În acest numar, publicam în exclusivitate un alt dosar tulburator al razboaielor dintre serviciile secrete – „Dosarul agentului german V.I.
În acest numar, publicam în exclusivitate un alt dosar tulburator al razboaielor dintre serviciile secrete – „Dosarul agentului german V.I. Lenin”! – pe care îl reproducem din lucrarea „Servicii secrete straine” (M. Ureche si A. Rogojan, ed. PACO, 1999). Vom avea prilejul sa aflam cum „revolutionarul” Lenin a declansat „revolutia bolsevica” la ordinul serviciilor secrete germane.
S-a nãscut în anul 1870 în Simbirsk. În perioada studentiei ia contact cu miscarea muncitoreascã, iar în 1893 se stabileste la Petersburg, unde va deveni liderul marxistilor. Va fi arestat, închis si deportat în Siberia (1897-1900), dupã care emigreazã în Elvetia (1900-1905). Dupã înfrângerea primei revolutii din Rusia se stabileste în Elvetia (1906-1917). Din aceastã ultimã perioadã va începe si colaborarea sa cu serviciile secrete germane.
Recrutarea lui Lenin de cãtre colonelul Walter Nicolai se explicã prin aceea cã îndeosebi în timpul rãzboiului „…agentii rusi cumpãrati înainte de începerea ostilitãtilor refuzau furnizarea de informatii.” În acest context, persoanele de nationalitate rusã aflate în Occident prezentau o mare cotã de interes. În acelasi timp, se poate sustine cã Lenin, prin caracteristicile sale: revolutionar, origine etnicã complexã (evreu dupã mamã, german dupã o bunicã), simpatiile sale prooccidentale si desconsiderarea „prostilor de rusi”, dar mai ales prin pozitia sa de lider al unei noi miscãri politice, a prezentat un interes cu totul special, recrutarea sa permitând o penetrare informativã de înalt nivel a miscãrii politice marxiste în plinã ascensiune. Si, evident, un control asupra tendintelor acesteia ce a implicat si posibile manipulãri.
În aceste conditii se explicã, cel putin în parte, cum a fost posibilã propaganda desfãsuratã de Lenin în Elvetia (tipãrirea si difuzarea de lucrãri, întâlniri si alte manifestãri politice). În legãturã cu fondurile utilizate de Lenin pentru propagandã trebuie mentionat faptul cã o parte din acestea nu proveneau nicidecum de la familia sa de nobili cu venituri foarte modeste. Din cea mai recentã biografie a sa rezultã cã cel care pânã în 1917 nu a lucrat decât circa 2 ani ca avocat în cauze mãrunte si care în cei 20 de ani de exil a cãlãtorit frecvent, petrecându-si vremea în hotelurile luxoase ale diverselor statiuni, dispunea de fonduri ce proveneau din acte gangsteresti (jefuirea unor bãnci din Rusia sau din alte tãri de cãtre bande teroriste bolsevice, atacuri pirateresti asupra unor vapoare, devalizarea unor oficii postale ori a caselor de bilete din gãri, extorcãri, santaje sau înselãciuni). O mare parte a banilor de care a dispus Lenin a provenit însã din fondurile serviciilor secrete germane care, considerând cã miscarea bolsevicã nu este prea periculoasã, au finantat în mod practic Revolutia din octombrie 1917 pentru a slãbi Rusia cu care se afla în rãzboi.
Serviciile secrete germane l-au mai sprijinit pe Lenin si în alt mod. Acestuia i s-a permis sã ajungã din Elvetia în Rusia, tranzitând teritoriile unor state în care Lenin nu avea voie sã intre. Prin agentura de valoare de care dispunea, Walter Nicolai informa în detaliu conducerea germanã în legãturã cu intentiile lui Lenin.
Serviciile secrete franceze au aflat si ele cã în primãvara anului 1917 Lenin s-a întâlnit la restaurantul „Schioppa” din Berna cu un reprezentant al Ambasadei germane în Elvetia, Dallenvach, cu care a discutat despre plecarea sa în Rusia prin Germania. Pe linia aceleiasi bune informãri în legãturã cu intentiile lui Lenin si oportunitatea plecãrii sale în Rusia, prin Germania, si a cunoasterii dorintelor sale privind înfrângerea Rusiei si izbucnirea rãzboiului civil, se înscriu si memoriile sefului Statului major german, Erich von Ludendorff, care avea sã precizeze între altele: „înlesnind cãlãtoria lui Lenin în Rusia, guvernul nostru si-a asumat o mare rãspundere. Actiunea a fost pe deplin justificatã din punct de vedere militar. Trebuia sã învingem Rusia… Practic, guvernul sovietic existã datoritã nouã”.
Serviciile secrete germane au convins autoritãtile sã-l lase pe Lenin sã treacã prin Germania, iar… „colonelul Nicolai alege pe cei mai de încredere agenti sã-l însoteascã, pentru ca nu cumva acesta sã împrãstie pe drum teoria sa bolsevicã”.
Datoritã introducerii, cu sprijin german, a propagandei bolsevice în transeele rusesti, armata rusã se va dezintegra. Efectele sunt în primul rând în favoarea Germaniei, iar contributia bolsevicilor la acest rezultat este imensã.(Va urma)
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii