În conditii de temperatura normala, la care organismul este adaptat, mecanismele de control – pielea si transpiratia – regleaza functiile, anihilând pericolele. Totusi sistemele de control pot ceda la temperaturi excesiv de scazute sau mult prea ridicate.
În conditii de temperatura normala, la care organismul este adaptat, mecanismele de control – pielea si transpiratia – regleaza functiile, anihilând pericolele. Totusi sistemele de control pot ceda la temperaturi excesiv de scazute sau mult prea ridicate. Vara, care aduce cu ea valuri de caldura insuportabila, sporeste implicit riscurile instalarii unor disfunctii ale organismului. Care sunt cele mai frecvente consecinte ale caniculei?
Crampele de caldura
Se manifesta prin spasme musculare dureroase si apar dupa transpiratie abundenta (când pierderea de lichide din organism nu este compensata prin consumul de lichide) sau dupa un efort fizic intens. Muschii abdominali si cei care sunt suprasolicitati în timpul unei activitati fizice (alergatul, practicarea unui sport, sapatul în gradina etc.) sunt cei mai afectati.
Cum se rezolva?
Va asezati în pozitie de repaus, confortabila, pâna trece durerea
Beti apa cu sare (o lingurita cu sare la o cana de 250 ml)
Mâncati alimente mai sarate.
În cazul în care suferiti de o boala cronica si tineti un regim hiposodat, beti apa cu zahar (o lingurita de zahar la o cana) sau apa minerala.
Epuizarea prin caldura Semnele sunt de obicei reprezentate de cresterea temperaturii corporale, ritm cardiac crescut, paloare, piele umeda si rece, greturi, lesin. Simptomele debuteaza brusc si concomitent, câteodata în urma lipsei de aer dintr-un spatiu închis si supraîncalzit, a transpiratiei intense si a deshidratarii.
Cum se rezolva?
Întrerupeti expunerea la soare a persoanei în cauza si transportati-o într-un loc umbros ori într-o încapere racoroasa.
Asezati-o lungit pe spate, cu picioarele sprijinite pe un plan mai înalt decât restul corpului. Eliberati-o de îmbracamintea prea strânsa (guler prea strâmt, cravata, curea, pantofi etc.). Stropiti-o cu apa rece (dar nu de la gheata) pe fata, gât, mâini si dati-i sa bea apa, ridicându-i capul ca sa nu se înece. Ideale sunt asa-zisele bauturi energizante pentru sportivi, pentru ca au în compozitia lor un continut crescut de electroliti. Si, multa atentie! Epuizarea termica fata de care nu se iau rapid masuri poate evolua repede spre soc termic.Socul termic
Afecteaza în special copiii mici, persoanele în vârsta si supraponderale (obezii), suferinzii de boli cardiovasculare. Daca pe fondul caniculei se mai adauga si alti factori de risc, cum ar fi consumul de alcool, aportul insuficient de lichide, tratamente cu anumite medicamente sau efortul fizic de mare solicitare, pericolul socului termic este cu atât mai mare. Persoanele care, din nastere, transpira putin, sunt de asemenea mai expuse la risc. Semnele socului termic sunt legate de ritmul cardiac rapid, respiratie accelerata si superficiala, tensiune arteriala fie prea scazuta, fie prea crescuta, lesinul si instalarea unei stari de confuzie.
Cum se rezolva?
Daca suspectati un soc termic, cel mai întelept lucru este sa solicitati asistenta medicala de urgenta.
Pâna la prezentarea medicului, acordati-i persoanei în cauza un prim ajutor asemanator celui recomandat în epuizarea prin caldura.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii