Un studiu recent, efectuat de un grup de cercetatori americani, readuce in discutie orele de somn necesare refacerii organismului.
S-a constatat, astfel, ca odihna de numai sase ore pe noapte poate induce somnolenta in timpul zilei si, in acelasi timp, reduce performantele fizice si intelectuale, sau contribuie la aparitia unei mari varietati de afectiuni (probleme sangvine, dureri de inima, ateroscleroza). "Micsorarea cu doua ore a timpului alocat somnului, comparativ cu nivelul optim de opt ore de odihna pe noapte, are mai multe efecte negative decât s-ar putea crede" subliniaza prof. Alexandros N. Vgontzas, de la Penn State College of Medicine din Hershey, SUA. Profesorul american considera ca pâna acum s-au facut prea putine studii care sa evalueze consecintele restrictiei moderate de somn. Somnul insuficient scade vigilenta si abilitatile de a indeplini sarcini care solicita coordonarea miscarilor si efectuarea de calcule.
Nu trebuie ignorat nici faptul ca un numar redus de ore de somn poate favoriza un risc crescut de boli cardiovasculare si de osteoporoza.
Comentarii