Sfântul Pantelimon
Cunoscut sub numele de Sfântul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, este unul dintre cei mai populari sfinti ai ortodoxiei, credinciosii adresându-i adesea rugaciuni pentru vindecarea unor boli. Preotul Nicolae Barbu ne aminteste ca acesta a fost fiul unor parinti destul de înstariti.
Sfântul Pantelimon
Cunoscut sub numele de Sfântul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, este unul dintre cei mai populari sfinti ai ortodoxiei, credinciosii adresându-i adesea rugaciuni pentru vindecarea unor boli. Preotul Nicolae Barbu ne aminteste ca acesta a fost fiul unor parinti destul de înstariti. Tatal era pagân si se numea Evstorghie, iar mama, Euvula, era crestina. S-a nascut în Nicomidia în timpul împaratului Maxim (235-238) si primeste numele Pandoleon. Este educat cu grija, învatând tainele medicinii vremii de la Eufrosin, un medic din cetate, si credinta întru Hristos de la batrânul preot Ermolae care îl si boteaza, dându-i numele sub care este cunoscut de noi toti. Numele „Pantelimon” înseamna „cel cu totul milostiv” si purtatorul sau avea sa se dovedeasca întru-totul potrivit acestui nume. El îsi începe lucrarea de credincios misionar crestin, aplecându-se cu multa rabdare si abnegatie asupra suferintelor trupesti si sufletesti ale oamenilor. Face numeroase minuni. Învie un copil, mort în urma muscaturii unui sarpe otravit, si reda vederea unui orb. Acest din urma fapt îl aduce la credinta crestina si pe tatal sau care fusese martor al minunii. Invidia medicilor pagâni din cetate, ura lor împotriva celor drept credinciosi îl aduc înaintea judecatorilor în timpul persecutiilor declansate împotriva crestinilor de catre împaratul Diocletian (284-305).
I se promite o libertate acoperita cu daruri în schimbul lepadarii credintei, dar Sfântul, refuza categoric rusinosul târg si este supus la cazne inimaginabile. Este batut, ars cu faclii, bagat într-un cazan cu plumb fierbând, aruncat la fiare, pus pe roata tintuita si aruncat în prapastie.
Suporta toate aceste chinuri cu multa demnitate si curajul pe care numai cei alesi îl pot avea în asemenea situatii. În cele din urma este legat de un maslin si i se taie capul în ziua de 27 iulie 303.
Moaste ale Sfântului se gasesc în multe manastiri din tara noastra: Hurezi, Agapia, Ciolanu, Negru Voda – Câmpulung Muscel, Neamtu si altele, fiind praznuit în ziua de 27 iulie alaturi de Cuvioasa Antuza si Cuviosul Marcel.
Manastirea Samurcasesti
Aflata în comuna Ciorogârla din judetul Ilfov, la numai 13 kilometri vest...
Comentarii