• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 12 septembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 12 septembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Legume si fructe – maximum de sanatate

Legume si fructe – maximum de sanatate

25 aprilie 2007
in Consultatii fara plata
A A

Pentru ca organismul nostru sa profite din plin de pe urma consumului de legume si fructe, o conditie obligatorie e ca acestea sa nu fi fost pastrate intr-un mediu impropriu. Nu orice asemenea alimente trebuie tinute in frigider, mai ales daca nu au ajuns inca la maturitate. Pe de alta parte, se impune si o selectie a legumelor si fructelor pe care vrem sa le pastram laolalta.

In timpul coacerii, tomatele, pepenii galbeni, avocado emana gaze daunatoare altor vegetale, precum castravetii, cartofii, fasolea verde, guliile, dovleceii, ardeii, vinetele, portocalele, pepenii verzi, ananasul. Toate cele mentionate se pastreaza bine la 7-10ºC, dar trebuie sa aiba pulpa intreaga si sanatoasa.

 La 13-15ºC, e bine sa se tina bananele, grepfruitul si alte fructe tropicale, dovlecii, ghimbirul s.a., in aer cu umiditate scazuta; la fel, usturoiul si ceapa, care prefera mediul uscat si racoros. Cat despre cartofi, ei trebuie tinuti la intuneric, altfel coaja capatand o culoare verde, stratul respectiv acumuland si o serie de toxine. De precizat ca o pastrare optima a legumelor si fructelor impune si evitarea deshidratarii acestora.

Destul de putin pretentioase si deci mai usor de stocat pe termen lung sunt: cartofii si alte radacinoase cu continut ridicat de amidon, ceapa, telina, sfecla, hreanul, patrunjelul si pastarnacul, ridichea alba. Li se alatura merele si perele, dovleacul s.a. Specialistii remarca faptul ca vegetalele cu pulpa de culoare portocalie pana la galben intens contin multa vitamina A, iar radacinoasele – mai ales in stare cruda – vitamina C (nesintetizata de organismul nostru si deci luata doar din alimente). De aceea, se recomanda reducerea la maximum posibil a prelucrarii tuturor legumelor si fructelor la temperaturi ridicate, proces prin care se pierd rapid foarte multe componente nutritive, indispensabile sanatatii umane.

Este bine ca, in procesul gatitului, sa nu adaugati ingredienti cu pH acid (lamaie, otet) inainte, pentru ca acestia prelungesc timpul de inmuiere a texturii, astfel distrugand mai multi nutrienti. Nu aruncati apa in care ati gatit, deoarece mari cantitati de nutrienti trec in aceasta! Utilizati minimumul de apa de gatit posibil, sau nu utilizati mai mult lichid decat doriti sa beti, pe langa legume (fie utilizate impreuna cu felul de mancare gatit, fie utilizate in mod creativ pentru altceva, cum ar fi un sos sau supa, separate).

Gatirea la cuptor a radacinoaselor sau a dovlecilor previne pierderile de apa.
 Pregatirea sau inabusirea in ulei creste alte principii: majoritatea caloriilor din tigaie provin din produse uleioase rafinate, nu din vegetale proaspete. Astfel, un fel de mancare presupus a fi ales pentru a da mai multa pondere vegetalelor in dieta, de fapt va oferi pondere sporita grasimilor, alimentelor rafinate la temperaturi inalte si rafinate cu ajutorul solventilor chimici si alimentelor lipsite de fibra.

Ar trebui tinut seama de acest lucru atunci cand ne hotaram cat de mult sa prajim. Sunt cateva motive, suficient de serioase si de bine argumentate, pentru care multi nutritionisti recomanda in ultimul timp prepararea mancarurilor calde, in special a celor din legume, in abur. O metoda nu doar datatoare de savoare deosebita alimentelor gatite, ci si aducatoare de sanatate pentru organismul nostru.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Passiflora – planta ornamentala, comestibila si vindecatoare

Urmatorul Articol

Herculanum – orasul aristocratilor

Articole Similare

Consultatii fara plata

Surprinzatorul pepene verde

7 septembrie 2025

Aparut în publicatia Nutrients, un studiu american a relevat faptul ca persoanele...

Consultatii fara plata

Nu sariti peste micul dejun!

1 septembrie 2025

Pentru foarte multe persoane active fenomenul acesta nu constituie o noutate: daca...

Consultatii fara plata

Deformatie osoasa dureroasa

25 august 2025

Un cititor al revistei Magazin ne-a solicitat prezentarea celor mai importante aspecte...

Consultatii fara plata

Ceaiul si inima

18 august 2025

Majoritatea consumatorilor de ceai au convingerea ca acesta le aduce doar beneficii,...

Consultatii fara plata

O noapte de… cosmar!

11 august 2025

Sunt oare brânza si iaurtul, atunci când sunt consumate seara, o sursa...

Consultatii fara plata

Diabetul de tip 3

11 august 2025

„Diabetul de tip 3” nu reprezinta un termen recunoscut medical si nu...

Urmatorul Articol

Herculanum – orasul aristocratilor

Rautaciosul domn Baldung

Bruxelles – o capitala a Capitalelor europene

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

4 septembrie 476 – Detronarea împaratului roman, Romulus Augustulus

7 septembrie 2025

Anul 476 este considerat de multi istorici drept momentul în care s-a...

Citeste mai departe
Blitz

Jamie Lee Curtis – o actrita pentru toate anotimpurile

7 septembrie 2025

Cu un zâmbet inconfundabil si o energie care umple ecranul, Jamie Lee...

Citeste mai departe
Blitz

Festivalul scrisorilor

7 septembrie 2025

Cea de-a V-a editie a Festivalului Scrisorilor se va desfasura în luna...

Citeste mai departe
Femina Club

Gaina rasol

7 septembrie 2025

1 gaina, 23 litri apa, zarzavat de supa, o ceapa, 10 cartofi,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 8-14 septembrie 2025

7 septembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Este momentul prielnic pentru a stabili ce este mai important...

Citeste mai departe
Istorii

Cei mai incompetenti generali din Al Doilea Razboi Mondial

7 septembrie 2025

Au provocat înfrângeri prin gafele lor, si-au derutat propriile trupe, au dispretuit...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.