Sarbatorile de iarna nu înseamna doar atmosfera de basm, cu orasul scaldat în lumini feerice, brazi împodobiti, forfota pentru cumparaturi, ci si aroma preparatelor culinare traditionale, mese festive abundente si, uneori, sanatatea data peste cap din cauza exceselor de tot felul.
Daca stii, poti sa previi
Oricât de apetisante vi se par mâncarurile pregatite în aceasta perioada, nu le înfulecati pe nerasuflate, sub scuza ca le-ati asteptat un an întreg sau ca sunt binemeritate dupa perioada de post.
Sarbatorile de iarna nu înseamna doar atmosfera de basm, cu orasul scaldat în lumini feerice, brazi împodobiti, forfota pentru cumparaturi, ci si aroma preparatelor culinare traditionale, mese festive abundente si, uneori, sanatatea data peste cap din cauza exceselor de tot felul.
Daca stii, poti sa previi
Oricât de apetisante vi se par mâncarurile pregatite în aceasta perioada, nu le înfulecati pe nerasuflate, sub scuza ca le-ati asteptat un an întreg sau ca sunt binemeritate dupa perioada de post. Nu uitati ca digerarea începe din gura, asa ca e bine ca alimentele sa fie mestecate cu rabdare. Saliva contine substante necesare procesului de digestie, care ajuta alimentele sa se descompuna. Când simtim gustul dulce, sarat, acru etc., acesti stimuli sunt trimisi spre creier care declanseaza anumite reactii chimice necesare aparatului digestiv.
Nu ignorati faptul ca mâncarurile si mai ales bauturile fierbinti slabesc sau distrug mucoasele si sensibilitatea naturala gustativa. Se ajunge în situatia în care mâncarurile par a nu mai avea gust daca nu sunt puternic condimentate. De asemenea, dispare placerea de a mânca legume si fructe crude. Asadar, o anomalie o cheama pe alta, totul în dezavantajul sanatatii.
Nu uitati seara, oricât ati fi de obositi si de încarcati de sarcini gospodaresti, sa faceti o mica plimbare, dar nu ca sa mai faceti înca o data cumparaturi sau sa mai carati ceva!u Gânditi pozitiv! Uitati si iertati evenimentele neplacute sau oamenii care v-au facut rau. Acceptati ideea ca lumea în care traim nu este perfecta.
Vinul bun e vinul vechi
Petrecerea fara gram de alcool parca nu are… sare si piper. Totul este însa bine si frumos daca atmosfera nu devine prea „picanta”. În mod diferit, multi dintre înteleptii planetei au vorbit despre acest lucru:
Petrecere nu înseamna cantitatea de vin pe care o bei tu, ci doza de veselie si voie buna pe care o transmiti celor din fata. (Cervantes)
Vinul, în comparatie cu alte bauturi alcoolice, este nevatamator, daca se respecta doza, moderatia si cumpatarea. (C.I. Parhon)
Nimeni nu trebuie sa întreaca justa masura nici în bautura, nici în mâncare. (Pitagora)
Primul paharel de vin taie setea, al doilea da o buna dispozitie, al treilea placere, al patrulea tine în spate betia, al cincilea mânia, al saselea cearta, al saptelea furia, al optulea somnul iar al noualea boala. (Petrarca)
Iar acum va propunem un punci de vin rosu: Într-un vas se pun câteva cuburi de gheata, o lingura de zahar pudra, 10 ml zeama de lamâie, 20 ml sirop de zmeura si 100 ml vin rosu. Se amesteca bine, se frapeaza, apoi se toarna într-un pahar mare cu picior, se adauga câteva cubulete sau felii de fructe de sezon si se orneaza cu doua felii de portocala.
Râdeti din toti rarunchii
Macar de sarbatori fruntea trebuie descretita iar colturile gurii trebuie sa ajunga cât mai des la urechi. Un vechi proverb spune ca o zi în care nu ai râs e o zi pierduta. Medicina moderna a studiat efectele benefice ale râsului asupra organismului sanatos, dar si a celui afectat de diferite maladii ca migrene, artrite, reumatisme, stari depresive, nevroze acute si cronice etc., care se pot ameliora cu ajutorul terapiei prin râs. Râsul provoaca o destindere linistitoare a muschilor, schimba starea psihica a individului, face viata mai usoara si mai armonioasa, atenueaza grijile si enervarile, înlatura angoasele. Zicala populara „face haz de necaz” contine în ea un adevar: acela ca exista o sursa interioara care te poate ajuta sa treci peste multe întâmplari sau situatii neplacute cu o nuanta de umor si de detasare, care lasa loc liber zâmbetului sau râsului reconfortant. De sarbatori e ocazia ideala sa întâlniti persoane vesele, sa va bucurati împreuna, în jurul mesei, de familie si prieteni, sa vizionati programe TV. Si spectacole de comedie, sa cititi carti si reviste amuzante, sa râdeti fara teama de ridicol în loc sa dramatizati sau sa exagerati orice întâmplare marunta care nu va este pe plac si, de ce nu, sa va propuneti sa profitati cât mai des de efectul sanatos al râsului.
Dansati sau sunteti cu mama?
Nu putine sunt cercetarile medicale care demonstreaza ca dansul reprezinta un excelent mijloc terapeutic de destresare, de îndepartare a oboselii psihice si chiar fizice, de iesire din stari de depresie. De sarbatori, la petreceri, momentul e perfect pentru a pune în valoare abilitatile dobândite pe parcurs la dans sau… pentru a redescoperi placerea acestei forme de miscare sanatoasa. Efectul reconfortant al dansului se explica prin iesirea din inhibitii si apatie, miscarile corpului care intra în ritm cu muzica – alt factor terapeutic – ducând la îmbunatatirea starii de spirit. Prin dans, omul se simte tânar indiferent de vârsta la care a ajuns. Evident, dansul presupune un efort fizic, pentru care orice persoana ar trebui sa fie antrenata. Daca „rugina” s-a cam instalat în articulatii sau unele boli cronice interzic efortul prea mare, tot exista solutii pentru a ajunge pe ringul de dans: ritmurile lente, cu miscari usoare nu fac rau nimanui, ba dimpotriva, creeaza o stare de buna dispozitie, de confort fizic si psihic. Tinerilor în schimb, li se recomanda dansul bine ritmat, modern, cu miscari care amintesc de exercitiile fizice. Asadar, nu va dati în laturi de la dans si de câte ori aveti prilejul sa intrati în acest „joc” gânditi-va ca nu întâmplator dansul se recomanda în tratarea unor afectiuni cum ar fi: dureri de stomac, migrene de intensitati moderate, afectiuni usoare ale inimii si ale aparatului circulator, stari de anxietate, de melancolie sau depresie…
Mirodenii salvatoare!
Preparatele culinare savuroase specifice sarbatorilor de iarna sunt mai putin „grele” daca alaturi de ele se consuma unele mirodenii proaspete:
Telina, rasa fin, asezonata cu lamâie si putin ulei se transforma într-o salata sau garnitura delicioasa si foarte buna pentru digestie.
Patrunjelul, taiat fin, eventual combinat cu cubulete mici de rosii si cimbru sau oregano este o salata rafinata, ca sa nu mai amintim ca presarat pe orice mâncare da aroma deosebita si gust proaspat, în timp ce functiile stomacului au de câstigat.
Arpagicul este spectaculos ca aspect, poate orna orice platou cu aperitive sau se potriveste bine ca gust cu multe preparate calde de Craciun; stimuleaza diureza si usureaza digestia.
Mararul. Aroma sa potenteaza apetitul culinar si, cel mai important, împiedica balonarile.
Anasonul. Se aseamana ca proprietati cu mararul, se poate presara pe placintele-aperitiv sau în salate si, la impas, se foloseste la un ceai care linisteste disconfortul de orice fel al stomacului.
Maghiranul si cimbrul. Se potrivesc la orice fel de salata sau friptura. Curata sângele de toxine si stimuleaza activitatea glandelor.
Busuiocul si menta. Se afla printre ingredientele majoritatii mâncarurilor sau salatelor „împrumutate” din bucataria altor popoare. Sunt la moda iar aceasta moda poate sa-i „vina bine” oricui pentru ca ajuta la digestie.
Mergeti la plimbare!
Patinajul, saniusul, schiul, drumetiile sunt bucurii pe care nu vi le puteti refuza în aceste zile speciale de iarna, pentru ca toate acestea sunt o modalitate cum nu se poate mai buna de recreere, de destindere, de stimulare a tonusului general, a optimismului si bunei dispozitii. Pe lânga treburile gospodaresti si pregatirile pentru tot felul de petreceri în casa, rezervati macar 2-3 ore pe zi – mai ales daca aveti o scurta vacanta – pentru a le petrece în aer liber si pentru a profita de miscare. Respiratia, circulatia sângelui, articulatiile, muschii, sistemul nervos vor avea numai de câstigat.
Daca în preajma sarbatorilor aveti în plan o excursie la munte cu rucsacul în spate, cu atât mai bine. Fie ca optati sa faceti parte din grupuri organizate de agentii de turism, fie ca plecati pe cont propriu, în grup mai restrâns, important este sa nu va aventurati si sa alegeti trasee cunoscute, cu un grad de dificultate adaptat posibilitatilor fizice. Nu dati dovada de teribilism, nu ignorati avertismentele meteorologilor, nu minimalizati pericolul viscolului si gerului puternic. Oferiti-va pauze de odihna si, foarte important, echipati-va corespunzator. Alegeti îmbracaminte calduroasa si usoara, încaltaminte care sa nu strânga piciorul si sa nu alunece sau sa se ude, purtati caciula si manusi. Iar daca din cauza gerului apar frisoane, intrati la caldura cât mai repede. Nu fortati limitele organismului, în special daca aveti o maladie cronica.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii