• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 22 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 22 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » La fiecare 5 secunde, o persoana orbeste

La fiecare 5 secunde, o persoana orbeste

14 noiembrie 2002
in Consultatii fara plata
A A

          Cu ocazia Zilei Mondiale a Vazului, OMS a dat publicitatii o statistica de-a dreptul cutremuratoare: la fiecare 5 secunde o persoana orbeste si la fiecare minut un copil este atins de cecitate (diminuarea semnificativa a acuitatii vizuale), desi 80% dintre aceste cazuri ar putea fi evitate. În lume, 45 de milioane de persoane sunt nevazatoare, 90% dintre acestea apartinând tarilor în curs de dezvoltare, iar 180 de milioane sufera de o anumita forma de incapacitate vizuala.

          
         Mai grav este ca, potrivit estimarilor OMS, aceste cifre ce exprima o situatie deosebit de îngrijoratoare s-ar putea dubla pâna în anul 2020, data fiind pe de-o parte cresterea demografica si, pe de alta, tendinta de îmbatrânire a populatiei prin prelungirea duratei medii de viata.
          În 1999, OMS, în colaborare cu numerosi alti parteneri interesati de aceasta problema, a lansat o initiativa mondiala sub deviza "dreptul la vedere", care si-a propus eliminarea cauzelor care conduc la cecitate. 20% dintre aceste cauze sunt considerate evitabile, iar 60% dintre cazurile cu acuitate vizuala foarte scazuta sunt vindecabile. Interventiile chirurgicale pentru cataracta, dar mai ales masurile de prevenire prin administrarea de suplimente de vitamina A copiilor predispusi la cecitate infantila, vaccinarea antirujeolica, recomandarea de ochelari cu lentile de corectie sunt doar câteva dintre metodele deosebit de importante de pastrare, ameliorare sau redobândire a vederii.
          Tarile cu cele mai multe persoane nevazatoare sunt: India (9 milioane), China (6 milioane), precum si cele de pe continentul african (7 milioane).
          
          2) Cafeaua protejeaza dantura
          
          Cafeaua apara dintii de carii, deoarece unele dintre substantele pe care le contine împiedica proliferarea bacteriilor care ataca smaltul dintilor. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de medici de la Universitatea Ancona din Italia, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry si Nature. Cercetatorii sustin ca principalul constituent al cafelei, ce-l care îi confera gustul amarui, este un antiadeziv foarte eficace, în sensul ca împiedica principalii germeni responsabili de formarea cariilor sa se lipeasca de dinti. Deocamdata, mecanismul prin care aceasta substanta actioneaza nu a fost descifrat. Se stie însa ca aparitia cariilor dentare este favorizata de alimentatia bogata în glucide, iar principala bacterie implicata în distrugerea dintilor este Streptococcus mutans, care la rândul ei se hraneste cu zaharul din alimentele noastre. "Bine hranita" cu dulciuri, aceasta dispune de energia necesara supravietuirii si înmultirii. Dupa ce metabolizeaza glucidele, elimina deseuri, în special acidul lactic, care are capacitatea de a dizolva smaltul dintilor. Cariile apar în special în locurile foarte expuse acumularii de resturi alimentare (inclusiv glucide) si mai ales în care fluxul de saliva, care asigura autocuratirea cavitatii bucale, patrunde mai greu. Astfel, eliminarea resturilor alimentare si neutralizarea acizilor este precara.
          
          3) "Cartea Vietii", scrisa de 100.000 de oameni
          
          Omul de stiinta britanic Sydney Brenner, colaureat al Premiului Nobel pentru medicina 2002, a declarat recent la Lisabona intentia (si ambitia sa totodata) de a descrie pâna în anul 2020 genomul a 100.000 de persoane. Faptul ca acestea vor fi alese la întâmplare, ca li se va studia genomul si ca vor fi "acompaniate" pe parcursul vietii lor de interesul oamenilor de stiinta reprezinta o modalitate esentiala pentru întelegerea cu adevarat a "Cartii Vietii", considera Brenner.
          În vârsta de 75 de ani, Sydney Brenner a fost recompensat, alaturi de compatriotul sau John Suston si de americanul Robert Horvitz, pentru descoperirile facute în domeniul geneticii, privind mecanismul vietii si mortii celulelor, fapt ce deschide o noua perspectiva asupra întelegerii fenomenului de degenerescenta celulara, ce caracterizeaza boli cum ar fi cancerul si SIDA.
          "Stiinta se aseamana un pic cu horoscopul, în masura în care prezice fapte necunoscute", a mai declarat Brenner, care considera ca a trece de la amalgamul de informatii legate de genomul uman la adevarata cunoastere a acestuia este una dintre principalele probleme pe care i-ar placea sa o rezolve în urmatorii ani ai vietii sale.
          
          40 Corticoizii fragilizeaza oasele copiilor
          
          Un grup de cercetatori de la Universitatea Utrecht (Tarile de Jos) a ajuns la concluzia ca, la fel ca si adultii, copiii pot fi afectati de osteoporoza daca urmeaza un timp îndelungat tratamente cu corticoizi (împotriva astmului, de exemplu). Cercetatorii au analizat dosarele medicale a 37.000 de copii si adolescenti, cu vârste cuprinse între 4 si 17 ani, carora li s-au administrat pe termen lung si în cure repetate corticosteroizi, în general ca tratament împotriva astmului. În comparatie cu lotul martor (copii care nu au avut nevoie de asemenea tratamente), cei care au urmat cel putin patru cure cu corticoizi au prezentat un risc de fractura mai mare cu 32%. Ce-i de facut în situatia când tratamentul cu substante corticoide este absolut obligatoriu? Cercetatorii sustin ca parintii trebuie sa aiba în vedere cresterea aportului de vitamina D si de calciu si integrarea copiilor în programe permanente de activitate fizica, menita sa le consolideze sistemul osos si muscular.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Sufleu de mere

Urmatorul Articol

Prajitura Iulia

Articole Similare

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Urmatorul Articol

Prajitura Iulia

Prajitura cu mere, pentru ceai

Pere in ciocolata

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 16-22 iunie 2025

16 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Porniti într-o calatorie si veti fi uimiti de diferenta, deoarece...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.