1. Evitati pe cât posibil aglomeratiile în „sezonul gripelor” sau în caz de epidemie.
1. Evitati pe cât posibil aglomeratiile în „sezonul gripelor” sau în caz de epidemie. Persoanele cu imunitate scazuta, mai sensibile la îmbolnaviri sau suferinde de anumite boli cronice, care subrezesc starea de sanatate, trebuie cu atât mai mult sa se protejeze prin diminuarea riscului la expunere. La fel copiii mici, gravidele si batrânii, mult mai vulnerabili în comparatie cu persoanele cu o sanatate „de fier”.
2. Stati la distanta de cei care îsi fac un titlu de glorie din „a duce boala pe picioare”, ca sa nu fiti si dumneavoastra in situatia lor.
3. Asigurati-va ca în colectivitatile de copii (crese, gradinite, camine, clasele primare) se efectueaza triajul zilnic al copiilor la prezentarea de dimineata si ca exigenta în ceea ce priveste izolarea si solicitarea medicului în cazurile care prezinta semne de boala sunt respectate.
4. Nu duceti la gura „fara sa va dati seama” diferite obiecte cu care lucrati (creioane, pixuri, stilouri), nu înmuiati degetele în gura când rasfoiti un dosar sau o carte, când lipiti plicuri, timbre sau etichete ori, si mai rau, când numarati banii.
5. Spalati-va pe mâini cu apa si sapun înaintea fiecarei mese, chiar daca mâncati fie doar si un singur sandvici. Si, evident, de fiecare data când folositi toaleta.
6. Nu consumati apa potabila din surse dubioase, cum ar fi fântâni parasite, râuri (chiar si daca folositi o batista pe post de filtru).
7. Folositi pahare individuale si tacâmuri proprii mai ales la locul de munca, si aveti grija cu ce mâncati când va aflati la restaurant.
8. Solicitati educatorilor din colectivitatile de copii mici sa supravegheze cu atentie modul de spalare si sterilizare a veselei, si sa insiste în a forma copiilor deprinderi corecte în privinta folosirii individuale a canilor si tacâmurilor.
9. Consumati numai alimente proaspat preparate si din surse autorizate, de încredere, iar pe cele perisabile pastrati-le în frigider.
10. Cumparati cantitati potrivite pentru o singura gustare la locul de munca si evitati pastrarea alimentelor de pe o zi pe alta, la temperatura camerei (în special când e vorba de preparate din carne, maioneze, prajituri cu crema si frisca etc.).
11. Consumati conservele de peste sau de carne la o singura masa, imediat ce a fost deschisa cutia; mai bine aruncati conservele al ca-ror continut are o culoare, un gust sau un miros neobisnuit, dizgratios, decât sa le înghititi pe… nerasuflate.
12. Spalati bine fructele si legumele, sub jet de apa cu presiune. Nu va lasati pacaliti de fructele superb lustruite din piata.
2) Herpesul cu lipici la copii
Exista numeroase persoane care se lupta din greu cu acele basicute usturatoare si pline de lichid, care se înversuneaza sa-si faca aparitia în viata lor cu o frecventa exasperanta.
Acesti musafiri nepoftiti evolueaza nestingheriti, mereu la fel, si nu cedeaza nici mai greu, nici mai usor la zecile de trucuri pe care „gazdele” le tot învata si le tot aplica, în speranta ca vor încheia o data pentru totdeauna cu acest capitol neplacut. Dar, degeaba, pentru ca o data cuibarit în organismul uman (în celulele sistemului nervos), virusul herpetic nu mai paraseste terenul, sta mereu la pânda, tacut, si ataca atunci când gaseste conditii prielnice (stres, scaderea imunitatii, febra, gripa etc.).
Primul contact al individului cu virusul herpetic (Herpes simplex) are loc, în marea majoritate a cazurilor, în copilarie, chiar în faza de bebelus, si se manifesta prin eruptii aftoase în cavitatea bucala, însotite de febra. Este prima infectie, de obicei fara gravitate, care, în mod normal, confera imunitate împotriva recidivelor. Totusi, când imunitatea generala a organismului scade, herpesul poate sa reapara.
Virusul herpetic se exprima în doua variante si, în functie de fiecare, localizarea leziunilor e diferita. Astfel:w Herpes simplex de tip 1 declanseaza eruptii la nivelul pielii si a mucoaselor din jurul gurii, a buzelor, manifestându-se prin mici vezicule „în buchet”, însotite de senzatia de arsura. Basicutele fuzioneaza repede între ele, formând una mare, care apoi începe treptat sa se usuce si dispare în maximum o saptamâna. Exact în acelasi loc, herpesul poate sa apara la un sters mai puternic, în urma expunerii la soare, a oboselii, a unei infectii de alta natura etc. w Herpes simplex de tip 2 se exprima la nivelul mucoaselor organelor genitale, atât la femei, cât si la barbati, este în majoritatea cazurilor recidivant si se transmite prin contact sexual. Exista si o forma mai rara de encefalita provocata de virusul herpetic de tip 2, deosebit de periculoasa, care se soldeaza cu sechele grave psihomotorii. Tratamentul antiherpetic specific ajuta doar la involutia procesului eruptiv, fara a permite însa distrugerea totala, definitiva, a virusului.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii