10 dovlecei, 2 1/2 linguri unt sau untura pentru prajit.
Tocatura: 750 g carne, 1 1/4 lingura unt, 2 cepe, 600 g rosii, o legatura patrunjel, sare, piper.
Sos: 2 linguri unt, 4 linguri faina, 2 1/2 cesti lapte, 1-2 linguri cascaval sau parmezan, 1-2 oua.
Alegem dovlecei mijlocii, îi curatam, îi spalam si îi taiem în felii potrivit de groase, în lungime. Saram feliile si le lasam sa se scurga. Apoi le dam prin faina si le prajim. Tocam carnea pentru umplutura. Prajim ceapa taiata marunt într-o cratita cu grasime, apoi adaugam tocatura, sare, piper si prajim bine, amestecand mereu. Cand tocatura este calita bine, punem în ea rosii proaspete, curatate de pielite si de seminte, sau bulion de rosii. Amestecam si lasam sa scada zeama. La sfarsit presaram în tocatura patrunjel taiat marunt. Ungem o tava cu unt si asezam pe fundul ei un rand de dovlecei prajiti, iar deasupra întindem un strat de tocatura. Apoi alt rand de dovlecei si alt strat de tocatura. Ultimul rand va fi de dovlecei. Pregatim într-o cratita sosul: topim untul, adaugam faina si amestecam bine, la foc. Cand rantasul este gata, stingem cu lapte fiert, turnand încet în cratita si amestecand mereu. Facem un fel de sos alb, moale. Luam cratita de la foc, adaugam cascaval ras, amestecam, adaugam ouale întregi si omogenizam totul. Turnam sosul peste musaca si dam la cuptor 30 minute, pana se rumeneste. Lasam sa se racoreasca putin si o servim.
Comentarii