De mici copii stim ca, atunci cand apar dureri la inghitire undeva, in fundul gatului, poate fi vorba despre o inflamare a amigdalelor, acele pernite de tesut glandular care se pot infecta in prezenta unui virus sau al unor bacterii.
Amigdalele ajuta la apararea organismului impotriva infectiilor ce pot patrunde prin nas sau prin gura. Amigdalita (asadar, boala in sine) este foarte frecventa si poate aparea la orice varsta. Majoritatea cazurilor de amigdalita se vindeca in cateva zile. Semnele si simptomele pot include: – durere in gat; – durere la inghitire; – febra; – durere in urechi; – respiratie urat mirositoare; – durere de cap; – pierderea poftei de mancare si senzatie generala de rau; – amigdale rosii si inflamate (cu puroi); – glande umflate si sensibile de fiecare parte a gatului; – modificarea sunetului vocii (cum ar fi sunetul ragusit sau infundat).
De asemenea, unii bolnavi se pot plange de dureri de stomac, chiar si fara a avea o durere in gat si pot vomita. Amigdalita poate duce si la alte infectii in nas, in sinusuri si in urechile bolnavului. Acestea pot include otita medie, caz in care canalul dintre gat si urechea medie devine blocat si afecteaza auzul.
Amigdalita este de obicei diagnosticata cu un scurt examen fizic si inspectie vizuala a amigdalelor. De asemenea, medicul poate face un tampon in gat daca considera ca o infectie bacteriana (streptococ) cauzeaza amigdalita. Tratamentul se va concentra pe ameliorarea durerii si a febrei asociate cu paracetamol, odihna, precum si bauturi racoritoare si alimente usor de inghitit.
Antibioticele vor fi prescrise de medic daca amigdalita este cauzata de o infectie bacteriana. In anumite cazuri, dar nu „preventiv” – fiindca asa au auzit parintii ca „e bine” sa se procedeze –, se poate recurge la amigdalectomie, care implica indepartarea chirurgicala a amigdalelor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii