• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 2 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 2 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Câte ceva despre condimente

Câte ceva despre condimente

29 noiembrie 1999
in Frumusete
A A

Arta condimentarii este o „arta" foarte veche, datând din epoca paleolitica. Mâncarea era condimentata cu usturoi, chimen, mustar si alte plante aromate. Rolul lor este important mai ales în alimentatia dietetica dând savoare unor mâncaruri lipsite de sapiditate.

    La sfârsitul secolului al XV-lea marile descoperiri geografice au deschis „drumul mirodeniilor" care costau foarte scump putând fi cumparate numai de cei bogati. La început saracia mâncarurilor era „marcata" prin utilizarea diferitelor condimente locale. Ba mai mult unele fripturi de carne sau peste erau stropite cu anumite esente de parfum. Cu timpul s-a observat rolul condimentelor ca fiind considerate valoroase în alimentatie.    
     Trebuie subliniat faptul ca abuzul de condimente (naturale sau sintetice) poate avea efecte nocive asupra organismului, de pilda: iritarea tractului gastrointestinal, ducând pâna la ulceratii ale mucoasei prin abuzul de ardei iute care are un puternic efect iritant. De asemenea, consumarea unor condimente împreuna cu bauturile alcoolice ale caror efecte iritant si deshidratant sunt binecunoscute.    
     În unele boli hepatice, cardiorenale, gastrointestinale se stie ca nu trebuie consumat orice condiment având consecinte negative.    
     Stresul – inclusiv alimentar – poate fi „piperul vietii sau sarutul mortii". Din aceasta afirmatie a fiziologilor se subliniaza faptul ca valoarea psihologica si biologica a condimentelor poate prezenta un pericol prin utilizarea lor nejudicioasa.    
     Originea cuvântului „condiment" este din limba latina, de la verbul condire, ceea ce se traduce prin a adauga sau a drege. Condimentele nu au valoare nutritiva, fiind întrebuintate pentru a da gust placut si apetisant mâncarii, stimulând, totodata, secretia sucurilor digestive. Sunt utile într-o alimentatie dietetica întrucât dau o savoare deosebita mâncarurilor lipsite de sapiditate.    
     Exemplele condimentelor care pot înlocui sarea sunt multiple. Am ales numai o parte dintre ele care pot fi folosite cu usurinta si în gospodaria noastra. Acestea sunt de mare folos pentru realizarea celor mai dificile regimuri fara sare.    
         
     OTETUL poate fi adaugat în diferite salate (de ardei copti, de castraveti), sosuri (marinate), ciorbe (de fasole verde) etc.    
     SUCUL DE LAMÂIE se poate adauga în supe, ciorbe (greceasca), salate (de cruditati, de conopida etc.).    
     BORSUL adaugat în ciorbe, pe lânga gustul agreabil, aduce o cantitate importanta de vitamine din complexul B.    
     USTUROIUL a ajuns sa fie cunoscut cu trei secole înaintea erei noastre. În antichitate, egiptenii cultivau usturoiul, iar grecii aveau o repulsie pentru el datorita mirosului puternic, în schimb romanii erau mari consumatori de usturoi. În evul mediu, usturoiul era considerat ca o planta ce avea proprietatea de a distruge duhurile rele! Astazi proprietatile lui dietetice si efectele binefacatoare (fortificant, laxativ, diuretic, antiseptic etc.) sunt mult apreciate. De asemenea, contribuie la prevenirea sclerozei, având un efect salutar asupra circulatiei sângelui.    

ShareTweet
Articolul precedent

Mamaliguta la cuptor

Urmatorul Articol

Supa germana cu galuste de gris

Articole Similare

Femina Club

Ten ferm si luminos

27 octombrie 2025

Aspectul sanatos, tanar, frumos al tenului bine hidratat se mentine si cu...

Femina Club

Secretele unui ten fin

27 octombrie 2025

Un ten fin, fara imperfectiuni si bine hidratat se obtine folosind cu...

Femina Club

In atentie decolteul si gâtul

15 octombrie 2025

Preocupate excesiv de aspectul obrazului, uitam adesea ca decolteul si gâtul au...

Femina Club

Naturalete si stralucire

6 octombrie 2025

Mai ales acum, toamna, suntem ademenite de savoarea strugurilor. Dar daca vom...

Femina Club

Solutii valoroase

23 septembrie 2025

Plantele medicinale furnizeaza solutii valoroase si pentru întretinerea frumusetii tenului. Cele cu...

Femina Club

Par stralucitor

17 septembrie 2025

Din pacate parul vopsit, foarte frumos dupa tratamentul aplicat, dupa cateva spalari...

Urmatorul Articol

Supa germana cu galuste de gris

Cotlete cu sos picant

Budinca de varza cu mezeluri (sau resturi de rasol sau friptura)

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

23 octombrie 1812 – Complotul generalului Malet

27 octombrie 2025

În zorii zilei de 23 octombrie 1812, la Paris, generalul Claude François...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar: „Oameni obisnuiti”

27 octombrie 2025

În septembrie 2025, lumea filmului a pierdut o legenda: Robert Redford, regizorul...

Citeste mai departe
Blitz

Calatorie în lumea de dincolo

27 octombrie 2025

Palatul Sutu gazduieste, din 23 octombrie, expozitia „Calatoria în lumea de dincolo....

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Citeste mai departe
Femina Club

Suc de legume si fructe

27 octombrie 2025

15 frunze spanac, 1 castravete, 1 mar verde, o lamaie, 5 frunze...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 27 octombrie – 2 noiembrie 2025

27 octombrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa obiectivitate pentru a putea vedea cum va...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.