• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Palatul Iosupov si moartea lui Rasputin

Palatul Iosupov si moartea lui Rasputin

16 februarie 2012
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Cand spunem Sankt Petersburg ne gandim nu doar la istorie si la Petru cel Mare, ci si la Ermitaj, la "Calaretul de arama" si mai ales la Neva. Fluviul Neva este emblema a marelui si stralucitorului oras asa cum este Sena pentru Paris sau Tamisa pentru Londra. Multimea palatelor si bisericilor s-a inaltat aici nu doar pe malurile batranului fluviu ci si pe numeroasele "insule" create de reteaua de brate ale deltei, de afluenti si canale zona cunoscuta mai ales sub numele de "Noua Olanda". Pe malul stang al Moikai a fost fondata "Curtea boierilor", un cartier aristocrat presarat cu constructii dintre cele mai elegante si impunatoare.

Una dintre aceste adevarate "minuni" de piatra este Palatul Iosupov, celebru atat prin stralucitii sai proprietari si frumusetea interioarelor cat si, in mod special, prin legatura sa cu istoria cauzata de asasinarea lui Grigori Rasputin.

Palatul a fost construit in anii 1770 dupa un proiect de Vallin de la Mothe, pentru contele Andrei Suvalov. In 1830 a fost cumparat pentru suma de 250 de mii de ruble de catre principesa Tatiana Iosupova nepoata lui Grigori Potemkin si sotia principelui Nicolai Iosupov de care s-a despartit mai tarziu.

Panã la Revoluþie Palatul a ramas cel mai bogat si celebru "cuib" al aristocratiei petersburgheze. Sirul de coloane se inalta pana la etaj, unde se accede printr-un vestibul vast, cu o scara frumoasa din marmura alba. La primul nivel se afla mai multe sali, care conserva ornamente din anii 1800, cu toate ca palatul a fost reconstruit in 1830 de Andrei Mihailov, ajutat de celebrii decoratori Pietro Scoti, Barnaba Medici si altii. Tot aici pot fi admirate Marea Rotonda, Salonul Albastru, Salonul Rosu, Sala de Dans, Sala Banchetelor, somptuoase si variate in stilul introdus de Carlo Rossi.

Cel de al doilea nivel, la al carui capat se afla teatrul palatului, este un fel de galerie de arta in care Iosupovii si-au expus fabuloasele colectii de arta, mosteniri de familie, aduse aici din domeniul Arhanghelsk. Printre salile de aici trebuie amintite: Sala Nikolaievski, Sala Pretioasa, eleganta Rotonda Mica, salile antice si romane. In 1890 palatul a fost tehnic modernizat de arhitectul Alexandru Stepanov care, cu aceasta ocazie, a creat si somptuoasele sali comandate de Zinaida Iosupova si a transformat teatrul intr-o pretioasa piesa pseudo-baroc decorata de Ipollito Monighetti. Aceasta realizare de asemenea intre 1858-1860 Salonul Mauresc, Salonul de Muzica si Bufetul.

Intre 1914-1919 apartamentele lui Felix si Irina Yosupova au fost renovate de arhitectii Andrei Beloborodov, S. Cehonov si N. Tirsi care au creat un cadru spectaculos pentru tanara pereche, oferindu-i si posibilitatea de a se izola de restul palatului prin realizarea unei intrari speciale. Aceste sali au fost pe cat se pare martorele evenimentelor din noaptea de 16 spre 17 decembrie, respectiv asasinarea lui Grigori Rasputin.

Faimosul cãlugãr a sosit din Siberia la Sankt Petersburg in jurul anului 1905 si a capatat repede o reputatie de sfant. In 1907 a fost prezentat la Curte si a capatat repede increderea tarinei ingrijorata de sanatatea subreda a fiului ei. }areviciul suferea de hemofilie si Rasputin a reusit sa-i reduca din crizele devenite foarte dese. Treptat influenta sa la Curte a devenit atat de mare incat aristocratia vremii l-au considerat responsabil de criza politica prin care trecea tara. Considerandu-l o adevarata amenintare, nobilii au hotarat sa-l indeparteze de cuplul imperial. De aceea au organizat un complot condus de Felix Iosupov si Dimitri Pavlovici. Invitat la un dineu in palatul Iosupov a fost asasinat in timpul noptii. In palat exista o adevarata expozitie de tablouri si figurine de ceara inspirate de tragicul eveniment.

Privitor la moartea lui Rasputin circula insa mai multe versiuni. Cea mai cunoscuta dintre ele sustine ca drama a avut loc in palatul Suvalov. Acesta este situat pe malul Nevei si in interiorul lui se afla de asemenea o camera cu figurine de ceara reprezentandu-l pe cel supranumit "calugarul nebun" si pe cei care au participat la uciderea lui. Exista si alte pareri care spun ca de fapt Palatul Isupov s-a numit o vreme Suvalov dupa numele celui care l-a construit iar camera cu figuri de ceara din celalalt palat este o mare diversiune.

Oriunde ar fi avut loc drama, evenimentele sunt descrise aproape identic. Rasputin a fost otravit apoi, cand a incercat sa fuga, a fost batut cu batele si in cele din urma impuscat si aruncat in Neva, de unde a fost pescuit dupa cateva zile. De asemenea numele celor care au organizat complotul sunt aceleasi in toate versiunile, in prim-plan aflandu-se printul Felix Iosupov care nu banuia ca dupa mai putin de un an va fi el insusi una dintre victimele marii Revolutii.

IRINA STOICA

ShareTweet
Articolul precedent

„Suprarealismul sunt eu!”

Urmatorul Articol

Trezirea supervulcanilor

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Trezirea supervulcanilor

Pui cu ciuperci

Minerale care previn imbatranirea

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.