Bunavestire
Peste mai putin de o saptamâna, pe 25 martie crestinii din lumea întreaga întâmpina una dintre cele mai mari sarbatori: „Bunavestire”, ziua în care Ingerul Gavril (Gabriel) s-a aratat Fecioarei Maria, vestindu-i nasterea Mântuitorului.
Semnificatia acestei sarbatori este unica si trebuie privita putin mai înapoi în timp în Nazaretul Galileei.
Bunavestire
Peste mai putin de o saptamâna, pe 25 martie crestinii din lumea întreaga întâmpina una dintre cele mai mari sarbatori: „Bunavestire”, ziua în care Ingerul Gavril (Gabriel) s-a aratat Fecioarei Maria, vestindu-i nasterea Mântuitorului.
Semnificatia acestei sarbatori este unica si trebuie privita putin mai înapoi în timp în Nazaretul Galileei. Aici traiau doi soti cinstiti si credinciosi: Ioachim si Ana. Casatoria lor nu era însa binecuvântata de copii si ei se rugau neîncetat Domnului în acest scop. Mai mult, promisesera ca, de vor avea un copil, îl vor închina templului. Rugaciunea lor a fost ascultata si li s-a nascut o fiica pe care au numit-o Maria. Conform fagaduielii, parintii si-au dus fetita la templul din Ierusalim, când aceasta a împlinit trei ani. Lasata în grija preotilor isi petrecea timpul în rugaciune si fapte bune, urmând ca dupa un anume timp sa se întoarca acasa. Între timp, murindu-i parintii a fost încredintata sub numele de logodnica lui Iosif, un om care traia în frica lui Dumnezeu. Iosif nu era un logodnic în acceptia de astazi a cuvântului, ci un fel de tutore, asa cum erau toti cei carora li se încredintau fecioare închinate templului.
Cu trei luni înainte de nasterea Sfântului Ioan Botezatorul, în casa preotului Zaharia, nastere vestita de Îngerul Gavril, acesta i s-a aratat si Sfintei Fecioare Maria în timp ce aceasta îsi facea rugaciunea. El a vestit-o ca va naste un fiu, care se va numi Iisus si care va mântui poporul de pacate. Auzind aceasta, Fecioara s-a speriat, amintindu-i îngerului ca ea nu cunoscuse barbatul. Îngerul
i-a raspuns ca Duhul Sfânt se va pogorî asupra ei si ca Sfântul pe care-l va naste va fi Fiul lui Dumnezeu. Întelegând mareata ei misiune, Fecioara a raspuns asa cum arata Sfânta Evanghelie „Iata roaba Domnului (sunt), fie mie dupa cuvântul tau”. Îngerul a disparut, nu înainte de a-i vesti ca si vara ei, Elisabeta, sotia lui Zaharia va da nastere unui fiu. Pentru a se convinge, Sfânta Fecioara a plecat la casa Elisabetei, unde a ramas înca trei luni, pâna la nasterea Sfântului Ioan Botezatorul.
Bunavestire, numita de biserica noastra ortodoxa si Blagovestenie, a slujit ca model de inspiratie unor artisti de seama: Michelangelo, Ghirlandaio, Bellini si multi, multi altii.
De asemenea, multe biserici de la noi si din alte tari au hramul Bunavestire. Una dintre acestea este Catedrala Mitropoliei Ortodoxe din Nazaret, pictata între 1977-78 de fratii Morosanu prin grija Patriarhiei române. Aceasta catedrala a fost înaltata, dupa cum ne spune preotul Nicolae Barbu, pe ruinele bisericii construite de împarateasa Elena în secolul al III-lea. Bunavestire constituie începutul miracolelor pe care Fiul lui Dumnezeu le va înfaptui, aducând pace si credinta în sufletele noastre.
Manastirea Surpatele
Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...
Comentarii