Aflat pe malul Oceanului, in Golful Table, orasul Cape Town, important centru comercial si cultural este si capitala administrativa a Africii de Sud. Zona Capului Bunei Sperante a fost vazuta de europeni abia la sfarsitul secolului al XIV-lea. Primul a fost exploratorul portughez Bartolomeu Diaz, dar locul respectiv a ramas necunoscut pentru locuitorii continentului nostru, pana in 1647, cand supravietuitorii de pe corabia Harlem, scufundata in Golf, au adus vesti despre zona. Entuziasmul acestora a trezit interesul Companiei Olandeze a Indiilor de Est care a trimis aici o expeditie condusa de Jan van Riebeck. Considerat intemeietorul orasului, Riebeck a debarcat la 7 aprilie 1652 cand pe locul ales pentru o fortificatie a arborat steagul olandez. Fortificatia a fost inconjurata de o gradina de legume, atragand corabierii care mergeau spre Asia si se opreau sa-si improspateze proviziile.
In secolul al XVIII-lea au venit aici mai multi colonisti, stabilindu-se printre triburile de khoikhoi, pastorii hotentoti si nomazii San, cunoscuti drept "oamenii tufisurilor". Colonistii au adus cu ei sclavii din estul Africii, din Madagascar si din jurul Golfului Bengal. Ei au venit cu culturile si religiile proprii, creandu-se o noua civilizatie.
Treptat, si alte state din Europa au inteles cat de importanta este pozitia orasului Cape Town din punct de vedere strategic. De aceea, in 1781, britanicii au incercat sa-l ocupe, dar olandezii, ajutati de francezi, si-au aparat teritoriul cu strasnicie. Dupa victorie au inceput sa se construiasca din ce in ce mai multe locuinte, orasul de doua sute de case devenind unul cu peste o mie, multe in stil frantuzesc. Asa l-au gasit britanicii in 1795, cand au reusit, in sfarsit, sa-l cucereasca. Dupa un sir de lupte, in 1814, teritoriul a devenit colonie britanica si, in 1843, a fost abolita sclavia. La scurt timp dupa aceea, burii, descendentii olandezilor, au parasit colonia Cape si, in 1910, Africa de Sud a devenit independenta.
In 1972 orasul a intrat sub legea apartheidului care n-a mai putut fi evitata si au ramas aici doar sase consilieri de culoare. In 1985 s-a reusit sa se proclame egalitatea tuturor in fata legii. Cu toate astea doar presiunea economica internationala si eliberarea din inchisoare a lui Nelson Mandela au adus cu adevarat libertate pentru cei de culoare. Inchisoarea de pe Insula Roblen, in care a stat marele lider african, a fost trasformata in zilele noastre in muzeu. In timpul apartheidului multe dintre numeroasele culturi ale Africii de Sud n-au reusit sa supravietuiasca si multi artisti de culoare sau albi au fost persecutati si au luat in cele din urma calea exilului. In Galeria Nationala se pastreaza circa 6500 de creatii ale locuitorilor din cele mai vechi timpuri si exista tot aici o multime de fotografii care surprind viata grea din ghetourile negrilor din anii de opresiune. Dupa 1990, Cape Town a devenit un loc in care inflorirea culturala pare preocuparea de capetenie a locuitorilor. Se deschid noi galerii si cluburi, au loc spectacole de tinuta, iar muzeele si teatrele aduna o multime de vizitatori.
In partea de nord a "cartierului gradinilor" se afla un centru comercial presarat de baruri si cafenele al carui punct central il constituie piata cea mai mare din oras, unde functioneaza un talcioc permanent. Administratia pietei si casele din jur sunt in stil deco, multe fiind ornamentate cu figuri vegetale si animaliere, realizate cu deosebita migala. In est, in apropierea garii, se inalta un castel de forma octogonala, construit intre 1666-1679, fiind cea mai veche cladire din Africa de Sud.
Restaurata cu grija, zona Cheiului "Victoria si Albert" este acum un minunat centru comercial in apropierea plajei. O atractie deosebita o constituie "Acvariul celor Doua Oceane" in care, in doua bazine, sunt reproduse ecosistemele Oceanelor Atlantic si Indian care se unesc in dreptul capatului de sud al tarii.
IRINA STOICA
Comentarii