Rareori – si dupa trecerea unei bune bucati de vreme – succesele serviciilor secrete ajung sa fie cunoscute. In schimb, insuccesele sau greselile apar relativ repede in paginile presei sau in carti.
Rareori – si dupa trecerea unei bune bucati de vreme – succesele serviciilor secrete ajung sa fie cunoscute. In schimb, insuccesele sau greselile apar relativ repede in paginile presei sau in carti. Lucrul este valabil si pentru redutabila C.I.A., mult mai… cunoscuta datorita infrângerilor rasunatoare sau scandalurilor in care a fost amestecata. Pentru astazi, un nou fragment reprodus, in exclusivitate, din lucrarea „Servicii secrete straine” vol. II autori: M. Ureche si A. Rogojan, Ed. PACO, 2000 (A.H.)
„Copiii soarelui” – un masacru colectiv de mari proportii în Guyana
În septembrie 1978, circa 1000 de membri ai sectei „Copiii soarelui” sunt masacrati în Guyana. Seful sectei John Jones si membrii ei sunt americani si au venit aici din California. J.Jones este un personaj cunoscut cu tulburari de comportament. Investigatiile declansate de guvernul S.U.A. stabilesc faptul ca seful sectei a fost manipulat ingenios de catre C.I.A. care se temea de realizarea unui acord între J.Jones si U.R.S.S. (confirmat de Ambasada U.R.S.S. din Guyana) potrivit caruia, cei 1000 de sectanti urmau sa se refugieze în Uniunea Sovietica. Acest lucru ar fi constituit un cosmar pentru Departamentul de Stat „care nu vroia sa se cunoasca motivele plecarii lor”.
Scandalul „Irangate”
Un alt scandal ce a afectat blazonul agentiei a fost cazul „Irangate”. Motivul W.Casey, seful agentiei, pentru a obtine fonduri necesare actiunilor împotriva formatiunilor „contras” din Nicaragua, aproba vânzarea de armament Iranului. Vânzarea se efectueaza prin intermediul Israelului. De notat ca Iranul era considerat, la vremea respectiva, cel mai mare dusman al S.U.A.
Asasinarea presedintelui S.U.A. J.F.Kennedy
În mai multe situatii C.I.A. a fost implicata în compromiterea sau eliminarea unor personalitati ale vietii politice americane. Cazul fostului presedinte Kennedy este însa cel mai scandalos. În serialul TV „Servicii secrete” (episodul C.I.A.) sunt subliniate câteva probleme concludente în acest caz. O prima constatare se refera la faptul ca C.I.A. este amestecata în asasinarea lui Kennedy. În acest sens, între altele, se precizeaza ca: „Nu exista îndoiala ca C.I.A. l-a asasinat pe presedintele Kennedy. Nu numai ca a organizat asasinarea lui dar a construit un sistem de aparare astfel încât membrii comisiei „Warren” sa fie condusi pe piste false. Toate dosarele adunate de anchetatori duc la Lee Harvey Oswald, agent de informatii. El a fost trimis în U.R.S.S. Astfel sunt create premise de suspiciune ca ar fi agent sovietic. Mai mult, acesta este casatorit cu o rusoaica. L.H. Oswald a afirmat ca este nevinovat. El este împuscat de J. Ruby ce lucra pentru mafie si pentru C.I.A. Daca Oswald ar fi fost judecat, adevarul ar fi iesit la lumina. Existau interese mari de continuare a razboiului din Vietnam. În septembrie 1963 J.Kennedy anuntase ca va repatria toti soldatii americani din Vietnam si ca, în anul urmator, nu va mai fi nici unul acolo. Dupa uciderea sa, Johnson va trimite în Vietnam nu 15000 de soldati ci 500000″. Investigatiile efectuate de avocatul Mark Lane, fost colaborator apropiat al presedintelui si faptele expuse în cartea sa „O judecata pripita” – o critica la adresa anchetei efectuate de Comisia Warren, în legatura cu asasinarea presedintelui, a politistului J.D.Tippit si a lui Lee Harvay Oswald – ridica foarte multe semne de întrebare. Declaratii omise, trunchiate, martori ignorati, date neclare, neconcludente, expertize modificate (directia din care au fost trase gloantele, locul de unde s-a tras), concluzia din start a lui Edgar Hoover ca „nu exista nici urma de dovada a unei conspiratii”, toate la un loc nu fac decât sa induca în caz elemente care sa influenteze într-un anumit sens ancheta.
În plus, lunga serie de „decese” a unor martori cheie confirma interesul major al unor forte de a nu se putea proba adevarul: implicarea C.I.A. în asasinarea presedintelui Kennedy. De altfel, si uciderea ulterioara a fratelui sau Robert se înscrie pe linia diminuarii acelorasi sanse.
Manastirea Samurcasesti
Aflata în comuna Ciorogârla din judetul Ilfov, la numai 13 kilometri vest...
Comentarii