In ziua de 25 februarie Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Tarasie, arhiepiscopul Constantinopolului.
A trait in a doua jumatate a secolului al VIII-lea la Constantinopol, fiind nascut intr-o familie crestina de rang inalt. A continuat drumul deschis de tatal sau, ocupand functii inalte in administratia bizantina, pentru ca, in cele din urma, luand calea Bisericii, sa tina piept plin de curaj ratacirilor iconoclaste. Dupa moartea lui Leon al IV-lea (775-780) a fost chemat in scaunul arhiepiscopal de imparateasa Irina, care dorea sa puna capat tulburarilor. El a convocat un sinod de mari proportii, la care au luat parte toate bisericile patriarhale si biserica Romei. Este vorba de Sinodul VII Ecumenic de la Niceea, desfasurat in anul 787. Prezidat de Sfantul Tarasie, Sinodul a pus capat ratacirilor, redand icoanelor locul lor de cinste. Sfantul s-a remarcat de asemenea ca un ierarh intelept, cu dragoste de oameni, conducand biserica din Constantinopol vreme de 22 de ani (784-806), pana in ultima clipa a vietii sale.
In ziua de 26 februarie este praznuit Sfantul Porfirie, arhiepiscopul Gazei. Nascut in Tesalonic, tot intr-o familie bogata, a plecat la 25 de ani in Egipt, in pustiu. Apoi a mers la Ierusalim, unde a fost hirotonit preot de catre episcopul local, Eraclie. Ii este incredintata paza Crucii lui Hristos, si dupa moartea episcopului din Gaza, este hirotonit el episcop. Sunt remarcabile eforturile sale pentru raspandirea crestinismului intr-un tinut plin de temple pagane si bantuit de credinta in idoli. Cu ajutorul Sfantului Ioan Gura de Aur si al imparatului Arcadie (395-408) a dus o munca sustinuta de prozelitism, care a dat roade, reusind sa inalte o biserica stralucitoare chiar pe locul unde se afla cel mai mare templu pagan. Aceasta constructie a incununat pastorirea sa, dusa vreme de 25 de ani.
In aceeasi zi este praznuita Sfanta Mucenita Fotini despre care traditia spune ca este femeia samarineanca pe care Iisus a intalnit-o la putul lui Iacob. Cerandu-i apa, Mantuitorul i-a vorbit despre credinta in Dumnezeu iar aceasta a imbratisat religia crestina. Se crede ca a suferit martiriul in timpul lui Nero (54-68), impreuna cu cele cinci surori si cei doi fii ai ei.
Ziua de 27 februarie este dedicata Cuviosului Procopie Marturisitorul. Monah fiind, a trait in tinutul sau natal, Decapole, in vremea lui Leon Isaurul (717-741). Prigoana iconoclasta nu l-a speriat, el continuand sa cinsteasca icoanele. Prins de autoritati, a fost supus la chinuri si aruncat in temnita impreuna cu prietenul sau, Vasile Marturisitorul, praznuit de Biserica pe 28 februarie. Dupa moartea imparatului, cei doi au fost eliberati si s-au intors la manastirile lor, unde au dat aceleasi ferme dovezi de credinta in Dumnezeu si intelegere fata de oameni.
Tot in ziua de 27 februarie este praznuit Cuviosul Talaleu, originar din Cilicia, calugar la manastirea Sfantul Sava din Palestina. Hirotonit preot, si-a dedicat viata convertirii paganilor la crestinism. S-a supus unei asceze aspre, iar darurile de vindecator si puterea de a-i convinge pe ceilalti l-au ajutat sa-si duca la bun sfarsit lucrarile sale.
Autor: IRINA STOICA
Comentarii