• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » O tigara în minus 12 minute de viata in plus

O tigara în minus 12 minute de viata in plus

18 aprilie 2002
in Consultatii fara plata
A A

          "Tututul este singurul produs de consum care ucide jumatate dintre fidelii sai adepti" spun, sub forma unui avertisment, oamenii de stiinta angajati în lupta contra fumatului. "Dar, adauga ei, este si prima cauza de deces care poate fi evitata".

       Adevarul e ca, la nivel mondial, cifrele sunt "terifiante", dupa cum se exprima cercetatorii. Procentul de fumatori, înregistrat în ultimii 15 ani, este de 1 din 3. Adica doua miliarde de indivizi. Numarul adolescentilor fumatori este cel mai îngrijorator. Statisticile spun ca la fiecare doua minute un adolescent îsi aprinde prima tigara din viata sa. Foarte probabil ca apoi… sa-i urmeze zeci de ani de inhalare de substante cancerigene. Si toate acestea în conditiile în care tot oamenii de stiinta au ajuns la concluzia, evident pe baza studiilor efectuate, ca o tigara în minus este echivalenta cu 12 minute de viata în plus. "În unele tari în curs de dezvoltare – preciza OMS – tigarile se vând la un pret mult mai scazut în comparatie cu pâinea sau orezul. Or, pretul tutunului nu a fost niciodata atât de scazut!"
          În acest context, previziunile forului suprem mondial al sanatatii sunt alarmante: peste 8 milioane de morti în 2020, în întreaga lume, 70% urmând sa se înregistreze în tarile în curs de dezvoltare. Din perspectiva directorului executiv al OMS, responsabil al departamentului bolilor non-transmisibile, "pretul tigarilor ramâne metoda cea mai eficienta în vederea reducerii consumului si a reducerii mortalitatii provocate de obiceiul fumatului. Este o cale de constrângere a fumatorului de a consuma mai putin… iar a ex-fumatorilor de a nu reveni la vechea meteahna". Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, o crestere a preturilor cu 10% ar putea reduce cererea, în tarile dezvoltate, cu 4% si cu 8% în tarile în curs de dezvoltare. Acest lucru ar însemna o diminuare cu 42 de milioane de fumatori din întreaga lume, ceea ce nu ar fi deloc putin pentru ca, în acest caz, 10 milioane de decese puse pe seama fumatului ar disparea.
          
          Menopauza favorizeaza cresterea în greutate?
          
          Ajunsa la vârsta menopauzei, o europeanca din doua se îngrasa în medie cu 8 kg, confirma datele statistice. Cum explica oamenii de stiinta acest fenomen nedorit? Menopauza, sustin ei, este însotita de tendinta catre sedentarism. Implicit, cheltuielile energetice scad, masa musculara se diminueaza si ea în mod firesc, în timp ce stratul adipos (grasimea) se acumuleaza. Unele femei chiar constata si recunosc modificari în propriul comportament alimentar: un apetit crescut fata de dulciuri si grasimi, în special catre orele serii. Si, peste toate acestea vine înca un element deloc neglijabil: vechile obiceiuri alimentare deficitare, tendinta permanenta la exces ponderal în special în anumite etape din cursul vietii (cum ar fi, de exemplu, perioada de sarcina), stressul, depresiile repetate, nesfârsitele cure de slabire soldate de regula cu esec, "se razbuna" în perioada menopauzei printr-un cumul aproape imposibil de stapânit, care pare sa declanseze un accelerator al îngrasarii. Pe scurt: este adevarat, menopauza favorizeaza procesul de acumulare de kilograme suplimentare, în special în cazul femeilor care de-a lungul etapelor anterioare de viata au… neglijat ori au esuat în ceea ce priveste pastrarea sub control a stilului de viata si implicit a greutatii corporale. Cel putin aceasta este concluzia unui studiu apartinând Institutului Danone, ale carui rezultate au fost date publicitatii nu demult.
          
          Acneea înca ne marcheaza
          
          Ce se cunoaste foarte sigur pâna la ora actuala este ca acneea este o disfunctie a organismului, care se manifesta la nivelul pielii. De ce si în ce conditii favorizante?, asta este înca o problema asupra careia cercetatorii nu au ajuns la un numitor comun, parerile fiind înca destul de împartite si, evident, destul de controversate. Daca exista totusi o cauza favorizanta aproape unanim acceptata, aceasta consta în "jocul testosteronului" (hormonul masculin), al carui rol se exprima în productia de sebum si în structura pielii. În functie de aceasta, pielea este mai predispusa sau nu sa "adaposteasca" în interiorul sau bacterii. Interesant este ca, potrivit ultimelor cercetari ale specialistilor francezi si împotriva ideilor traditionale, soarele este nefast tratarii acneei, deoarece favorizeaza producerea de sebum. În ciuda primelor aparente, dupa o expunere prelungita si fortata la soare, când acneea pare sa dispara, productia de sebum este mult stimulata iar acneea revine cu mai multa vigoare. Doar copiii si batrânii reactioneaza diferit din acest punct de vedere – spre deosebire de adolescenti, tineri si… persoanele aflate în jurul vârstei de 50 de ani – protectia lor hormonala fiind diferita.
          În prezent, este unanim acceptat ca acneea se poate doar trata, ameliora, dar nu vindeca. Uneori e vorba de strategii terapeutice de mai lunga durata, poate destul de laborioase si poate soldate chiar cu esecuri de moment. Dar, secretul consta în perseverenta si încrederea ca aceasta etapa poate fi depasita.
          
          Televizorul încetineste cresterea copiilor?
          
          Un studiu efectuat de Institutul de Cercetare Menzies din Hobart (Australia) a relevat faptul ca adolescentii care petrec prea mult timp în fata televizorului sufera de un proces de încetinire a dezvoltarii fizice. Baietii sunt în mod deosebit afectati. Cauza consta în lipsa de lumina solara care provoaca un deficit de vitamina D, esentiala pentru fixarea calciului în oase. Cercetatorii au monitorizat un grup de 136 de baieti pe parcursul a sase saptamâni. La final au constatat ca aceia care se uitau la televizor 3-4 ore pe zi nu au crescut deloc în aceasta perioada, în timp ce copiii care acordau cel mult o ora privitului la televizor au crescut cu 0,75 cm. Desi nu pare mult, aceasta înseamna o crestere medie de 7 cm pe an. Profesorul Graeme Jones, conducatorul studiului, a mai facut precizarea ca în urma cercetatilor efectuate în ultimii ani a constatat ca un copil, aflat într-o încapere în care exista posibilitatea de a privi la televizor, abandoneaza orice alt joc în favoarea "cutiei magice" pentru ca este o activitate comoda, care nu necesita nici un efort: nici fizic, nici de imaginatie, nici de îndemânare…
          O alta cercetare pe aceeasi tema, efectuata însa de canadieni, a evidentiat ca ritmul de crestere al copiilor este de doua ori mai mare în timpul verii si asta datorita expunerii la soare. Implicit, asta înseamna ca statul în casa, în fata televizorului, rapeste din timpul care ar putea fi petrecut în aer liber, la lumina soarelui care favorizeaza procesul de dezvoltare fizica.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Batoane de coaja de citrice zaharisita si stafide

Urmatorul Articol

Friptura in foitaj

Articole Similare

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

Friptura in foitaj

Friptura de porc rulata

Snitel de vita cu sos de bere

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 9-15 iunie 2025

9 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Ritmul zilelor se va accentua în aceasta perioada si veti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.