In pofida marilor progrese realizate de stiintele medicale in ultimele decenii, cancerul, unul dintre pradatorii de top ai sanatatii oamenilor, a ajuns la niveluri alarmante.
Vinovatul nu trebuie cautat neaparat in vulnerabilitatile organismului nostru sau in medicatia redusa orientata precis spre combaterea cumplitei maladii, ci – pe lânga faptul ca factorii de pericol sunt numerosi – trebuie constientizata o realitate prea putin semnalata si in consecinta foarte putin luata in serios: abundenta substantelor cancerigene din jurul nostru, de la alimente si bauturi consumate in mod curent, pâna la poluarea aerului, a solului, a apei ori a subsolului.
Corpul uman este facut sa functioneze si sa isi pastreze echilibrul intr-un mediu lipsit de toxicitate. Totusi, produsele de larg consum pe care le mâncam, le bem ori le aplicam pe piele pot sa se transforme in otravuri fatale. Mai ales ca un pret mic nu inseamna neaparat si o calitate ridicata. In esenta, ceea ce numim mod de viata contribuie decisiv la prevenirea aparitiei cancerelor de orice tip, astfel ca specialistii sunt in masura sa ne ofere câteva sugestii in acest sens.
– In masura posibilitatilor reale, duceti-va existenta cât mai aproape de natura si cât mai departe de zonele industrializate, de liniile de inalta tensiune si de arterele rutiere cu trafic intens. Daca nu puteti face acest lucru, incercati ca macar in timpul liber sa petreceti cât mai mult in mijlocul naturii.
– Tineti in locuinta si in preajma plante vii, recunoscute pentru capacitatea de a absorbi din mediu amoniacul, benzenul si hidrati precum xilenul.
– Chiar daca stiti de unde provin si aveti convingerea ca nu prezinta niciun pericol, spalati intotdeauna fructele si legumele inainte de a le consuma.
– Incercati sa consumati cât mai multe alimente neprelucrate la temperaturi inalte, in special fructele si legumele. Acestea joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar si in cresterea rezistentei celulelor. Evitati sa gatiti mâncarea care poate fi folosita in stare cruda. Daca trebuie totusi sa gatiti, folositi aburul si nu focul asupra alimentelor si folositi doar vase din otel inoxidabil.
– Pe cât posibil, evitati curatatoriile chimice, deoarece solutiile de curatare folosite sunt foarte puternice si implicit toxice.
– Beti apa (este de preferat apa plata, mai putin cea carbogazeificata si aproape deloc sucurile obtinute din apa, coloranti, indulcitori si alte ingrediente chimice) numai din pahare de sticla ori din vase de lut, deoarece masele plastice pot fi nocive pentru organism.
– Utilizati cu masura si curatati periodic aparatele de aer conditionat si de filtrare a aerului.
– In viata cotidiana, folositi cât mai multe produse naturale pentru igiena personala (sapun, sampon, creme etc.) si studiati intotdeauna eticheta cu atentie, inainte de a le cumpara. Orice produs aplicat pe piele este absorbit in fluxul sangvin, fiind apoi transportat in tot organismul.
– Evitati deplasarile si sa faceti miscare in zonele cu trafic intens. Alegeti in schimb ca spatii pentru plimbare si sport parcurile inverzite sau zonele impadurite.
– Seara si pe timpul noptii, evitati cât mai mult posibil lumina fluorescenta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii