Aflat pe coasta de est a Scotiei, orasul Edinburgh este capitala acesteia din 1437. Incarcat de istorie si cultura este orasul care se mândreste cu personalitati de prima marime nascute sau crescute aici.
Este orasul unor mari scriitori ca Sir Walter Scott, Robert Louis Stevenson sau Arthur Conan Doyle, al unor inventatori ilustri ca Alexander Graham Bell, al unor matematicieni si fizicieni ca John Napier sau James Clerk Maxwell, a unor actori dragi ca Sean Connery sau al unor oameni politici ca Tony Blair.
Orasul este sediul Parlamentului scotian restabilit in 1999 si inca din 1995 a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. A fost amplasat pornind din craterul unui vulcan stins si supranumit Atena Nordului. S-a reusit aici o combinare perfecta intre elemente antice si moderne intr-o veritabila atmosfera scotiana.
Al doilea cel mai vizitat oras al Regatului Unit, dupa Londra, este presarat de cladiri istorice si legende, animat de cimpoaie si kilturi, vestit prin festivaluri de arta si cultura.
Impartit in Orasul Vechi si Orasul Nou, creat in secolul al XVIII-lea, este dominat de un celebru castel care constituie principala atractie a locului. Este o fortareata de piatra in care se pare ca primii oameni au locuit inca din Epoca Fierului. A fost castelul in care a revenit Maria Stuart la intoarcerea din Franta ca urmare a mortii sotului ei, regele Francisc si in care a trait regele James I, viitorul rege al Angliei.
Castelul adaposteste The Honours, bijuteriile coroanei Scotiei si Piatra Scone, un altar ceremonial, folosit de secole la incoronarea monarhilor scotieni si englezi. Impunatoarea constructie apare intr-o forma stilizata pe stemele orasului si ale universitatii. Unul dintre cele mai vechi monumente ale orasului este Catedrala Sfântul Giles dedicata ocrotitorului urbei. Este dedicata in stil gotic in secolul al XIV-lea si restaurata in secolul al XIX-lea. Tot in secolul al XIV-lea a fost construit si Castelul Craigmillar distrus de razboaiele indelungate. Printre ruinele sale pot fi remarcate zidurile care il inconjurau.
Orasul este strabatut de râul Leith ale carui maluri constituie un refugiu linistitor pentru locuitori si o veritabila atractie pentru pescari. Dintre muzeele de aici trebuie amintit Muzeul Scotiei cu admiratele creatii de ceramica si arme din epoca romana.
Orasul a fost centrul major al iluminismului datorita in mod special Universitatii sale de atunci. Actuala viata universitara insa se desfasoara in patru universitati si câteva colegii atestând preocuparile tinerei generatii. Galeria Nationala si anexa ei de arta moderna gazduiesc doua dintre cele mai rafinate colectii de pictura ale Marii Britanii.
Multimea barurilor si cafenelelor specifice zonei contribuie, de asemenea, la numarul mare de turisti si câteva agentii organizeaza circuite care prezinta istoria orasului incarcata de povesti cu fantome.
Marea atractie a orasului este insa Festivalul initiat in 1947 cu celebra parada a fanfarelor militare alaturi de The Fringe, un alt festival alternativ cu spectacole organizate pe strazi.
IRINA STOICA
Comentarii