• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 19 august 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 19 august 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 1) Prilej de bucurie pentru Teodor Negoita

1) Prilej de bucurie pentru Teodor Negoita

10 iunie 2004
in Glob
A A

          Tainele vietii printre gheturile antarctice
          
          Fundatia Antarctica Româna si Institutul Român de Cercetari Polare au anuntat recent inaugurarea Bazei Române de Cercetari Antarctice Law-Racovita, care a fost oferita României de catre Divizia Antarctica Australiana.
          
          „Este o premiera pentru cercetarea antarctica din România, tara semnatara din 1971 a Tratatului Antarctic, care ne da dreptul la utilizarea teritoriului din Sudul extrem în scopuri pasnice”, a declarat directorul Institutului Român de Cercetari Polare, Teodor Negoita.

          Tainele vietii printre gheturile antarctice
          
          Fundatia Antarctica Româna si Institutul Român de Cercetari Polare au anuntat recent inaugurarea Bazei Române de Cercetari Antarctice Law-Racovita, care a fost oferita României de catre Divizia Antarctica Australiana.
          
          „Este o premiera pentru cercetarea antarctica din România, tara semnatara din 1971 a Tratatului Antarctic, care ne da dreptul la utilizarea teritoriului din Sudul extrem în scopuri pasnice”, a declarat directorul Institutului Român de Cercetari Polare, Teodor Negoita. Baza, care poarta în comun numele primului cercetator australian care a cercetat Antarctica de Est, Philip Law, si al primului biolog din lume care a cercetat viata antarctica, românul Emil Racovita, a fost înfiintata de australieni în 1989, în prezent tara de la antipozi detinând alte trei statiuni de cercetare în regiune. „Este mult mai usor pentru o tara aflata într-o pozitie geografica ca aceea a României sa preia o baza mai veche decât sa construiasca una noua”, a subliniat pentru Rompres Teodor Negoita. Datorita posibilitatii folosirii acestei baze, costurile anuale ale deplasarii si prezentei unei expeditii românesti în regiune vor fi de numai 20.000 de dolari. Statiunea Law-Racovita va adaposti prima echipa de cercetatori români din luna decembrie, o data cu începutul verii australe. Echipa româneasca va efectua cercetari de bioprospectare, ecologice, de prognoza a vremii, de masurare a activitatilor seismice si geomagnetice, de culegere a datelor privind interferentele în radiocomunicatii. Noua baza româneasca este construita din materiale anticorozive si dispune de un laborator, o statie radio, cinci spatii de dormit si un depozit pentru combustibili. Statiunea este amplasata în Dealurile Larsemann din Antarctica de Est, la o distanta apropiata de statiile Federatiei Ruse si ale Chinei, ceea ce va permite o cooperare strânsa intre cercetatori.
          
          2) Lungul drum de la ferma la furculita
          
          „Magazin” s-a ocupat în repetate rânduri de problema sigurantei produselor alimentare, cât si de alimentele modificate genetic care au ajuns si în tara noastra. Revenim acum pentru a aduce la cunostinta cititorilor faptul ca pe 25 mai a fost lansata editia 2004 a programului national de informare a consumatorilor, „Siguranta Produselor Alimentare” (SPA).
          
          SPA debuteaza sub tema „Siguranta produselor alimentare – o responsabilitate comuna de la producator la consumator”, continuând dialogul început în 2002 între toti cei implicati pe traseul produselor: ferma, procesator, transportator, distribuitor, detailist, consumator si autoritatile de reglementare si control în domeniu, astfel încât populatia sa beneficieze de avantajele unor produse alimentare sigure. Trasabilitatea alimentelor – „de la ferma la furculita” – este un principiu important utilizat în domeniul sigurantei alimentare în Uniunea Europeana si în curs de implementare în România si care face referire la un sistem cu ajutorul caruia se urmaresc etapele pe care le parcurg produsele alimentare înainte de a fi achizitionate de consumatori. Acest sistem ofera informatii despre originea produsului înca de la nivelul fermelor, traiectoria urmata în productie si permite monitorizarea si controlul lantului alimentar. Standardele de calitate sunt garantia unui produs alimentar sigur. Producatorii din industria alimentara au responsabilitatea de a produce alimente ce raspund solicitarilor si asteptarilor consumatorilor sub aspectul sigurantei si a respectarii prevederilor legale.
          Un rol important în protejarea alimentelor si implicit a consumatorilor îl au ambalajele, care mentin calitatile produselor intacte, precum si integritatea produselor pe parcursul transportului, al distributiei, în depozite si magazine. Lantul frigorific – o conditie primordiala. Siguranta produselor alimentare depinde si de respectarea de catre transportatori si distribuitori a temperaturii corespunzatoare si a numeroase alte reguli ce trebuie sa protejeze produsele de actiunea factorilor nocivi si sa împiedice degradarea lor. Dar si consumatorii au o responsabilitate: igiena alimentara. Responsabilitatea consumatorilor în asigurarea propriei sigurante alimentare este la fel de importanta ca si cea a producatorilor din industria alimentara. Consumatorul trebuie sa respecte câteva reguli de igiena alimentara atunci când achizitioneaza, transporta, depoziteaza si pregateste alimente. Riscurile la care se expun consumatorii în mediul domestic sunt legate în special de microbii capabili sa contamineze alimentele în special în faza de pregatire si consum. Protejare prin informare. Cel mai sigur mod de protejare a consumatorilor împotriva riscurilor este informarea permanenta în domeniul sigurantei alimentare. În acest scop, în 2004, în marile magazine din întreaga tara vor fi amplasate puncte de informare SPA, unde vor fi afisate în permanenta cele mai importante sfaturi pentru siguranta consumatorilor si vor fi distribuite 400.000 de pliante „ABC-ul Sigurantei Produselor Alimentare”. Exista si o pagina pe Internet www.siguranta-alimentara.ro, care ramâne în continuare la dispozitia consumatorilor pentru a facilita accesul acestora la informatiile de baza SPA, precum si la prevederile legislative din domeniu. Programul SPA se aliniaza la eforturile integrate ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), ale comisiilor specializate din cadrul Comisiei Europene, si ale altor organisme internationale care activeaza în scopul protectiei consumatorilor si al garantarii starii de sanatate prin produse alimentare sigure.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Savarina Suedeza

Urmatorul Articol

Carne cu varza

Articole Similare

Glob

Scrierea femeilor

18 august 2025

O profesoara traseaza cu delicatete cu o pensula, într-un atelier din provincia...

Glob

Leii „domestici” suprapopuleaza Thailanda

11 august 2025

Populatia de lei în captivitate a explodat în ultimii ani în Thailanda,...

Glob

Misterele vremii spatiale

11 august 2025

Imagini fara precedent ale Soarelui, obtinute de sonda solara Parker, apartinând NASA,...

Glob

Monument funerar mayas

10 august 2025

O echipa de arheologi a descoperit în Belize mormântul primului conducator al...

Glob

Microbi din trecut

10 august 2025

De ce durau epidemiile de ciuma atât de mult? Era lepra deja...

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Urmatorul Articol

Carne cu varza

Mâncare cu piept de vitel sau cu limba de porc

Peste inabusit in lapte

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

14 august 1688 – S-a nascut „Regele Sergent”

18 august 2025

Frederic Wilhelm I a fost rege al Prusiei între 1713 si 1740...

Citeste mai departe
Blitz

„Cacealmaua”: 7 Oscaruri pentru o… escrocherie memorabila!

18 august 2025

În anul 1973, într-o perioada în care cinematografia americana era în plina...

Citeste mai departe
Blitz

România Agfacolor. 1940-1948

18 august 2025

Expozitia exterioara de fotografie „România Agfacolor. 1940-1948”, dedicata începuturilor fotografiei color în...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Ceaiul si inima

18 august 2025

Majoritatea consumatorilor de ceai au convingerea ca acesta le aduce doar beneficii,...

Citeste mai departe
Femina Club

Vitaminele tenului

18 august 2025

Este un adevar ce nu poate fi ignorat acela ca sunt foarte...

Citeste mai departe
Femina Club

Sufleu de mazare

18 august 2025

600 g mazare boabe, 150 unt, o lingura faina alba, o ceasca...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.