Se aleg vinete mari, rosii si fragede la apasare cu mâna. Se coc la foc iute, pe masina de gatit sau pe jar. Se curata fierbinti sub jet de apa. Se lasa la scurs intr-un cosulet de plastic cu gauri sau un vas smaltuit cu gauri. Se pune un castron sub vas si se lasa la scurs pâna a doua zi in frigider.
Zeama lasata se arunca. Vinetele o data scurse se asaza intr-un castron de plastic sau de portelan. Se adauga sare dupa gust, dovlecel fiert, taiat felii, 1/2 lingurita conservant sau salicilat si se amesteca cu o lingura de lemn.
Salata de vinete se introduce in borcane mici cu ajutorul unui betisor de lemn sau coada unei linguri de lemn. Borcanele se bat bine de palma, ca sa nu ramâna goluri de aer intre vinete. Se astupa cu doua rânduri de celofan si se sterilizeaza imediat, deoarece vinetele fermenteaza mai repede decât alte legume.
Sterilizarea se face astfel:
– pentru sticle de 1/4 litri – 60 minute;
– pentru sticle de 380 g – 75 minute.
Se lasa in vasul in care au fiert pâna a doua zi si se mai fierb inca o data cam 20-30 minute. Se pot pastra in camara. Conservarea este garantata daca legarea borcanelor este ermetica si corecta.
Comentarii