Pare destul de greu de crezut, însa traim pe un corp cosmic care, în termeni comuni ai oamenilor, constituie un tezaur de o dimensiune si valoare inimaginabil de uriasa.
Dezvaluirea apartine oamenilor de stiinta de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), asadar s-ar cuveni sa le dam crezare, chiar daca totul e absolut socant. Studiind modul în care undele sonore traverseaza planeta, cercetatorii au descoperit un lucru neasteptat: sub picioarele noastre se afla peste un million de miliarde de tone de diamant!!! O masa inestimabila de pietre pretioase, care însa „zace” de la 145 pâna la 240 de kilometri sub suprafata Pamântului. Adica mult, foarte mult mai adânc decât orice performanta atinsa pâna acum de forajele în scoarta terestra.
„Nu le putem atinge, însa acolo exista o cantitate de diamante mult mai mare decât am putea noi sa gândim. Aceasta demonstreaza ca, de fapt, diamantul probabil nu e mineralul exotic considerat astazi atât de valoros, ci – la scara lucrurilor cunoscute – un material cu totul comun.”, a declarat Ulrich Faul, cercetator din cadrul MIT.
Tezaurul se gaseste în rocile numite crotoni, care se întind sub toata scoarta terestra si coboara în mantaua planetei. „Din mai multe puncte de vedere, diamantul este special. Una dintre proprietatile sale este ca viteza sunetului e de peste doua ori mai rapida decât în olivina, mineralul dominant în rocile din mantaua superioara.”, a mai spus Faul.
În urma uluitoarei descoperiri, cercetatorii au apreciat cantitatea de diamante de peste 1.000 de ori mai mare decât se credea. Aceste pietre pretioase se formeaza la presiuni foarte mari si la temperaturi extreme, în adâncurile planetei, de unde nu ies la suprafata decât prin eruptiile vulcanice, care se produc rareori.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii