• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Columna lui Traian – Axa Lumii

Columna lui Traian – Axa Lumii

14 iunie 2021
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Impresionantul monument, ridicat in inima Romei in anul 113 pentru a comemora victoria armatelor imperiale impotriva regatului Daciei, este considerat aproape exclusiv o marturie istorica a evenimentului de importanta covarsitoare pentru „nasterea” poporului roman, dar si sursa a altor mari transformari si realizari, de asemenea de natura istorica.

 In realitate, Columna lui Traian constituie un simbol artistic, arhitectonic si, evident, spiritual, de o complexitate inimaginabil de larga, cu adanci ancorari in mentalul colectiv.

Istoria „imbratisata” de arta

 Inalta de 40 de metri, coloana avea initial drept „coroana” statuia imparatului Traian, a carui cenusa se afla depusa intr-o incapere dedicata acestuia, de la baza edificiului. Asadar, ansamblul avea si valoare de mausoleu.

 Ulterior (in anul 1587), efigia suveranului, care fusese topita, a fost inlocuita cu cea a Sfantului Apostol Petru, intaiul ocupant al jiltului papal. Este evidenta aici ilustrarea convergentei a doua mentalitati aparent diferite, in ideea ca monumentul artistic si istoric semnifica deopotriva un centru si un reper comun Imperiului Roman si crestinismului catolic.

 Friza, impletita in spirala pe circa 200 de metri in jurul monumentului, a fost realizata in basorelief, din marmura de Carrara, de sculptori greci din Siria coordonati de faimosul arhitect Apollodor din Damasc, proiectul fiind impus de oficialitatile religioase si politice romane.

 Amanuntul este foarte important, intrucat astfel se explica si imbinarea conceptiei realiste specifice lumii peninsulare italice, dominata cumva de o anume austeritate a simbolisticii complexe, cu gustul oriental pentru decorurile bogate si pentru reprezentarile incarcate.

 Totodata – dupa cum remarca istoricul roman Radu Vulpe – „ceea ce atragea admiratia si interesul tuturor era relieful sau, cu abundenta si dinamismul scenelor reprezentate, cu insusirile artistice ale conceptiei si ale executiei, care pareau pe atunci exemplare. Nu exista artist al Renasterii, corifeu sau anonim, care sa nu se fi format prin studiul pasionat al imaginilor de pe Columna Traiana. In fata lor un Michelangelo sau un Rafael ramaneau in extaz, neavand alta ambitie decat sa le egaleze virtuozitatea (s.n.), fara a-si da seama ca, in genialele lor productii proprii, aveau sa intreaca aceste modele, suind pana la culmi nebanuite ale artei.”

Nastere din teluric, ancorare in cosmic

 Sa nu omitem faptul esential ca monumentul a fost plasat in centrul celui mai amplu si mai impresionant forum imperial, dedicat celui pe care Senatul Romei l-a numit Optimus Princeps („Cel mai mare principe”), complex arhitectonic asezat la randul sau in centrul capitalei.

 Locul concretizeaza rolul simbolic al edificiului: in acest sens, columna inaltata spre cer sugereaza continuitate, o logica simpla si operativa a cuceririi prin forta, ce se prelungeste prin opusul ei – construirea unei noi lumi, a unei realitati superioare celei precedente.

 La fel, forma spiralata a remarcabilei „saga” artistice sugereaza ca episoadele infatisate includ si imperativul de a fi continuate; catre celest si cosmic? catre divin? Fara indoiala, catre amandoua, caci coloana este si un punct fix, central, de nastere, insusi „ombilicul” lumii romane. Derulandu-se, cum spuneam, catre cer, ea indica in acelasi timp toate directiile si serveste drept punct de plecare, ca si punct de sosire. Insusirile artistice ale lumii reprezentate in imaginile respective sunt remarcabile: vivacitatea si dramatismul actiunilor, dinamica maselor, nobletea figurilor, acuratetea executiei, armonizarea gesturilor si atitudinilor.

 Totodata, trebuie spus ca aceste trasaturi principale nu ascund unele defecte ce denota un inceput de decadenta a artei antice: stangacii in reprezentarea peisajelor, a aspectelor urbane, a cetatilor, erori de perspectiva si de proportii, frecventa inlocuire a unor detalii sculpturale prin elemente specifice picturii.

 O calitate artistica de relevat este abilitatea de a sintetiza episoadele povestite; sintetizarea era impusa de dimensiuni limitate ale spatiului destinat reliefului. Artistii s-au achitat cu multa ingeniozitate de aceasta indatorire, ajutandu-se de trucuri diverse: iluzia maselor numeroase reprezentate de fapt numai prin cativa indivizi, selectarea celor mai importante elemente dintr-un episod, concentrarea de subiecte multiple intr-o singura scena, exprimarea de stari psihologice prin gesturi conventionale, dar elocvente, utilizare de simboluri pentru notiuni abstracte.

 In Antichitatea romana, monumentele arhitecturale si statuile erau reprezentate artistic in culori: un mod de percepere vizuala in societatea romana ce a avut ca inspiratie arta greaca, cea care utiliza culorile pentru propriile lucrari artistice de acest fel.

 S-a demonstrat stiintific ca, la origine, scenele de pe Columna lui Traian au primit si ele un accent important de vivacitate cromatica. Capacitatea spectrometriei fluorescentei X a determinat recunoasterea substantelor colorate din „tegumentele” marmurei, ajutand la reconstituirea fotografica a scenelor Columnei in aspectul lor initial.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Doamna si licornul – legenda si realitate

Urmatorul Articol

Viitorul subpamantean

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Dejani

14 iulie 2025

Aflata în judetul Brasov, comuna Recea, satul Dejani, manastirea cu acelasi nume...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Urmatorul Articol

Viitorul subpamantean

Cimitirul Eroilor

Abdomen plat

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.