• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 11 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 11 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Toxiinfectiile alimentare un pericol in sezonul cald

Toxiinfectiile alimentare un pericol in sezonul cald

28 ianuarie 2001
in Consultatii fara plata
A A

          Toxiinfectiile alimentare se înscriu printre afectiunile acute digestive cu o incidenta deosebit de crescuta în timpul verii. Având în vedere ca boala apare în urma consumului de alimente contaminate cu anumite specii bacteriene sau cu toxinele generate de acestea si ca temperatura ridicata este un factor favorizant al multiplicarii germenilor patogeni, e de înteles de ce vara trebuie sa avem mult mai multa grija sa ne ferim de pericolul contaminarii.

          Toxiinfectiile alimentare se înscriu printre afectiunile acute digestive cu o incidenta deosebit de crescuta în timpul verii. Având în vedere ca boala apare în urma consumului de alimente contaminate cu anumite specii bacteriene sau cu toxinele generate de acestea si ca temperatura ridicata este un factor favorizant al multiplicarii germenilor patogeni, e de înteles de ce vara trebuie sa avem mult mai multa grija sa ne ferim de pericolul contaminarii.
          
           Armata” microorganismelor capabile sa declanseze o toxiinfectie alimentara are destui reprezentanti: fie Salmonella (implicata, în întreaga lume ca si în tara noastra, în majoritatea cazurilor de toxiinfectii alimentare – peste 60%), Proteus, Escherichia coli, Stafilococul enterotoxic, Clostridium botulinum etc.
           Sursa de infectie este constituita atât de animale, cât si de om. În toxiinfectiile alimentare cu salmonele (deci cele mai frecvente) principalul izvor de infectie este reprezentat de animale, mai exact de produsele alimentare de origine animala, evident contaminate. Alimentele pot fi contaminate de la origine (cum ar fi laptele provenit de la vaci cu mastita stafilococica ori carnea rezultata prin sacrificarea animalelor cu salmoneloze) sau se pot contamina pe parcursul diferitelor etape de manipulare, depozitare sau preparare. Pentru ca alimentul contaminat sa poata provoca o toxiinfectie alimentara trebuie sa contina un numar mare de germeni (între 1 si 10 milioane de germeni pe gram de aliment) sau o anumita cantitate de toxina fabricata de acestia, conditii care apar prin: u pastrarea alimentelor la o temperatura convenabila dezvoltarii bacteriei respective u trecerea unei durate între momentul contaminarii alimentului si momentul consumului u insuficienta prelucrare termica a alimentului respectiv, necesara pentru distrugerea germenului sau a toxinelor acestuia.
          
           Care sunt alimentele care produc cel mai frecvent toxiinfectii alimentare?
          
          – Carnea si preparatele de carne (carne tocata, parizer, sunca, salamuri crude, cârnati).
          – Pestele si produsele de peste, proaspete sau conservate în ulei.
          – Ouale si preparatele cu oua, îndeosebi ouale de rata, consumate incomplet fierte sau folosite crude la prepararea cremelor sau maionezei.
          – Laptele si produsele lactate (smântâna, brânza si casul proaspat), provenite de la animale contaminate.
          – Prajiturile, înghetata, cremele, frisca, budincile cu oua.
          
          Cum îsi semnaleaza prezenta o toxiinfectie alimentara?
          
           Debutul este brusc, brutal, alarmant si survine dupa 12-36 de ore de la consumarea alimentului infestat. Produce o stare de rau general cu senzatia de epuizare totala, însotita de dureri de cap, ameteala, frisoane, greturi, varsaturi, colici abdominale, paloare, sudori reci. Diareea este constituita din scaune apoase, galben-verzui, urât mirositoare, cu mucozitati si, uneori, cu striuri de sânge. Febra se instaleaza si ea înca de la debut, ridicându-se la 39-40 de grade si se mentine câteva zile (chiar sub tratament), ajungând la normal în 5-6 zile în formele mai usoare si în 7-10 zile în formele mai severe.
          
           Cum evolueaza?
          
           În formele mai usoare, comune, totul se normalizeaza în câteva zile. Eliminarea salmonelelor prin scaun înceteaza de asemenea în câteva zile si numai în 10-20 din cazuri se poate prelungi 10-14 zile. În formele severe, evolutia se poate prelungi 10-14 zile, cu tulburari digestive importante si alterarea starii generale a sanatatii. În formele de intoxicare masiva, în 48 de ore de la declansarea bolii, se poate produce chiar decesul. Copiii sunt cei care cad cel mai adesea victime ale acestor forme grave. Indiferent însa de vârsta, la declansarea primelor semne care anunta instalarea unei toxiinfectii alimentare, trebuie solicitata asistenta medicala. Formele mai usoare se pot trata si la domiciliu, dar, ideal este ca medicul sa fie cel care, în urma consultului clinic si pe baza examenelor de laborator, evalueaza gravitatea situatiei si riscurile aparitiei unor complicatii, tot acesta fiind în masura sa decida oportunitatea tratamentului la domiciliu sau în spital.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Fara cearcane

Urmatorul Articol

Marea Intoarcere acasa a… extraterestrilor      „Zidul uriasilor”

Articole Similare

Consultatii fara plata

Autofagia si postul intermitent

8 decembrie 2025

Ideea de post alimentar s-a imprimat în mentalul colectiv ca o practica...

Consultatii fara plata

Sfaturi „de sezon” pentru pacientii cu tiroidie

3 decembrie 2025

Perioada rece a anului creste nevoia organismului de hormoni tiroidieni. Din acest...

Consultatii fara plata

Omul contemporan, între post si abuzul alimentar

23 noiembrie 2025

Celebrul filosof Arthur Schopenhauer ne amintea un adevar comun, atât de banal...

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Urmatorul Articol

Friptura marinata din carne de porc

Rulouri din carne de vitel

Müssli din fulgi de ovaz

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

4 decembrie 1872 – Descoperirea „corabiei-fantoma” Mary Celeste

8 decembrie 2025

Pe 4 decembrie 1872, oceanul Atlantic a oferit lumii una dintre cele...

Citeste mai departe
Blitz

Pelicule despre armatele care au dominat Antichitatea

8 decembrie 2025

Civilizatia romana a exercitat dintotdeauna o fascinatie aparte asupra lumii moderne. Ordinea...

Citeste mai departe
Blitz

Descoperiri de exceptie la Dobrovat

8 decembrie 2025

În spatiile Muzeului de Istorie a Moldovei va fi deschisa publicului, la...

Citeste mai departe
Femina Club

Greseli de evitat

8 decembrie 2025

Acneea, problema medicala frecventa, care afecteaza una din zece persoane din lume,...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui caramelizat

8 decembrie 2025

1 pui grill dezosat, 50 ml ulei de masline, 3 linguri miere,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 8-14 decembrie 2025

8 decembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile sunt favorabile încheierea unor proiecte legate de...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.