Aflat in regiunea denumita in Antichitate Edetania, capitala a Comunitatii Valenciene, Valencia este al treilea oras ca marime al Spaniei, leagan de cultura si legende. Numele sau provine de la cuvantul latinesc „Valentia” insemnand vigoare si curaj.
Orasul a fost fondat de romani in anul 137 i.Hr. pe raul Turia, pe locul unui fost oras iberic. A devenit o insemnata colonie militara, unul dintre cele mai importante orase din provincia romana Hispania Tarraconensis. Cucerit de vizigoti in anul 413 si de mauri in 714 devine centrul unui regat maur independent.
La 15 iunie 1094 orasul este recucerit de crestinii condusi de Rodrigo Diaz de Vivar, cunoscut drept „El Cid Campeador”. El transforma cele noua moschei in biserici crestine, aducandu-l drept episcop pe calugarul francez Jerome. Victoria lui Rodrigo Diaz este evocata in „Cantar de mio Cid”.
Dupa moartea acestuia in 1099, sotia sa, Doña Ximena reuseste sa detina puterea inca doi ani, dar in 1102 orasul este cucerit de almoravizi. Crestinii i-au abandonat o vreme dar in 1238 imparatul Jaime I Cuceritorul il asediaza, forteaza capitularea si il incorporeaza regatului sau Aragonul.
Aici a aparut primul tipar in 1474 si o importanta scoala de pictura dar mai tarziu a suferit din nou mari distrugeri in timpul razboaielor napoleoniene, a Razboiului Civil Spaniol si a unei inundatii din 1957.
Universitatea din Valencia a fost intemeiata in 1245, orasul capatand faima unei cetati universitare. Una dintre cele mai importante atractii turistice ale sale, Catedrala constituind in acelasi timp si principalul locas de cult al intregii regiuni. Construita in trei etape diferite in secolele al XIII-lea si al XV-lea este un amestec de stil gotic, renascentist si neo-clasic. Remarcabile sunt picturile din interior realizate atat de mesteri locali cat si de artisti din Roma.
Aflata in centrul orasului, in Piata Reginei se invecineaza cu o alta piata „Plaça de la Mure du Deu”, foarte populara atat pentru turisti cat si pentru locuitorii orasului. Aici se afla Biserica Fecioarei prezidata de statuia Maicii Domnului din Altarul principal, venerata in multe slujbe si pelerinaje. Piata este dominata de Fantana Turia, impodobita cu o statuie alegorica reprezentand raul. Ambele piete sunt inconjurate de alei de portocali cu banci de piatra. Nu trebuie uitata nici vechea biserica a Cavalerilor Templieri (El Templo) care a fost reconstruita sub Ferdinand al VI-lea si Carlos al III-lea. Cladirea, in stil gotic este decorata cu coloane impunatoare imitand palmierii.
La Valencia se afla si cel mai mare muzeu din lume destinat stiintelor si artelor si cel mai mare oceanarium cu cea mai bogata colectie de pesti si animale marine. Acestor obiective li se pot adauga Muzeul Ceramicii, Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul de Istorie. Pot fi admirate de asemenea, portile de piatra apartinand vechilor ziduri ale orasului dar si portul aflat la distanta de centrul orasului, dar incarcat de ambarcatiuni elegante si simbolice. Pline de culoare si muzica sunt si festivalurile orasului.
In martie are loc Falles, o sarbatoare a venirii primaverii iar in luna august, in orasul vecin Buñol se desfasoara Tomatina, o bataie cu rosii.
IRINA STOICA
Comentarii