Asezat pe malurile Innului, in vestul Austriei, orasul Innsbruck a fost fondat in jurul anilor 1180, desi regiunea a fost locuita inca din timpul romanilor care au sesizat importanta locurilor pentru legaturile comerciale intre nordul si sudul continentului. In 1180 zona riverana a intrat in posesia contilor Andechs care au pus bazele asezarii ca o punte peste Inn, suprafata folosita atunci constituind in zilele noastre "vechiul oras". Conducatorii si-au rezervat fireste cea mai frumoasa parte si, cateva decade mai tarziu, a fost construit castelul. Pentru a-l proteja de jefuitori a fost construit in jurul sau un zid de aparare cu patru turnuri si o poarta impunatoare. Pe langa zid a fost sapat un sant umplut cu apa din Inn.
La 9 iunie 1239, asezarea a fost declarata oras de catre contele Otto von Andechs. Cum el nu avea urmasi, dupa moartea sa, in 1248, orasul a revenit contilor de Tirol. Dupa 100 de ani de la fondarea localitatii respective, zona din interiorul zidurilor devenise mult prea inghesuita asa ca au fost ridicate noi constructii in afara, formand asa-zisul "oras nou". Acesta se intindea pe locul unde astazi se afla strada Maria Tereza, Castelul Ambras, Universitatea si strada Muzeelor. Noua sectiune cuprindea si ferme ale cetatenilor. Grajdurile animalelor se aflau insa in interiorul orasului si, conform unui obicei medieval, caii, vacile, porcii si pasarile aveau voie sa se plimbe libere pe strazile inguste o ora pe zi, la pranz.
In 1363 Tirolul a intrat sub stapanire habsburgica, iar Innsbruckul a cunoscut o perioada infloritoare. Ducele Friedrich al IV-lea a mutat aici capitala noului ducat in 1429 si in secolele XV-XVI orasul a cunoscut un real avant cultural. Maximilian I, devenit principe in 1490, si-a demonstrat de la inceput pasiunea pentru Tirol si, in mod deosebit pentru Innsbruck. In 1493 a devenit rege al germanilor si 1507, imparat. A facut din Tirol, inima Imperiului German si venea la Innsbruck atat de des cat ii permiteau treburile tarii. Aici si-a celebrat cea de a doua casatorie cu Maria Bianca Sforza in 1494, prilej cu care a fost realizat "acoperisul de aur", completat de Nicolaus Türing in 1500. La cererea expresa a lui Maximilian a fost ridicat si Palatul Imperial (Hofburg), oferit in dar sotiei sale.
Sub domnia nepotului sau, Ferdinand al II-lea (1564-1595) a fost renovat in intregime Castelul Ambras si imbogatita colectia de arta a acestuia. In 1665 Tirolul a intrat sub stapanire austriaca si in 1669, imparatul Leopold I a construit Universitatea din Innsburck. Imparateasa Maria Tereza si-a adus si ea contributia la infrumusetarea orasului, largind considerabil Palatul Imperial si inaltand Arcul de Triumf. Cand Napoleon a cucerit Austria, Tirolul a fost incorporat Bavariei, Innsbruckul ramanand insa un important centru administrativ. Numele "Tirol" a fost inlocuit cu "Bavaria de Sud". In 1809 a izbucnit Razboiul de Eliberare dar, cu tot eroismul locuitorilor, Tirolul a ramas sub stapanire germana pana in 1814, cand a fost restituit Austriei, la Congresul de la Viena.
In secolul al XIX-lea, orasul si-a dezvoltat caile de comunicatie, industria, turismul devenind un important centru educational. Primul Razboi Mondial a lasat urme adanci orasului dar acestea au fost repede remediate. Cel de al Doilea Razboi a lasat insa rani mai adanci si, dupa 1945 a inceput perioada de reconstructie. Jocurile Olimpice de Iarna din 1964 si 1976 care au fost tinute aici i-au creat reputatia de "oras al sporturilor".
IRINA STOICA
Comentarii