În Romania, cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala sunt SIDA, sifilisul si gonoreea. Multe dintre persoanele contaminate nu urmeaza nici un tratament, devenind o sursa de îmbolnavire deosebit de periculoasa pentru alti indivizi.
În Romania, cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala sunt SIDA, sifilisul si gonoreea. Multe dintre persoanele contaminate nu urmeaza nici un tratament, devenind o sursa de îmbolnavire deosebit de periculoasa pentru alti indivizi. În acest context, Directia de Sanatate Publica din Bucuresti împreuna cu Asociatia Româna Anti-SIDA au înfiintat în Capitala primul Centru de testare si consiliere HIV/SIDA din România. Care este rolul acestei noi institutii medicale? Centrul va pune la dispozitia populatiei materiale informative despre virusul HIV si maladia declansata de acesta – SIDA -, va oferi consiliere înainte de testare si dupa obtinerea rezultatelor, precum si îndrumari catre alte servicii medicale. Testarea se face respectând regula strictei confidentialitati, ceea ce permite persoanelor cu comportament sexual riscant sa apeleze la serviciile centrului fara retineri.
Noua unitate medicala ofera populatiei consiliere nu numai în privinta infectiei cu virusul HIV si a consecintelor acesteia, ci si în privinta altor boli cu transmitere sexuala. Deopotriva, personalul medical din unitatile sanitare de stat sau private, în special medicii specialisti dermatologi, stomatologi si ginecologi, pot obtine informatii legate de masurile de igiena elementara necesare la locul lor de munca si în ceea ce priveste recomandarile facute pacientilor.
Comportamentul sexual în Romania
Cel mai recent studiu privind comportamentul sexual al românilor, realizat la sfârsitul anului trecut de PSI (Population Services Romania) – organizatie non-guvernamentala în domeniul sanatatii reproducerii, în colaborare cu alte organizatii non-guvernamentale si Ministerul Sanatatii – arata ca: u 51% din populatia tânara (între 15 si 24 de ani) si-a început viata sexuala înainte de 20 de ani.
21% dintre acestia (din care 16% bucuresteni,) au avut primul contact sexual înaintea vârstei de 16 ani.
35% dintre barbatii tineri si doar 8% dintre femei si-au început viata sexuala înainte de 16 ani.
42% dintre persoanele chestionate au 1-2 contacte sexuale pe saptamâna.
5% au un comportament sexual cu risc ridicat – sex cu parteneri ocazionali sau prostituate.
8% folosesc metode contraceptive ineficiente.u Femeile din mediul rural, cu nivel de educatie mai scazut, folosesc metode traditionale de contraceptie.
62% dintre femeile chestionate au folosit o metoda moderna de contraceptie cel putin o data.
71% dintre barbati (66% din zonele urbane) au folosit metode moderne de contraceptie.
52% dintre persoane folosesc prezervativul ca mijloc de protectie a sanatatii si totodata contraceptiv.
Ca mijloc contraceptiv, folosirea popularului prezervativ scade o data cu vârsta, locul lui fiind luat de pilulele contraceptive.
Cum opriti crizele hepatice?
Oboseala, abdomen umflat, senzatie de greutate în cap, gura încleiata... În general,...
Comentarii