De aproape un secol si jumatate se desfasoara o experienta iesita din comun a botanistilor de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA.
In 1879, William James Beadl a adunat mii de seminte recoltate de la plante din flora spontana a orasului East Lansing si din imprejurimile acestuia si le-a depozitat apoi in sticle pe care le-a ingropat in locatii secrete din campusul colegiului.
Intrebarea a fost daca plantele ar mai rasari din acele seminte, dupa zeci de ani sau chiar secole de repaus. De atunci, la fiecare douazeci de ani, cu unele variatii de-a lungul timpului, cercetatorii verifica veridicitatea initiativei inaintasului lor.
Primul pas pare desprins dintr-o actiune cu cautatori de comori: oamenii de stiinta folosesc o harta pe care sunt trecute locurile in care Beadl a pus la conservare o parte din munca sa. Urmeaza dezgroparea unei sticle cu seminte si – proba „de foc” – plantarea acestora in pamant.
In 2021, dupa ce si ultima sticla a fost „recoltata”, intre putinii fericiti dintre cei implicati in incredibila cercetare s-a aflat si David Lowry, profesor asistent de botanica, alaturi de patru colegi ai sai care au avut sansa si onoarea sa puna mana pe flaconul „cu noroc”.
La sfarsitul lunii aprilie, ei au fost incantati sa vada ca semintele pretioase – care fusesera cultivate in laboratorul din subsolul universitatii – „nascusera” mici lastari. Pana pe 11 mai, unsprezece dintre acestia au germinat.
Printre ei – o specie neidentificata si exemplare foarte probabile de Verbascum blattaria (cunoscuta la noi ca lumanarica), o planta inalta, cu flori galbene, care a rasarit in fiecare noua runda a experimentului.
Echipa de cercetatori le ofera plantelor un tratament la rece, o baie de fum si un spray cu hormoni de crestere. Ceea ce a fost o simpla incercare de a masura supravietuirea semintelor din 1879, a devenit un experiment tot mai interesant de-a lungul deceniilor. Cu o tehnologie moderna si cunostinte sporite, botanistii pot vedea cum functioneaza procesul de resurectie, pentru a determina factorii de longevitate si chiar pentru a revigora speciile care pareau condamnate. Potrivit cercetatorilor „spectacolul” trebuie sa continue, cel putin pana in anul 2100.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii