Sfântul Ioan Scararul
Sfântul Ioan Scararul, „Cuviosul Parintele nostru” cum ni-l prezinta preotul Nicolae Barbu, s-a nascut in anul 525 in Palestina. Unii cercetatori mentioneaza insa ca data de nastere anul 579.
Sfântul Ioan Scararul
Sfântul Ioan Scararul, „Cuviosul Parintele nostru” cum ni-l prezinta preotul Nicolae Barbu, s-a nascut in anul 525 in Palestina. Unii cercetatori mentioneaza insa ca data de nastere anul 579. Parintii sai, Xenofont si Ioana i-au oferit o educatie deosebita, atât din punctul de vedere religios cât si din cel laic.
La 16 ani alege calea monahala, calugarindu-se la muntele Sinai, alaturându-se unui ava, si anume ava Macarie. La 20 de ani, dupa moartea duhovnicului sau, tânarul calugar se retrage in pustiu, la 8 km de manastire, fiind sub ascultarea lui Gheorghe Arsalaitul. Duminica si in zilele de sarbatoare participa la Sfânta Liturghie si devine vestit pentru predicile sale. Vreme de 40 de ani traieste in pustiu, inconjurat de pustnici. In acest interval de timp este insa acuzat ca vorbeste prea mult cu oamenii. De aceea el tace vreme de un an dupa care acuzatorii lui isi cer iertare. Printre cei atrasi de viata lui deosebita are si un ucenic, Moise, pe care il salveaza de la moarte, vestindu-i ca va fi zdrobit de stânca sub care se adapostise, informatie pe care o primise „cu duhul”. Intrerupându-si izolarea in pustiu, merge sa viziteze câteva manastiri cu viata de obste si lavre de calugari din jurul Alexandriei. Aceasta calatorie ii va furniza un important material pentru opera sa capitala „Scara”, carte fundamentala a spiritualitatii crestine. In jurul anului 600, sau in orice caz la o vârsta inaintata, ajunge staret si redacteaza cartea amintita. De la numele acestei scrieri, raspândite mai ales in Rasaritul crestin dar si in Apus, i se trage si numele sub care va deveni cunoscut: „Ioan Scararul”. Fundamentala pentru viata monahala, cartea arata treptele pe care omul trebuie sa le urce pentru a ajunge la perfectiune.
Inainte de a se stinge din viata il lasa in fruntea obstii de pe muntele Sinai pe fratele sau, Gheorghe, care insa il urmeaza intru cele vesnice dupa zece ani, asa cum ii prezisese Sfântul Ioan Scararul. Acesta moare in anul 603 sau 649 daca vom lua in considerare alte surse de informare. Este praznuit de biserica noastra in ziua de 30 martie, ziua mortii sale, impreuna cu Sfân-tul Proroc Ioad si Sfânta Evula. Praznuirea lui se mai face si in a patra Duminica din postul Pastelui iar Manastirea Neamt pastreaza moaste ale sale, venerate asa cum se cuvine de drept credinciosi.
Manastirea Brebu – Caras Severin
Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...
Comentarii