Situat in zona central-nordica a Laosului, pe malurile fluviului Mekong, la confluenta cu râul Nam Khan, Luang Prabang a fost capitala regatului cu acelasi nume. Considerat de multi scriitori, „inima” culturii laotiene, micul oras, inconjurat de ape, a trecut, dupa 1975 prin socuri puternice, a cunoscut o seama de evenimente tragice dar a reusit sa-si recâstige linistea si echilibrul. Aflat sub protectie UNESCO, orasul de la poalele unui deal isi conserva inca arhitectura traditionala, inaltând case din lemn cu multe detalii specifice, vadind uneori influente europene, ca dovada a dominatiei franceze in timpul colonizarii Indochinei.
Acoperisurile sunt de obicei aurii, peretii sunt decorati cu mozaicuri si picturi reprezentând scene din viata lui Buddha iar balcoanele din secolul al XIX-lea si ferestrele au o forma deose-bita. Totul creeaza un contrast luminos cu padurile din jur si muntii care se zaresc in departare. Ceea ce face din Luang Prabang un loc magic este multimea templelor, orasul fiind considerat capitala spirituala, centrul budist al Asiei de sud-est. Una dintre cele mai frumoase constructii de acest fel este Manastirea Xien Thong, un exemplu de arhitectura religioasa locala. A fost locul de incoronare a regilor din Laos, intemeiata in secolul al XVI-lea. Complexul prezinta numeroase altare, pavilioane si o gradina minunata.
Remarcabila este si Capela Regala (Wat Ha Pha Bang), aflata in apropierea Muzeului Palatului Regal. Constructia a fost inceputa in deceniul al saselea al secolului trecut, dar intrerupta fiind din cauza convulsiilor politice a fost terminata abia in 2005. A fost ridicata pentru a adaposti cea mai sacra statuie a lui Buddha din Laos. Statuia are 83 cm si cântareste 54 kg – fiind fabricata dintr-un aliaj din aur, argint si bronz. Adusa in tara la jumatatea secolului al XIX-lea se gaseste astazi in Muzeul Palatului Regal de unde este purtata cu regu-laritate la templul Mai, cu ocazia ceremoniilor de Anul Nou.
In mijlocul unui parc superb in care se afla si câteva stupe si statui ale lui Buddha se gaseste Templul Xieng Muang declarat monument UNESCO gazduind sali de curs in care se predau metodele de constructie si restaurarea templelor din Luang Prabang.
Un alt edificiu vestit din oras este Templul Padurii de Bambus, respectiv manastirea Pa Huak. Desi de dimensiuni reduse expune o multime de statui, mozaicuri si picturi murale, manuscrise si documente istorice rare. Aici poate fi admirata o pictura murala reprezentându-l pe Indra, un personaj mitologic din cultura hindusa calare pe Airavata. Dupa incheierea Celui de al Doilea Razboi Mondial, templul a gazduit biblioteca orasului.
Pe lânga templele amintite si multe altele pe care poate le vom prezenta cu alta ocazie, trebuie mentionata Wat Mai, resedinta lui Phra Sangkharath, cel mai inalt demnitar budist laotian. Este o pagoda cu cinci etaje si un portic frontal impodobit cu motive aurite.
Vecin cu aceasta este Palatul Regal, inaugurat in 1904. A slujit drept resedinta pentru Sisavang Vong si membrii familiei sale, atunci când Laosul a devenit parte a Protectoratului Francez al Indochinei. Este o cladire care combina stilurile laotiene si coloniale franceze. Intrarea principala contine obiecte religioase care au apartinut regilor. Una dintre camere expune o copie a statuii Phra Bang iar o alta adaposteste tronul conducatorilor Lam Xang, admirabil restaurat.
Dimineata, strada principala a orasului, pe care se afla cele mai multe manastiri, se umple de grupurile de calugari imbracati in cunoscutele lor robe portocalii. Acestia cutreiera magazinele pentru a aduna ofrandele, creând o atmosfera unica. Este o imagine care se repeta identic de sute de ani, facând din Luang Prabang un loc din afara timpului.
IRINA STOICA
Comentarii