"Tututul este singurul produs de consum care ucide jumatate dintre fidelii sai adepti" spun, sub forma unui avertisment, oamenii de stiinta angajati în lupta contra fumatului. "Dar, adauga ei, este si prima cauza de deces care poate fi evitata".
Adevarul e ca, la nivel mondial, cifrele sunt "terifiante", dupa cum se exprima cercetatorii. Procentul de fumatori, înregistrat în ultimii 15 ani, este de 1 din 3. Adica doua miliarde de indivizi. Numarul adolescentilor fumatori este cel mai îngrijorator. Statisticile spun ca la fiecare doua minute un adolescent îsi aprinde prima tigara din viata sa. Foarte probabil ca apoi… sa-i urmeze zeci de ani de inhalare de substante cancerigene. Si toate acestea în conditiile în care tot oamenii de stiinta au ajuns la concluzia, evident pe baza studiilor efectuate, ca o tigara în minus este echivalenta cu 12 minute de viata în plus. "În unele tari în curs de dezvoltare – preciza OMS – tigarile se vând la un pret mult mai scazut în comparatie cu pâinea sau orezul. Or, pretul tutunului nu a fost niciodata atât de scazut!"
În acest context, previziunile forului suprem mondial al sanatatii sunt alarmante: peste 8 milioane de morti în 2020, în întreaga lume, 70% urmând sa se înregistreze în tarile în curs de dezvoltare. Din perspectiva directorului executiv al OMS, responsabil al departamentului bolilor non-transmisibile, "pretul tigarilor ramâne metoda cea mai eficienta în vederea reducerii consumului si a reducerii mortalitatii provocate de obiceiul fumatului. Este o cale de constrângere a fumatorului de a consuma mai putin… iar a ex-fumatorilor de a nu reveni la vechea meteahna". Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, o crestere a preturilor cu 10% ar putea reduce cererea, în tarile dezvoltate, cu 4% si cu 8% în tarile în curs de dezvoltare. Acest lucru ar însemna o diminuare cu 42 de milioane de fumatori din întreaga lume, ceea ce nu ar fi deloc putin pentru ca, în acest caz, 10 milioane de decese puse pe seama fumatului ar disparea.
Menopauza favorizeaza cresterea în greutate?
Ajunsa la vârsta menopauzei, o europeanca din doua se îngrasa în medie cu 8 kg, confirma datele statistice. Cum explica oamenii de stiinta acest fenomen nedorit? Menopauza, sustin ei, este însotita de tendinta catre sedentarism. Implicit, cheltuielile energetice scad, masa musculara se diminueaza si ea în mod firesc, în timp ce stratul adipos (grasimea) se acumuleaza. Unele femei chiar constata si recunosc modificari în propriul comportament alimentar: un apetit crescut fata de dulciuri si grasimi, în special catre orele serii. Si, peste toate acestea vine înca un element deloc neglijabil: vechile obiceiuri alimentare deficitare, tendinta permanenta la exces ponderal în special în anumite etape din cursul vietii (cum ar fi, de exemplu, perioada de sarcina), stressul, depresiile repetate, nesfârsitele cure de slabire soldate de regula cu esec, "se razbuna" în perioada menopauzei printr-un cumul aproape imposibil de stapânit, care pare sa declanseze un accelerator al îngrasarii. Pe scurt: este adevarat, menopauza favorizeaza procesul de acumulare de kilograme suplimentare, în special în cazul femeilor care de-a lungul etapelor anterioare de viata au… neglijat ori au esuat în ceea ce priveste pastrarea sub control a stilului de viata si implicit a greutatii corporale. Cel putin aceasta este concluzia unui studiu apartinând Institutului Danone, ale carui rezultate au fost date publicitatii nu demult.
Acneea înca ne marcheaza
Ce se cunoaste foarte sigur pâna la ora actuala este ca acneea este o disfunctie a organismului, care se manifesta la nivelul pielii. De ce si în ce conditii favorizante?, asta este înca o problema asupra careia cercetatorii nu au ajuns la un numitor comun, parerile fiind înca destul de împartite si, evident, destul de controversate. Daca exista totusi o cauza favorizanta aproape unanim acceptata, aceasta consta în "jocul testosteronului" (hormonul masculin), al carui rol se exprima în productia de sebum si în structura pielii. În functie de aceasta, pielea este mai predispusa sau nu sa "adaposteasca" în interiorul sau bacterii. Interesant este ca, potrivit ultimelor cercetari ale specialistilor francezi si împotriva ideilor traditionale, soarele este nefast tratarii acneei, deoarece favorizeaza producerea de sebum. În ciuda primelor aparente, dupa o expunere prelungita si fortata la soare, când acneea pare sa dispara, productia de sebum este mult stimulata iar acneea revine cu mai multa vigoare. Doar copiii si batrânii reactioneaza diferit din acest punct de vedere – spre deosebire de adolescenti, tineri si… persoanele aflate în jurul vârstei de 50 de ani – protectia lor hormonala fiind diferita.
În prezent, este unanim acceptat ca acneea se poate doar trata, ameliora, dar nu vindeca. Uneori e vorba de strategii terapeutice de mai lunga durata, poate destul de laborioase si poate soldate chiar cu esecuri de moment. Dar, secretul consta în perseverenta si încrederea ca aceasta etapa poate fi depasita.
Televizorul încetineste cresterea copiilor?
Un studiu efectuat de Institutul de Cercetare Menzies din Hobart (Australia) a relevat faptul ca adolescentii care petrec prea mult timp în fata televizorului sufera de un proces de încetinire a dezvoltarii fizice. Baietii sunt în mod deosebit afectati. Cauza consta în lipsa de lumina solara care provoaca un deficit de vitamina D, esentiala pentru fixarea calciului în oase. Cercetatorii au monitorizat un grup de 136 de baieti pe parcursul a sase saptamâni. La final au constatat ca aceia care se uitau la televizor 3-4 ore pe zi nu au crescut deloc în aceasta perioada, în timp ce copiii care acordau cel mult o ora privitului la televizor au crescut cu 0,75 cm. Desi nu pare mult, aceasta înseamna o crestere medie de 7 cm pe an. Profesorul Graeme Jones, conducatorul studiului, a mai facut precizarea ca în urma cercetatilor efectuate în ultimii ani a constatat ca un copil, aflat într-o încapere în care exista posibilitatea de a privi la televizor, abandoneaza orice alt joc în favoarea "cutiei magice" pentru ca este o activitate comoda, care nu necesita nici un efort: nici fizic, nici de imaginatie, nici de îndemânare…
O alta cercetare pe aceeasi tema, efectuata însa de canadieni, a evidentiat ca ritmul de crestere al copiilor este de doua ori mai mare în timpul verii si asta datorita expunerii la soare. Implicit, asta înseamna ca statul în casa, în fata televizorului, rapeste din timpul care ar putea fi petrecut în aer liber, la lumina soarelui care favorizeaza procesul de dezvoltare fizica.
Comentarii