Cunoastem alimente si bauturi bio, vopseluri bio, imbracaminte bio, dar sa practici o arta bio, asa ceva foarte rar se intampla. Mai ales daca este vorba despre creatii gigantice si realizate nu pentru a fi expuse in saloane de arta, ci pe culmi de munte. Si, totusi, Universul cel nesfarsit si etern ne arata cu fiecare clipa ca totul se afla intr-o continua miscare si transformare.
Uriasul culcat in iarba
Probabil ca in intreaga istorie a picturii, nu s-a vorbit vreodata in sensul detalierii unei tehnici anume despre o suprapunere perfecta a acestora. Cum se intampla in cazul de fata, referitor la asa-zisa fresca de iarba. Cu alte cuvinte, cum sa aduci laolalta un element vegetal de o curatenie naturala totala si o realizare a omului, fie ea si estetica – aici, deloc simpla si foarte laborioasa pictura pe zid, care si-a dobandit de-a lungul mileniilor o binemeritata faima?
A gasit ingemanarea ideala a celor doua tanarul artist plastic francez Guillaume Legros, mai cunoscut sub pseudonimul Saype. El a ales drept suport de lucru povarnisul pe care sta asezat un mic sat elvetian din Alpi, Leysi. Aici a creat portretul unui pastor stand culcat pe iarba, cu o pipa in coltul gurii si cu ochii intredeschisi. Fresca de iarba are impresionantele dimensiuni de 100 m X 100 m; o suprafata de 10.000 m2!
Visul si provocarile firescului
Pentru a nu afecta natura, Saype a folosit doar produse naturale si biodegradabile pe baza de apa, faina, ulei de in, amestecurile pulverizandu-le apoi cu un pistol de vopsit. O magie reala, daca se poate spune astfel, caci ea este sortita sa ramana efemera: ploile si cresterea ulterioara a ierbii fac in mod normal ca pictura sa dispara definitiv. Pe de alta parte, se cuvine sa mentionam ca realizarea giganticei fresce s-a lovit de numeroase obstacole, in cea mai mare parte din cauza dimensiunii sale si denivelarilor terenului-suport. „Este deopotriva o provocare tehnica si fizica. Daca ai uitat jos un vas cu vopseluri, iti ia o jumatate de ora sa-l gasesti – a explicat artistul. Si mai sunt si situatiile imprevizibile: furtuni, fermentarea vopselurilor si mai ales musuroaiele de cartite care te obliga sa repari urgent chipul pastorului, pentru a fi totul gata la inaugurarea prevazuta pentru a doua zi.”
De la teribilismul adolescentei la filozofia esteticului
Saype este pasionat si de filozofie, astfel ca vrea sa-i sensibilizeze pe oameni in sensul respectarii de catre acestia a mediului inconjurator: „Am desenat un om imens. Dar in imensitatea naturii el nu inseamna nimic. Este ceva mai presus de aceasta ce vreau eu sa transmit.”
Acum in varsta de 27 de ani, tanarul artist traieste si lucreaza in Elvetia. Foarte interesant, el a patruns in acest univers magic al frumosului la varsta de 14 ani, prin intermediul unei asa-zise arte urbane – graffiti. Din 2013, a inceput sa creeze pe versanti montani giganticele sale portrete efemere, care insa isi revendica cu deplina justete dreptul lor la nemurire.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii