Nas înfundat sau care curge, crize de tuse, stranut repetat, arsura în gât, oboseala, dureri de cap, uneori cu febra scazuta si, desigur, tendinta nefericita ca problemele de acest tip sa se raspândeasca la ceilalti membri ai familiei. Raceala la copii este o infectie cauzata de unul sau mai multe virusuri, care afecteaza într-un fel sau altul întreaga familie. Raceala netratata dureaza în medie o saptamâna, dar… la fel dureaza si la tratamentul cu medicamente!
Înainte de vârsta de 7 ani, sistemul imunitar al copilului este imatur, iar prezenta în comunitate (cresa sau scoala), în sali prost ventilate si supraîncalzite, încurajeaza proliferarea virusurilor. Este suficient ca un bolnav sa tuseasca într-o încapere, pentru a trimite câteva milioane de germeni în aer, ceea ce înseamna contaminare sigura a altor copii.
Când virusul racelii se instaleaza în caile nazale, începe sa prolifereze acolo, apoi migreaza în bronhii, gât, sinusuri, urechea interna etc. Pentru a-l disloca si a preveni raspândirea, se recomanda spalarea narilor cu ser marin (daca este posibil îmbogatit cu cupru pentru a întari apararea locala a mucoaselor ORL).
Nasul se va curata imediat, dar pentru eficienta cât mai mare trebuie retrimis serul în nari, de pâna la 10 ori pe zi, de preferinta cu pipeta monodoza. La bebelusii prea mici pentru a sufla nasul se va folosi un aspirator nazal, iar copiii de vârsta mai mare vor fi învatati sa foloseasca servetele de unica folosinta si apoi sa se spele bine pe mâini.
Alte masuri de combatere a racelilor copiilor:
– spalarea si suflarea nasului la fiecare ora este esentiala, dar nu suficienta;
– daca exista cantitati mari de virusuri ai racelii în sala de clasa, cresa sau acasa, racelile pot dura si mai mult. Prin urmare, se impun minimum 20 de minute de aerisire (ferestre larg deschise), în fiecare încapere, zilnic si pe orice vreme.
– consumul de lichide în mod regulat, pentru a ajuta organismul sa se hidrateze bine;
– pastrarea temperaturii la 18-19ºC, în caz contrar, mucoasele ORL se usuca si „se apara” mai greu împotriva microbilor;
– spalarea mâinilor înainte de masa, dar si dupa suflatul nasului, tuse sau stranut;
– pastrarea unui mediu fara fum de tigara; câteva picaturi de ulei esential de pin si eucalipt într-un purificator de aer ajuta la respiratie mai buna si la purificarea atmosferei (procedura contraindicata în sarcina si la copiii sub 3 ani);
– nu se vor folosi antibiotice; cauzele racelilor sunt virusurile, iar antibioticele actioneaza doar asupra anumitor bacterii. De altfel, niciun medicament nu si-a demonstrat eficacitatea în scurtarea duratei unei raceli;
– medicii si farmacistii recomanda paracetamol doar în cazurile de febra prost tolerata;
– întrucât globulele albe („soldati ai imunitatii”) sunt mari consumatoare de vitamina C, se recomanda cel putin cinci fructe si legume, mâncate pe parcursul unei zile.
Ar trebui sa vizitati medicul de familie în cazul în care copilul dumneavoastra acuza simptome neplacute sau în orice stadiu al racelii care va îngrijoreaza.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii