Desi doar 2% din populatia globului se confrunta cu aceasta boala de piele, psoriazisul este una dintre cele mai frecvente maladii dermatologice. Cel mai grav este ca persoanele afectate de psoriazis au de înfruntat nu doar dificultatile bolii propriu-zise, ci si prejudecatile lumii înconjuratoare, ceea ce le condamna la excludere din viata sociala si la o trista izolare.
Desi doar 2% din populatia globului se confrunta cu aceasta boala de piele, psoriazisul este una dintre cele mai frecvente maladii dermatologice. Cel mai grav este ca persoanele afectate de psoriazis au de înfruntat nu doar dificultatile bolii propriu-zise, ci si prejudecatile lumii înconjuratoare, ceea ce le condamna la excludere din viata sociala si la o trista izolare. Rasunetul negativ pe plan psihologic este considerabil.
În ciuda parerii deloc întemeiate a unora, psoriazisul nu este consecinta lipsei de igiena sau a alimentatiei de proasta calitate. Si nici nu este o boala contagioasa, „nu se ia”. Problema e relativ simpla: la victimele psoriazisului, pielea (celulele) se înnoieste, se regenereaza, mult mai rapid decât la oamenii sanatosi, adica nu în trei saptamâni cum se petrece în mod obisnuit, ci în 3-6 zile. Nu este un lucru de invidiat, pentru ca, în acest caz de regenerare rapida, epiderma devine sediul unei inflamatii, care explica si culoarea roscata si veziculele si cojile care se formeaza. Pe de alta parte, celulele moarte nu mai pot fi eliminate în ritm normal, asa ca acestea se acumuleaza la suprafata pielii, formând un strat albicios, o pelicula urâta ca aspect, asa-numitele scuame. Sunt inestetice, dar în fond inofensive, necontaminante.
Se transmite din generatie în generatie
În formele benigne, psoriazisul se limiteaza pe zone mai restrânse, la pielea capului, unghii, genunchi, coate si, uneori, la mâini si picioare. În formele grave, se extinde însa, putând acoperi tot corpul.
Boala cunoaste doua vârfuri de vârsta, în sensul ca, în majoritatea cazurilor, se declanseaza fie între 10-20 de ani, fie între 50-60. Exista însa si numeroase exceptii. Pentru a se manifesta, aceasta afectiune inflamatorie are nevoie de un teren ereditar si de un factor declansator. Daca unul dintre parinti sufera de psoriazis, riscul pentru copil de a face si el boala este de 5-10%. Cercetarile mai sustin ca o angina streptococica, la fel ca unele medicamente (betablocante, litium etc.) ar putea fi incriminate pentru declansarea psoriazisului la o persoana cu predispozitie genetica. În ceea ce priveste factorii agravanti, pe lista se afla situatiile stresante, socurile psihice, oboseala dusa pâna la epuizare, ranile.
Socurile psihice grave, cum ar fi pierderea locului de munca, decesul unei persoane iubite, accidentele etc., acestea sunt, potrivit statisticilor, implicate în mod direct în aparitia bolii, de la primele pusee, pâna la toate momentele de recidivare. Fara îndoiala ca mai exista si alte cauze ale bolii, dar specialistii din toata lumea recunosc ca, desi le banuiesc, înca nu le cunosc în totalitate, nu cunosc mecanismul tuturor factorilor declansatori sau agravanti.
Între furtuna si liniste
Psoriazisul evolueaza în mod foarte diferit, de la individ la individ, manifestându-se prin pusee (nu întotdeauna la fel, ca intensitate si durata) si prin perioade de remisie, de calm, în care leziunile dispar complet, ca si cum n-au existat vreodata, sau lasa semne vagi, care amintesc ca totusi e vorba despre o dermatoza cronica. În perioadele de acalmie, în absenta tratamentului curativ, boala poate fi complet ignorata. Revenirea în scena a psoriazisului nu are data precisa, nu poate fi prevazuta si nici nu se mai poate face abstractie de ea. În faza acuta, pacientul e nevoit sa apeleze la medicatie si la îngrijiri specifice, menite sa diminueze inflamatia, întinderea leziunilor si formarea cojilor. De obicei, sunt prescrise tratamente locale (diferite unguente pe baza de cortizon) si produse farmaceutice cu diferite vitamine (A, D etc.) sau, în situatii exceptionale, medicamente imunosupresoare. Fototerapia, adica sedinte controlate de expunere la ultraviolete, este de asemenea folosita. În general, soarele si baile în apa marii sau a lacurilor sarate sunt deopotriva factori amelioratori ai puseelor de psoriazis. Pentru vindecarea completa, remediul tintit nu a fost înca gasit
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii