Realitatea cu care ne întâlnim în fiecare zi (nu statisticile din fisetele ministeriale!) ne sugereaza tot mai accentuat o stare de lucruri dramatica: aproape ca nu mai exista limita de vârsta pentru nicio maladie, oricât de grava ar fi ea! Dintre acesti inamici ai sanatatii care au patruns adânc în „efectivele defensive” ale populatiei, hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o amenintare cu atât mai periculoasa cu cât numeroase componente ale stilului de viata împiedica substantial combaterea ei. Iar unul dintre bunii aliati ai acestei afectiuni este omniprezentul si vitalul aliment de fiecare zi care e sarea. Evident, ne referim la abuzul de sare, care la noi e ceva la ordinea zilei.
Sare în exces
Medicii atrag frecvent atentia ca românii consuma în general o cantitate zilnica de sare cam de trei ori mai mare decât cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS): în medie, aproximativ 14-16 grame în 24 de ore, în conditiile în care OMS recomanda maximum 5-6 grame de sare pe zi. Consumul în exces de sare, alaturi de alti factori, creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, avertizeaza specialistii. Fara ajutorul autoritatilor si al industriei alimentare, nu se poate reduce însa consumul actual, atât de ridicat. Ar trebui sa urmam exemplul unor state precum Croatia sau Cehia, care au reusit sa scada prin astfel de masuri mortalitatea cardiovasculara.
Bolnavi, dar nu pacienti
În România circa 40% din populatie sufera de hipertensiune arteriala, iar pâna în anul 2025 se estimeaza ca în întreaga lume ar putea fi diagnosticate cu HTA peste 1,5 miliarde de persoane! Din pacate, la noi în tara, procentajul celor care se trateaza este mai mic decât în Uniunea Europeana, ridicându-se la aproximativ jumatate din cei bolnavi. Procentajul celor care îsi iau tratamentul corect este chiar mai mic, ridicându-se la circa un sfert din cei care îsi iau tratamentul. Un motiv serios în plus sa întelegem de ce este foarte important sa învatam din copilarie ce trebuie sa facem pentru a nu ajunge la boala. Gradul de obezitate creste si în rândul copiilor nostri, caci stilul de viata occidental, pe care l-am preluat aproape fara discernamânt, nu a adus doar acele lucruri considerate bune, pozitive, sustin tot mai multi medici.
O maladie „discreta”
Specialistii subliniaza ca hipertensiunea arteriala poate aparea si la vârste tinere. Vorbim despre o boala foarte înselatoare. Ea nu doare si aproape ca nu are simptome, in comparatie cu alte afectiuni. În momentul în care pacientul dezvolta simptome, probabil ca deja este prea târziu. Simptomele tin de complicatiile HTA. În orice caz, este foarte important sa stim ca aceasta boala ne paste pe fiecare dintre noi, chiar si la vârste tinere.
Potrivit studiilor în domeniu, cazurile de depistare a HTA la vârstele de 16, 17 sau 18 ani sunt frecvente, însa, foarte îngrijorator, au fost raportate si la pacienti de vârste mai mici! În zilele noastre nu se mai poate vorbi asadar despre o vârsta minima de aparitie a acestei maladii. Chiar si forma HTA pe care o numim „esentiala” poate sa apara la vârste mici. Nu exista o vârsta minima a adultului care dezvolta HTA, iar pe masura ce înaintam în vârsta riscul de aparitie a bolii creste.
* * *
Din cele mentionate mai sus reiese cu prisosinta importanta promovarii unei alimentatii sanatoase, mai saraca în sare, în rândul populatiei României. Pe lânga obisnuinta românilor de a consuma sare peste limita recomandata de OMS, se înregistreaza si fenomenul adaosului de sare în exces în alimentele procesate, practicat de industria alimentara si de aceea pacientii trebuie informati oficial si despre „sarea ascunsa” din alimentele procesate. Mai mult, un aparent paradox face ca, chiar daca avem o alimentatie cu mâncaruri în care nu adaugam sare, totusi ajungem sa consumam zilnic circa 3 grame de sare provenita din alimentele naturale. Ceea ce ar fi suficient pentru un organism sanatos, dar…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii