Spre acest sfarsit de an se cuvine cu prisosinta sa reamintim o extraordinara realizare medicala romaneasca ce reprezinta totodata o adevarata revolutie in domeniu. Este vorba despre sange artificial, si aprecierea, sa spunem, deocamdata intr-un stadiu initial, a meritelor reale dovedite intotdeauna de cercetarea noastra in domeniul ocrotirii sanatatii. Intr-un laborator al Facultatii de Chimie din cadrul Universitatii Babes Bolyai, din Cluj, Radu Silaghi-Dumitrescu (39 de ani) si echipa de cercetatori pe care o conduce au creat, dupa 6 ani de studiu, sange artificial.
Solutia creata in laborator contine apa, saruri si o proteina extrasa din viermii marini, iar in unele preparate se adauga albumina, ca agent de protectie impotriva agentilor de stres. "Sangele artificial este studiat in laborator de ani de zile, dar pana in prezent rezultatele obtinute in urma studiilor clinice nu au fost unele favorabile. Spre deosebire de tot ce s-a facut pana acum in acest domeniu, impreuna cu echipa mea am realizat sangele artificial incolor, dar daca te uiti mai atent vei observa ca are culoarea galbuie", afirma cercetatorul.
Ideea de a crea sange artificial i-a venit dupa ce a lucrat alaturi de oamenii din domeniul sanitar si a vazut cat de reala este criza de sange, nu doar la noi in tara, ci la nivel mondial. Cu toate astea, medicii sunt rezervati in ceea ce priveste sangele artificial. Asteapta dovezile, pentru ca este o responsabilitate imensa si nu vrei sa dai viata pacientului pe mainile oricui. Ajuns in tara, s-a concentrat pe extragerea proteinei hemeritrina din viermii marini dupa ce a aflat de ea in perioada in care a lucrat in laboratoare din SUA. "Hemeritrina este unica, se mai gaseste in cateva bacterii, dar in rest in foarte putine organisme. Cand ma gandeam foarte serios la cercetarea substitutelor de sange, mi s-a parut o idee interesanta, stiind despre acea proteina ca refuza sa reactioneze cu agentii de stres careia hemoglobina ii cade prada in termeni de milisecunde. Problema este sa nu aiba efecte secundare. Noi credem ca avem niste retete originale care in testele pe celule si pe animale au dat rezultate bune", a explicat cercetatorul.
Radu Silaghi-Dumitrescu a vorbit si despre faptul ca sangele creat in laborator poate rezolva, pe langa lipsa acuta de sange din spitale, si complicatiile aparute in cazul unui transfer de sange. Transfuziile cu sange artificial vor putea fi administrate sub forma unui tratament, pentru care vom avea nevoie, cel mai probabil, de cateva analize uzuale. Produsul artificial poate fi administrat oricarei persoane, indiferent de grupa de sange pe care o are. In plus, poate fi sterilizat si pastrat chiar si ani de zile, spre deosebire de sangele donat de persoane, a carui valabilitate este de doar o luna.
De asemenea, el poate fi folosit inclusiv in chirurgie, pentru ca in timpul operatiilor se pierde foarte mult sange. "Ceea ce propunem noi nu este un inlocuitor permanent al sangelui, ci ceva care, pentru o zi, pentru cateva ore, poate sa permita organismului sa functioneze pana cand isi regenereaza propriul sange cu toate celelalte functii. Incercam sa facem aici ceva ce doar transporta oxigenul si permite inimii sa pompeze mai departe sange. Ideea este de a face sange artificial instant, sub forma de praf, fara sa il depozitezi in frigider, unde sta o luna, dupa care expira, se degradeaza partial. Avem nevoie de un praf care poate fi lasat la temperatura camerei, probabil pe termen nelimitat. Poti sa il pui in ranita, daca de pilda esti soldat ori simplu drumet si il ai la tine, iar in caz de nevoie adaugi apa si ai sangele pregatit", a explicat specialistul roman.
"Sangele are foarte multe functii, printre ele si cea de centrala termica, distribuind caldura in organism si mancarea. Dar pe noi ne intereseaza cea mai urgenta, si anume transportul gazelor, mai precis al oxigenului pe care il luam din atmosfera. Gasim foarte multe celule care sunt foarte rosii si sunt asa din cauza ca ele contin o substanta numita hemoglobina. Ea este cea care ne intereseaza, pentru ca indeplineste functia de transport al oxigenului. Fara aceasta functie am muri, de asta avem probleme serioase cand pierdem sange. Desi astfel de cercetari se fac in toata lumea, deocamdata nu exista un produs utilizabil. Exceptii sunt tari precum Africa de Sud sau Rusia, unde sangele artificial este folosit in cazuri extreme."
Pe langa realizarea acestui sange artificial, profesorul clujean a reusit sa faca o descoperire in premiera mondiala, legata de sus-amintita hemeritrina. Proiectul de cercetare de la Facultatea de Chimie a Universitatii Babes-Bolyai a inceput in 2007 si a costat peste un milion de lei, cercetarile fiind sponsorizate de Ministerul Educatiei. La nivelul implicatiilor majore pe care le are, si speranta de incepere a punerii in practica a realizarii este una optimista, respectiv de circa 5 ani.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii