Noi avem cea mai mare (sau a doua) cladire publica din lume, Casa Poporului, si discutii pentru cea mai mare moschee, indienii se lauda cu cel mai mare templu hindus din lume, deocamdata în constructie, un fel de zgârie-nori religios. Dupa cum informeaza CNN, preluat de Agerpres. Templul Vrindavan Chandrodaya Mandir din statul indian Uttar Pradesh, a carui constructie a început recent, va fi mai mare decât Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului si se va înalta mai sus decât Domul din Ulm din Germania, atunci când lucrarile vor fi finalizate.
Templul hindus, care va avea o înaltime de 213 metri, si pe lânga faptul ca va fi templu religios, va fi si un centru cultural care va include si un parc tema-tic destinat Societatii Internationale pentru Constiinta Krishna (ISKCON), cea care a si conceput aceasta constructie. Iesit din tiparele traditionale.
Templul seamana cu o racheta, iar când aceasta va fi gata vârful ei se va afla la o înaltime echivalenta cu 70 de etaje. „Atractiile parcului tematic vor include instalatii animatronice, lumini, sunet si efecte speciale, precum si spectacole cu tematica, cum ar fi Vraja Mandal parikrama si show-uri cu laser”, a declarat Narasimha Das, directorul de proiect al templului.
„Un lift tip capsula va strabate înaltimea structurii, transportând vizitatorii pe o platforma pentru admirarea privelistii de la înaltime. Calatoria va oferi în plus experiente vizuale si auditive cu tema sistemelor planetare ale Universului, inspirate din literatura vedica”. Dedicat zeitatii hinduse Sri Krishna – despre care se spune ca ar fi crescut în Vrindavan – templul va fi înconjurat de circa 30 de acri de padure, plantata pentru a reproduce cele douasprezece paduri din Braj.
La poalele structurii vor fi construite locuinte sociale, apartamente si vile despre care publicatia New Indian Express scrie ca vor fi vândute pentru a sustine financiar proiectul care se va baza, de asemenea, pe donatii din partea credinciosilor. Început în 16 martie 2014, în prezent se lucreaza la fundatia de peste 50 de metri adâncime, Templul urmând sa fie gata în 2019.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii