• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 27 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 27 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Legume si fructe – maximum de sanatate

Legume si fructe – maximum de sanatate

25 aprilie 2007
in Consultatii fara plata
A A

Pentru ca organismul nostru sa profite din plin de pe urma consumului de legume si fructe, o conditie obligatorie e ca acestea sa nu fi fost pastrate intr-un mediu impropriu. Nu orice asemenea alimente trebuie tinute in frigider, mai ales daca nu au ajuns inca la maturitate. Pe de alta parte, se impune si o selectie a legumelor si fructelor pe care vrem sa le pastram laolalta.

In timpul coacerii, tomatele, pepenii galbeni, avocado emana gaze daunatoare altor vegetale, precum castravetii, cartofii, fasolea verde, guliile, dovleceii, ardeii, vinetele, portocalele, pepenii verzi, ananasul. Toate cele mentionate se pastreaza bine la 7-10ºC, dar trebuie sa aiba pulpa intreaga si sanatoasa.

 La 13-15ºC, e bine sa se tina bananele, grepfruitul si alte fructe tropicale, dovlecii, ghimbirul s.a., in aer cu umiditate scazuta; la fel, usturoiul si ceapa, care prefera mediul uscat si racoros. Cat despre cartofi, ei trebuie tinuti la intuneric, altfel coaja capatand o culoare verde, stratul respectiv acumuland si o serie de toxine. De precizat ca o pastrare optima a legumelor si fructelor impune si evitarea deshidratarii acestora.

Destul de putin pretentioase si deci mai usor de stocat pe termen lung sunt: cartofii si alte radacinoase cu continut ridicat de amidon, ceapa, telina, sfecla, hreanul, patrunjelul si pastarnacul, ridichea alba. Li se alatura merele si perele, dovleacul s.a. Specialistii remarca faptul ca vegetalele cu pulpa de culoare portocalie pana la galben intens contin multa vitamina A, iar radacinoasele – mai ales in stare cruda – vitamina C (nesintetizata de organismul nostru si deci luata doar din alimente). De aceea, se recomanda reducerea la maximum posibil a prelucrarii tuturor legumelor si fructelor la temperaturi ridicate, proces prin care se pierd rapid foarte multe componente nutritive, indispensabile sanatatii umane.

Este bine ca, in procesul gatitului, sa nu adaugati ingredienti cu pH acid (lamaie, otet) inainte, pentru ca acestia prelungesc timpul de inmuiere a texturii, astfel distrugand mai multi nutrienti. Nu aruncati apa in care ati gatit, deoarece mari cantitati de nutrienti trec in aceasta! Utilizati minimumul de apa de gatit posibil, sau nu utilizati mai mult lichid decat doriti sa beti, pe langa legume (fie utilizate impreuna cu felul de mancare gatit, fie utilizate in mod creativ pentru altceva, cum ar fi un sos sau supa, separate).

Gatirea la cuptor a radacinoaselor sau a dovlecilor previne pierderile de apa.
 Pregatirea sau inabusirea in ulei creste alte principii: majoritatea caloriilor din tigaie provin din produse uleioase rafinate, nu din vegetale proaspete. Astfel, un fel de mancare presupus a fi ales pentru a da mai multa pondere vegetalelor in dieta, de fapt va oferi pondere sporita grasimilor, alimentelor rafinate la temperaturi inalte si rafinate cu ajutorul solventilor chimici si alimentelor lipsite de fibra.

Ar trebui tinut seama de acest lucru atunci cand ne hotaram cat de mult sa prajim. Sunt cateva motive, suficient de serioase si de bine argumentate, pentru care multi nutritionisti recomanda in ultimul timp prepararea mancarurilor calde, in special a celor din legume, in abur. O metoda nu doar datatoare de savoare deosebita alimentelor gatite, ci si aducatoare de sanatate pentru organismul nostru.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Passiflora – planta ornamentala, comestibila si vindecatoare

Urmatorul Articol

Herculanum – orasul aristocratilor

Articole Similare

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Urmatorul Articol

Herculanum – orasul aristocratilor

Rautaciosul domn Baldung

Bruxelles – o capitala a Capitalelor europene

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 23-29 iunie 2025

23 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Sunteti pregatiti sa luati initiativa si sa mergeti dupa ce...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.