• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 27 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 27 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Legume si fructe – maximum de sanatate

Legume si fructe – maximum de sanatate

25 aprilie 2007
in Consultatii fara plata
A A

Pentru ca organismul nostru sa profite din plin de pe urma consumului de legume si fructe, o conditie obligatorie e ca acestea sa nu fi fost pastrate intr-un mediu impropriu. Nu orice asemenea alimente trebuie tinute in frigider, mai ales daca nu au ajuns inca la maturitate. Pe de alta parte, se impune si o selectie a legumelor si fructelor pe care vrem sa le pastram laolalta.

In timpul coacerii, tomatele, pepenii galbeni, avocado emana gaze daunatoare altor vegetale, precum castravetii, cartofii, fasolea verde, guliile, dovleceii, ardeii, vinetele, portocalele, pepenii verzi, ananasul. Toate cele mentionate se pastreaza bine la 7-10ºC, dar trebuie sa aiba pulpa intreaga si sanatoasa.

 La 13-15ºC, e bine sa se tina bananele, grepfruitul si alte fructe tropicale, dovlecii, ghimbirul s.a., in aer cu umiditate scazuta; la fel, usturoiul si ceapa, care prefera mediul uscat si racoros. Cat despre cartofi, ei trebuie tinuti la intuneric, altfel coaja capatand o culoare verde, stratul respectiv acumuland si o serie de toxine. De precizat ca o pastrare optima a legumelor si fructelor impune si evitarea deshidratarii acestora.

Destul de putin pretentioase si deci mai usor de stocat pe termen lung sunt: cartofii si alte radacinoase cu continut ridicat de amidon, ceapa, telina, sfecla, hreanul, patrunjelul si pastarnacul, ridichea alba. Li se alatura merele si perele, dovleacul s.a. Specialistii remarca faptul ca vegetalele cu pulpa de culoare portocalie pana la galben intens contin multa vitamina A, iar radacinoasele – mai ales in stare cruda – vitamina C (nesintetizata de organismul nostru si deci luata doar din alimente). De aceea, se recomanda reducerea la maximum posibil a prelucrarii tuturor legumelor si fructelor la temperaturi ridicate, proces prin care se pierd rapid foarte multe componente nutritive, indispensabile sanatatii umane.

Este bine ca, in procesul gatitului, sa nu adaugati ingredienti cu pH acid (lamaie, otet) inainte, pentru ca acestia prelungesc timpul de inmuiere a texturii, astfel distrugand mai multi nutrienti. Nu aruncati apa in care ati gatit, deoarece mari cantitati de nutrienti trec in aceasta! Utilizati minimumul de apa de gatit posibil, sau nu utilizati mai mult lichid decat doriti sa beti, pe langa legume (fie utilizate impreuna cu felul de mancare gatit, fie utilizate in mod creativ pentru altceva, cum ar fi un sos sau supa, separate).

Gatirea la cuptor a radacinoaselor sau a dovlecilor previne pierderile de apa.
 Pregatirea sau inabusirea in ulei creste alte principii: majoritatea caloriilor din tigaie provin din produse uleioase rafinate, nu din vegetale proaspete. Astfel, un fel de mancare presupus a fi ales pentru a da mai multa pondere vegetalelor in dieta, de fapt va oferi pondere sporita grasimilor, alimentelor rafinate la temperaturi inalte si rafinate cu ajutorul solventilor chimici si alimentelor lipsite de fibra.

Ar trebui tinut seama de acest lucru atunci cand ne hotaram cat de mult sa prajim. Sunt cateva motive, suficient de serioase si de bine argumentate, pentru care multi nutritionisti recomanda in ultimul timp prepararea mancarurilor calde, in special a celor din legume, in abur. O metoda nu doar datatoare de savoare deosebita alimentelor gatite, ci si aducatoare de sanatate pentru organismul nostru.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Passiflora – planta ornamentala, comestibila si vindecatoare

Urmatorul Articol

Herculanum – orasul aristocratilor

Articole Similare

Consultatii fara plata

Omul contemporan, între post si abuzul alimentar

23 noiembrie 2025

Celebrul filosof Arthur Schopenhauer ne amintea un adevar comun, atât de banal...

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Consultatii fara plata

Tratament modern contra durerilor de spate

27 octombrie 2025

Combinatiile dintre terapia cognitiv-comportamentala, mindfulness si exercitiile fizice au devenit unele dintre...

Urmatorul Articol

Herculanum – orasul aristocratilor

Rautaciosul domn Baldung

Bruxelles – o capitala a Capitalelor europene

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

20 noiembrie 284 d.Hr. – Diocletian este proclamat împarat

23 noiembrie 2025

Pe 20 noiembrie 284 d.Hr., la Nicomedia, un moment crucial a marcat...

Citeste mai departe
Blitz

De la figuranti la superstaruri: povesti uimitoare ale actorilor

23 noiembrie 2025

Actori faimosi care si-au început cariera muncind din greu, ca simplu figuranti?...

Citeste mai departe
Blitz

Fragilitatea Eternului

23 noiembrie 2025

O expozitie-eveniment, unica în România, „Fragilitatea Eternului. De la Pompeii la Grand...

Citeste mai departe
Femina Club

Agresiunile sezonului rece

23 noiembrie 2025

Iarna, când temperaturile scad si aerul devine din ce în ce mai...

Citeste mai departe
Femina Club

Sufleu de legume

23 noiembrie 2025

1 morcov, 1 patrunjel, o telina mica, câteva pastai fasole verde, 2...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 24-30 noiembrie 2025

23 noiembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Sunteti norocosi! Urmeaza o saptamâna productiva si aveti avantajul de...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.