Boala mâinii, piciorului si gurii (HFMD) este o infectie virala contagioasa, frecventa la copii. Provoaca rani numite ulcere în interiorul sau în jurul gurii si o eruptie cutanata sau vezicule pe mâini, picioare sau fese, care pot fi dureroase.
Desi oricine se poate îmbolnavi, apare cel mai frecvent în rândul copiilor mici, iar simptomele se calmeaza fara medicamente. Boala mâinii, aftoasei si a gurii nu este similara cu febra aftoasa, care provine de la un virus diferit si afecteaza doar animalele.
Mpox (sau Monkeypox – „variola maimutei”) si HFMD au semne si simptome similare, facând uneori dificila deosebirea celor doua. Ambele pot provoca simptome asemanatoare gripei si rani sau vezicule pe mâini, picioare si gura. Perioada de incubatie este mai lunga pentru Mpox, iar simptomele apar adesea la 1-2 saptamâni dupa infectie.
Simptomele Mpox pot imita variola, dar sunt mai usoare si rareori fatale. Se poate raspândi usor prin contact de la om la om si, de asemenea, de la animale. Mpox nu are legatura cu varicela. Raspândirea bolii este, de asemenea, asociata cu contactul intim.
Sugarii si copiii sub 5 ani sunt cei mai vulnerabili, iar infectia are tendinta de a se raspândi mai usor vara si toamna. Principalul factor de risc pentru HFMD este vârsta. Boala se propaga de obicei rapid în rândul copiilor din institutiile de îngrijire de zi si din scoli în care exista un contact apropiat de la persoana la persoana. HFMD se transmite prin contact fecal-oral, oral-oral si respirator.
Copiii mari si adultii pot contracta boala, iar recidiva repetata este posibila. Adultii cu sistem imunitar slabit sunt, de asemenea, expusi riscului de a o dezvolta. Nu exista leac sau vaccin contra HFMD; deoarece e provocata de un virus, antibioticele nu ajuta, dar de obicei dispare dupa 7-10 zile. Între timp, se pot ameliora simptomele cu analgezice fara prescriptie medicala.
Nu utilizati aspirina, deoarece poate provoca boli grave la copii, doar bauturi reci, cum ar fi iaurturile sau smoothie-uri pentru a calma durerea în gât. Evitati bauturile carbogazoase si sifonul, care contin acizi ce ar putea irita ranile si lotiune antimâncarime pentru eruptii cutanate. Desi majoritatea pacientilor îsi revin în 7-10 zile, febra poate dura 2-3 zile, iar ranile bucale ar trebui sa dispara în ziua a saptea.
Eruptiile cutanate pe mâini si picioare pot dura pâna la 10 zile, dar „peelingul” (procedura cosmetica neinvaziva de îmbunatatire a aspectului pielii, care consta în aplicarea unei solutii chimice pe piele, pentru a îndeparta straturile superioare) poate continua si dupa acest punct.
În general, izolarea si carantina pot fi greu de realizat, deoarece virusul se elimina în saptamâni, iar unii bolnavi nu prezinta deloc simptome.
Incercati urmatoarele masuri pentru a limita raspândirea HFMD în familie: – In prima saptamâna de boala, limitati contactul membrilor familiei cu bolnavul din locuinta comuna, dar acest lucru poate fi o provocare pentru parinti, frati si copii mici. – Tineti copiii cu HFMD departe de gradinita sau de scoala, pâna când febra dispare si ranile bucale s-au vindecat. l Daca sunteti bolnav, ramâneti acasa si limitati-va contactul cu ceilalti. – De cele mai multe ori, copiii se recupereaza bine dupa virus. Nu toti au dureri, iar eruptia nu necesita tratament. Eruptiile cutanate de la HFMD dispar de obicei în 1-2 saptamâni, dar nu este necesara izolarea acasa pâna la disparitia eruptiei cutanate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii