Capitala Republicii Malta, orasul La Valletta este construit pe o peninsula intre doua porturi naturale: Marsamxette si Portul Mare.
Ridicat in secolul al XVI-lea, prezinta multe cladiri din timpul cavalerilor Sfantului Ioan al Ierusalimului, care au condus o lunga perioada intreaga zona. Cavalerii, cunoscuti si sub numele de Ioaniti, alcatuiau Ordinul Ospitalierilor fondat in 1099. Era un ordin militar cavaleresc stand initial sub semnul cruciadelor, fiind vorba de un grup de calugari veniti in Tara Sfanta in timpul evenimentelor pentru a-i ajuta pe bolnavi si pe credinciosii aflati in necaz.
Confirmati de papa in 1113, au devenit protectorii celor care porneau la drum lung. Dupa recucerirea orasului de Saladin in 1187 s-au mutat in Margat, Acra, Cipru si in cele din urma in Rhodos unde au ramas mai multa vreme fiind numiti si Cavaleri de Rhodos. Insula a fost insa cucerita in 1522 de Soliman Magnificul si ei au fost din nou obligati sa plece. In 1530 Carol Quintul le-a oferit Malta in schimbul unui tribut anual simbolic care consta intr-un soim de vanatoare.
Deveniti Cavaleri de Malta, temuti pentru puterea lor in lumea crestina au ramas aici pana in 1798 cand au fost risipiti in Europa. In tot acest timp si-au pus puternic amprenta asupra locurilor.
Pana la venirea lor singura constructie importanta de pe locul actualului oras era un turn cu ceas, nu foarte inalt, construit in 1488. Era dedicat lui Erasmus din Formia (Sfantul Elmo), fiind construit din aragonit. In 1522 a fost demolat de cavaleri si in locul sau a fost ridicata o constructie mai mare numita Fortul Saint Elmo.
Orasul a fost fondat in 1522 de marele maestru Jean Parisat de Vallete care a reusit sa apere insula de o eventuala invazie otomana in timpul Marelui Asediu. A fost ridicat in stil baroc avand elemente manieriste, neoclasice si moderne. Adevarata cetate, a fost grav avariat in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial dar avariile au fost constiincios remediate si in 1980 a fost inscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.
Exemplu de arhitectura a fortificatiilor, La Valletta are imprejur ziduri impunatoare si santuri cu adancimea de 15 metri. Orasul are o strada principala pe care se afla cele mai impunatoare cladiri ale cavalerilor si principale piete. In rest toate strazile sunt presarate cu case vechi, biserici si palate.
Unul dintre cele mai impresionante edificii din oras este Palatul Marelui Maestru gazduind in zilele noastre Casa Reprezentantilor si Biroul presedintelui maltez. In interior exista numeroase opere de arta, armuri si documente si sali remarcabile cum sunt Sala Consiliului Suprem al Cavalerilor sau Galeria Ambasadorilor unde pot fi admirate portretele tuturor Marilor Maestri si ale conducatorilor europeni.
Obiectivele turistice sunt numeroase. Trebuie amintite in primul rand Biserica Fecioarei, prima constructie terminata din oras cu un dom sustinut de 12 coloane masive si Catedrala Sfantului Ioan in care se afla mormantul ctitorului orasului. Tot aici este singurul loc din lume unde poate fi admirata capodopera pictorului Carravaggio „Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul”, tablou semnat de artist cu sangele sau.
Pot fi admirate de asemenea Poarta Orasului, Biblioteca Nationala, Sacra Infirmena, un spital in care mancarea era servita de cavaleri, Palatul Parisio, Muzeul National de Arte Frumoase sau Teatrul Manoel, unul dintre cele mai vechi din Europa.
IRINA STOICA
Comentarii