• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 19 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 19 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Mici secrete – 2

Mici secrete – 2

7 iunie 2006
in Retete culinare
A A

Continuam descifrarea altor secrete legate de servirea corecta a vinurilor, cu ajutorul renumitului specialist in oenologie, domnul dr. ing. ec. ION PUSCA. Mesele traditionale, cu multe feluri de mâncare pun uneori in dificultate gazda in privinta momentului servirii vinurilor.

– Vinurile albe si roze seci se servesc cu mâncaruri pe baza de peste, raci, scoici, fructe de mare. De asemenea, se pot consuma si cu aperitive usoare.
 – Vinurile albe si roze demiseci si demidulci se consuma cu pateuri, ficat gras si cu deserturi.
 – Vinurile rosii seci, usoare, merg cu mâncarurile pe baza de carne (de pasare, de vita, de miel) si cu brânzeturi usoare.
 – Vinurile rosii seci, intens colorate, se servesc cu mâncaruri din carne de porc, batal, vânat si cu brânzeturi fermentate.
 – Vinurile dulci se servesc cu fructe si cu deserturi.

 Diferite categorii de vinuri se servesc si in functie de anotimp. Daca primavara, vara si toamna se consuma mai mult vinuri albe tinere, mai usoare, iarna sunt preferate vinurile mai grele, in special cele rosii.

 In privinta ordinii prezentarii vinurilor, ca regula generala trebuie spus ca acestea se servesc intr-o scara calitativa ascendenta, respectându-se principiul "un vin pe care il bem nu trebuie sa ne faca sa il regretam pe cel pe care l-am baut". In privinta temperaturii optime de servire, vinurile albe (seci, demiseci, dulci, demidulci) si cele roze se servesc la 8-10 grade C, uneori 12 grade C, dar mai reci.

 Vinurile rosii usoare se servesc la temperaturi cuprinse intre 12 si 15 grade C, iar cele rosii grele, intre 16 si 18 grade C.
 Nu ignorati alte câteva reguli:
 – pentru fraparea vinurilor, niciodata nu se va utiliza congelatorul;
 – pentru racire (4-12 grade C) nu se recomanda punerea cuburilor de gheata in paharele cu vin;
 – aducerea vinurilor la temperatura optima de consum trebuie sa se faca in mod lent, nu brusc;
 – intotdeauna vinurile tinere se vor servi la o temperatura mai mica decât cele vechi.

 Sticlele cu vin pe care dorim sa le pastram mai mult timp se tin obligatoriu culcate. Locul unde se pastreaza sticlele trebuie sa asigure o atmosfera sanatoasa, aerata si usor umeda. De asemenea, sticlele trebuie tinute la adapost de lumina, departe de caldura si trepidatii.
Autor: ECATERINA BATRANEANU

ShareTweet
Articolul precedent

Berea si puterea

Urmatorul Articol

Ingrijirea pielii

Articole Similare

Femina Club

Budinca de ciuperci

18 noiembrie 2025

500 g ciuperci, 100 g margarina sau unt, 50 g faina (2...

Femina Club

Pateuri cu sardele

11 noiembrie 2025

Un pachet cu aluat de pateuri. Umplutura: o conserva cu sardele, piper....

Femina Club

Dovlecei umpluti

11 noiembrie 2025

2 dovlecei, 150 g brânza telemea, 200 ml de smântâna, 50 g...

Femina Club

Suc de legume si fructe

27 octombrie 2025

15 frunze spanac, 1 castravete, 1 mar verde, o lamaie, 5 frunze...

Femina Club

Paste bolognese

27 octombrie 2025

500 g spaghete, 3 linguri ulei de masline, 2 morcovi, 500 g...

Femina Club

Telina cu ciuperci

15 octombrie 2025

3 teline mari, 5 linguri unt, 10 ciuperci, o ceapa, o lingura...

Urmatorul Articol

Ingrijirea pielii

Bors de loboda

Cotlete la cuptor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

13 noiembrie 1002 – Masacrul din ziua Sfântului Brice

18 noiembrie 2025

13 noiembrie 1002 a devenit o zi întunecata în istoria Angliei medievale,...

Citeste mai departe
Blitz

Când rolurile devin o eticheta: actori care au definit un singur gen

18 noiembrie 2025

Într-o lume cinematografica obsedata de versatilitate, exista actori care si-au construit maretia...

Citeste mai departe
Blitz

Cetatea Alba Carolina

18 noiembrie 2025

În urma cu 310 ani, în 4 noiembrie 1715, a fost pusa...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii rapide

18 noiembrie 2025

Ideal ar fi ca îngrijirea cotidiana sa confere tenului dumneavoastra hidratare suficienta,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 17-23 noiembrie 2025

18 noiembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceasta saptamâna relatiile cu prietenii si cu partenerii sunt...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.