Cei mai multi dintre primii conducatori islamici ai tarilor din desert au preferat viata in mijlocul intinderilor de nisip in locul celei urbane. Aici si-au inaltat palate, fie dupa sistemul forturilor romane, fie dupa cel al caravanseraiurilor. Un exemplu notabil de asemenea palat il constituie Qasr Amra si Qasr Mshatta din Iordania. Aici desertul se intinde spre est si spre sud de capitala tarii, Amman. Este tinutul beduinilor, convertiti la Islam in secolul al VII-lea. Beduinii din stepele nordice au fost coordonati de califii ummayazi, primii conducatori islamici ai regiunii.
Acestia si-au inaltat palatele ca loc de odihna si aparare in secolele al VII-lea si al VIII-lea, fortificatiile respective fiind cunoscute sub numele „Palatele Desertului”. Unele dintre acestea au fost construite in jurul unor forturi romane, oaze sau chiar adaposturi de animale. Altele reprezentau mai degraba un fel de statii comerciale pe rutele caravanelor si erau echipate cu tot felul de bai si sali de receptie. Un loc aparte printre aceste constructii pare sa-l ocupe Qasr Amra, situata la 80 de kilometri est de Amman. Arheologii presupun ca aici a trait o intreaga comunitate de agricultori.
Cu toate ca fortareata a fost ridicata in jurul anilor 711-715, sau, poate mai târziu, ea include nu doar obisnuitele bai ci si un intreg sistem de incalzire a apei, bai de abur, un hol de audienta si camere de locuit aflate in spatele zidurilor, prevazute cu posturi de veghe. In apropiere erau o serie de baraci rezervate oamenilor de rând, slujitorilor si turmelor de animale si, in jurul fortificatiei, se intindea o suprafata bine irigata, un pamânt care asigura hrana pentru oameni si animale, traiul zilnic al celor din zona.
Constructiile din piatra din partea stânga includ o alta sala de audiente cu bolti impresionante. Deasupra salii respective sunt construite trei corpuri semicilindrice prevazute cu ferestre, intregul sistem boltit reprezentând acoperisul. Toate acestea par sa sugereze influentele siriene, in timp ce peretii cu bolta ai salilor de baie si frescele viu colorate din pereti denota influente ale artei romane. In acest sens pot fi remarcate reprezentarile femeilor, aproape goale, care nu constituie sub nicio forma motive musulmane. Oricum, siriene sau romane, desenele nu diminueaza cu nimic placerea relaxarii intr-un asemenea loc mai ales dupa o calatorie lunga si istovitoare prin desert.
Un palat in care influentele romane sunt mult mai vizibile este Qasr Mshatta, construit in jurul anilor 740 la 30 de kilometri sud de Amman. Cu toate ca nu a fost niciodata terminat complet se vedea clar inspiratia dupa forturile romane din Orientul Mijlociu si faptul ca a fost conceput ca un veritabil palat. Peretii din piatra, cu turnuri puternice, asezate la intervale regulate, cu o singura poarta de intrare spre sud urmau sa inchida suprafata mare a unui palat ridicat pe o axa centrala.
Intrând prin poarta intr-o prima curte mica, patrundeai apoi in una mai mare, o curte centrala in care se inalta palatul construit cu un hol principal in jurul caruia se aflau camere cu bolta, sala tronului si sala de audiente. Decoratiile, incluzând frize elegante cu motive geometrice, frunze de vita-de-vie, pasari si animale erau de un deosebit rafinament. Moscheea si baile aflate de cealalta parte a curtii de la intrare nu au mai fost construite.
IRINA STOICA
Comentarii