Medicii britanici au descoperit un mod de a opri raspandirea cancerului la creier în fazele terminale, prin identificarea proteinelor care determina hranirea celulelor canceroase, numite integrine. O echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford a descoperit ca celulele canceroase deturneaza vasele de sange care iriga creierul, pentru a se hrani din ele. Cheia acestui mecanism este o proteina de la suprafata celulelor canceroase, numita integrin, care permite ancorarea acestora de vasele de sange.
Medicamentele care inhiba proteina pot stopa raspandirea cancerului în organism. O cincime dintre pacientii care sufera de cancer sunt expusi riscului raspandirii cancerului la creier. Metastazele la creier sunt cele mai comune forme de tumori maligne ale sistemului nervos central, depasind de zece ori volumul acelora care au originea în creier. Odata ce cancerul a ajuns la creier, previziunile nu sunt pozitive, chiar cu doza maxima de tratament, durata medie de supravietuire fiind de noua luni.
Anterior acestei descoperiri, se credea ca celulele tumorale cresc peste celulele care alcatuiesc materia alba si materia cenusie a creierului – neuronii si celulele gliale. Dar echipa cercetatorilor britanici a descoperit ca celulele canceroase metastazice încep sa creasca în 95% de cazuri pe vasele de sange, si nu pe celulele nervoase. Prin stoparea integrinelor, celulele canceroase sunt împiedicate sa se ancoreze de vasele de sange si sa creasca.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii