• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 22 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 22 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Alchimia vinului

Alchimia vinului

29 noiembrie 1999
in Consultatii fara plata
A A

    
     Pentru ca ne aflam în acea perioada a toamnei când vinul îsi face în mod triumfator intrarea în existenta noastra pe calea vinului nou, merita sa facem o discutie pe marginea alchimiei vinului în general, alchimie foarte putin cunoscuta. Stiinta ne-a dat posibilitatea sa ne clarificam opinia fata de bauturile alcoolice, în general, si fata de vin, în particular, opinie care a fost foarte variabila de-a lungul timpului.
    
     Pentru ca ne aflam în acea perioada a toamnei când vinul îsi face în mod triumfator intrarea în existenta noastra pe calea vinului nou, merita sa facem o discutie pe marginea alchimiei vinului în general, alchimie foarte putin cunoscuta. Stiinta ne-a dat posibilitatea sa ne clarificam opinia fata de bauturile alcoolice, în general, si fata de vin, în particular, opinie care a fost foarte variabila de-a lungul timpului.    
     Citez un fragment dintr-un recent document al Facultatii de medicina din Franta, privind vinul; „Vinul nu constituie un veritabil aliment, toxicitatea sa datorata prezentei alcoolului trebuind sa-i reduca în mod sever consumul, alcool care nu trebuie sa depaseasca cantitatea de un gram pe kilogramul de greutate corporala si pe zi”.    
     În documentul mentionat ni se mai face specificarea ca vinul nu trebuie sa fie considerat drept suc de struguri fermentat, asa cum se crede în mod obisnuit, si aceasta pentru ca el cuprinde un numar important de substante aditive. Aceste substante pot fi categorisite în mai multe grupe ca: produse de vinificatie, substante conservante, clarifiante, stabilizante si adjuvante ale filtratiei. Lista acestor substante este foarte mare si se considera a fi de domeniul cifrei de 40, cele mai importante dintre acestea fiind anhidrida sulfuroasa, bisulfitii, acidul tartric, fosfatul de calciu, fosfatul de amoniac, taninul, tartratul de potasiu, caseina, gelatina, pamântul de infuzorii, amianta, negrul animal sau vegetal, fericianura de potasiu, guma arabica, diversele ierbicide si pesticide etc., etc. Aceasta fara a socoti si zaharul, care se adauga pentru a-i ameliora gustul si a-i ridica continutul de alcool.    
     Toti acesti aditivi, oricât de liciti ar fi acestia, fac din vin în primul rând o bautura chimica si numai în al doilea rând o bautura reprezentând un suc natural de struguri fermentat. Din nefericire însa, toti acesti produsi chimici, desi exercitând efecte favorabile în asa-numitul proces de vinificatie, exercita si efecte nefavorabile în ceea ce priveste sanatatea. Se stie, de exemplu, din acest punct de vedere, ca excesul de anhidrida sulfuroasa sau de fericianura de potasiu nu este lipsit de prejudicii pentru organism. S-a demonstrat, de exemplu, pe cale experimentala, ca anhidrida sulfuroasa, dincolo de limita de 45 mg, genereaza simptome dezagreabile, ca arsurile de stomac, si mai ales migrene. Or, în Franta, cantitatea de anhidrida sulfuroasa folosita în vinificatie depaseste adesea pragul a 100 mg.    
     Alchimia vinului este, dupa cum vedeti, nu numai cât se poate de chimica, ci si cât se poate de complexa. Vinul reprezinta, în esenta, o performanta chimica care, aparent, ne da impresia ca am egalat sau chiar am înfrânt natura. În realitate însa, natura nu poate fi egalata niciodata, iar epoca vinurilor naturale, dupa cum afirma unii specialisti, s-a încheiat de mult.

ShareTweet
Articolul precedent

Câte ceva despre condimente

Urmatorul Articol

Viitorul apartine spatiului      Cheia cuceririi planetei Marte!

Articole Similare

Consultatii fara plata

Alimente sanatoase pentru vasele de sânge

15 decembrie 2025

Consumul excesiv de alimente procesate sau de grasimi nesanatoase poate duce la...

Consultatii fara plata

Autofagia si postul intermitent

8 decembrie 2025

Ideea de post alimentar s-a imprimat în mentalul colectiv ca o practica...

Consultatii fara plata

Sfaturi „de sezon” pentru pacientii cu tiroidie

3 decembrie 2025

Perioada rece a anului creste nevoia organismului de hormoni tiroidieni. Din acest...

Consultatii fara plata

Omul contemporan, între post si abuzul alimentar

23 noiembrie 2025

Celebrul filosof Arthur Schopenhauer ne amintea un adevar comun, atât de banal...

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Urmatorul Articol

Supa germana cu galuste de gris

Cotlete cu sos picant

Budinca de varza cu mezeluri (sau resturi de rasol sau friptura)

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

11 decembrie 969 – Asasinarea împaratului bizantin Nicefor al II-lea

15 decembrie 2025

Nicefor al IIlea Focas (Nikeforos Fokas) a domnit ca împarat bizantin între...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai bune filme despre Frankenstein

15 decembrie 2025

Savantul Frankenstein si creatura sa monstruoasa au captivat generatii întregi, dand nastere...

Citeste mai departe
Blitz

Enciclopedie a provinciei

15 decembrie 2025

Primul volum al trilogiei „Encyclopaedia Bannatica”, semnat de medicul timisorean Adrian Badescu,...

Citeste mai departe
Femina Club

Stralucire si luminozitate

15 decembrie 2025

Exista multiple „trucuri” la care e bine sa apelati pentru a da...

Citeste mai departe
Femina Club

Legume cu smantana

15 decembrie 2025

1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 15-21 decembrie 2025

15 decembrie 2025

BERBEC 21.0320.04: Sunteti ghidati de o puternica dorinta de a schimba peisajul,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.