Municipiul Galati, resedinta a Arhiepiscopiei Tomisului si a Dunarii de Jos se poate mândri cu multimea bisericilor sale construite de-a lungul vremurilor. Printre acestea poate fi amintita biserica „Schimbarea la Fata”.
Municipiul Galati, resedinta a Arhiepiscopiei Tomisului si a Dunarii de Jos se poate mândri cu multimea bisericilor sale construite de-a lungul vremurilor. Printre acestea poate fi amintita biserica „Schimbarea la Fata”. Considerata unul dintre cele mai frumoase locasuri ale orasului, a fost înaltata prin eforturile conjugate ale comunitatii elene si ale episcopiei, condusa, în acea vreme, de Stefanescu Melchisedec.
Biserica este înca o dovada a înaltelor preocupari ale episcopului, care înca din primul an de cârmuire a bisericii ortodoxe de la Dunarea de Jos a sprijinit ridicarea unor noi edificii si s-a îngrijit de înfrumusetarea celor existente. Între 1864-1878, adica în cei 14 ani de pastorire, în eparhie se zidesc 40 de noi biserici printre care si biserica „Schimbarea la Fata” al carei drum a fost cât se poate de firesc. Astfel în 1865, comunitatea elena cumpara un loc destinat înaltarii unei biserici de la postelnicul Iancu Fotea, iar în luna iunie a aceluiasi an Ministerul Cultelor aproba ridicarea constructiei respective. Piatra de temelie este pusa în prezenta episcopului, la 6 august 1866. In curtea bisericii se înaltase deja un paraclis de lemn, sfintit dupa 20 octombrie 1866 si având hramul Sfântul Vasile. Constructia bisericii s-a încheiat în 1872 si în ziua de 17 septembrie a fost facuta sfintirea de însusi episcopul Melchisedec. Locasul a fost repede marcat de vitregiile vremurilor, asa ca, dupa numai 10 ani, în 1882, a suferit restaurarea generala care se impunea. Forma sa de astazi este datorata tocmai acestei restaurari. Constructia s-a efectuat în stilul clasic, specific sfârsitului de secol. Locasul este ridicat în plan treflat cu absida principala, naos, pronaos si un mic pridvor închis, iar altarul este în plan dreptunghiular. Partea de sus a naosului este dominata de o turla înalta, împodobita cu ocnite.
Biserica este monumentala, cu ziduri masive si o arhitectura unitara. Aflata pe strada Avântului, ea nu pierde nimic din maretia sa, chiar daca este înconjurata de alte constructii. Este înca o oaza de credinta si lumina sufleteasca în frumosul oras de pe malul Dunarii.
Manastirea Samurcasesti
Aflata în comuna Ciorogârla din judetul Ilfov, la numai 13 kilometri vest...
Comentarii