Aflata pe valea Cricovului Sarat din judetul Prahova, in localitatea al carei nume il poarta, Manastirea Apostolache are hramurile Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Inscris pe lista monumentelor istorice din judet, ansamblul a fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea. Lucrarile au inceput in timpul domnitorului Matei Basarab si au fost terminate de principalul ctitor, comisul Apostolache. Totul a fost ridicat in jurul unei biserici construite inainte de 1595, cand a fost atestata documentar.
Cladirile-anexa si noua biserica au fost realizate intre 1645-1652 prin grija neobosita a comisului si a sotiei sale, Voichita. Inscriptia aflata pe clopotnitele de zid face chiar referire la comisul Apostolache, si prin faptul ca mai tarziu ctitoria lui a dat numele satului care o inconjoara. In 1652, putin inainte de a fi terminata, manastirea este inchinata unui asezamant de la Muntele Athos. Intre 1658-1661 insa locasul este incendiat de tatari si foarte multa vreme ramane parasit. Gheorghe Duca hotaraste refacerea lui, urmand a fi incredintat manastirii Slobozia, ctitorie a lui Matei Basarab. Ca toate asezamintele de acest fel din tara noastra, Manastirea Apostolache a avut mult de suferit de-a lungul anilor. Avariata grav de cutremurul din 1838, ea este refacuta pe cheltuiala parintelui Gherman, ieromonah Ploesteanu, dupa cum subliniaza pisania din 1850. Secularizarea averilor manastiresti duce la retragerea calugarilor de aici si biserica este folosita de sateni ca biserica parohiala.
Serioase restaurari se fac incepand din 1992, ansamblul constituind primul santier comun romano-francez din cadrul unui program de schimburi culturale intre cele doua tari. Proiectul a fost elaborat sub conducerea arhitectului francez Benjamin Monton si a arhitectului roman Calin Hoinarescu. Din lipsa de fonduri insa, lucrarile stagneaza o vreme dar, prin implicarea autoritatilor locale si eforturile parintelui Alexandru, in 1998 sunt reluate cu fonduri de la Comisia Europeana si de la judet. Se semneaza in 2010 al doilea contract cu fonduri nerambursabile, Regio, parohia devenind beneficiarul finantarii si restaurarii locasului.
Cu prilejul lucrarilor a fost scoasa la lumina fresca din 1858, acoperita de funingine, iar in pronaos au fost descoperite doua morminte, considerandu-se ca cel din stanga este al Voichitei, deoarece in el s-a gasit un inel de dama. Ansamblul, care treptat isi recapata stralucirea, cuprinde zidul de incinta, turnul de la intrare, chiliile cu beciuri si biserica. In cadrul manastirii este amenajat un muzeu etnografic in cadrul caruia sunt expuse vechi obiecte traditionale, unelte, ustensile casnice, costume populare si vechi scoarte romanesti. Deosebit de interesant este un interior taranesc din zona Cricovului.
IRINA STOICA
Comentarii