(Într-un numar recent al revistei noastre, un cititor din Cluj-Napoca ne solicita câteva limpeziri pe tema alcoolismului, ceea ce si facem).
Putine probleme, dintre cele care au preocupat omenirea de-a lungul veacurilor, au cunoscut dispute daca nu atât de pasionante, în orice caz atât de perene, ca acelea legate de alcool si de alcoolism.
(Într-un numar recent al revistei noastre, un cititor din Cluj-Napoca ne solicita câteva limpeziri pe tema alcoolismului, ceea ce si facem).
Putine probleme, dintre cele care au preocupat omenirea de-a lungul veacurilor, au cunoscut dispute daca nu atât de pasionante, în orice caz atât de perene, ca acelea legate de alcool si de alcoolism. Aceste probleme sunt mai actuale ca oricând în epoca noastra. Astfel, într-o rezolutie luata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, înca din 1979, deci în urma cu doua decenii, se preciza textual: „Probele adunate indica faptul ca problemele legate de consumul de alcool risca sa se constituie într-un greu obstacol dezvoltarii socio-economice si ameninta sa submineze serviciile de sanatate publica… Problemele decurgând din alcoolism sunt considerate ca aflându-se printre marile probleme ce tin de sanatatea publica în lume”.
Termenul de alcoolism dateaza înca din anul 1851, când medicul suedez Magnus Huss l-a introdus în limbajul medical si ulterior în vorbirea curenta.
Pe mapamond exista, la ora actuala, milioane de indivizi care evolueaza într-o stare de intoxicatie cronica cu alcool, intoxicatie mai mult sau mai putin evidenta, de care acestia nu stiu absolut nimic, asta pentru ca însasi notiunea de alcoolism nu le este pe deplin clara si pentru ca notiunea este înteleasa diferit, de la individ la individ. Aceasta este, de altfel, si ratiunea pentru care O.M.S. prin organele sale de specialitate (în cazul de fata prin Comitetul de lupta împotriva alcoolismului), s-a vazut nevoit de a elabora o definitie actuala, corespunzatoare situatiei, definitie care suna astfel: „Alcoolismul consta din orice forma de absorbtie de alcool care excede consumului alimentar traditional sau curent, care depaseste cadrul obiceiurilor sociale proprii ansamblului colectivitatii enumerate, oricare ar fi factorii etiologici responsabili si oricare ar fi originea acestor factori: ereditari, constitutie fizica sau influente psiho-patologice si metabolice dobândite”. Cum însa alcoolul înainte de a fi drog, este si aliment, si remediu, mai avem înca multe de spus.
Rujeola, o boala cu potential letal
Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...
Comentarii