Acnee, piele „coaja de portocala”, picioare grele, toate aceste inconveniente pot fi corectate, cu o relativa usurinta. Obisnuiti-va cu câteva practici corecte si frumusetea dv. nu va trece neobservata.
Dureroase, crapaturile degetelor sunt generate iarna, in special, de frigul ce provoaca vasoconstrictia vaselor sangvine si, in consecinta, o proasta irigare a extremitatilor. La fel de agresive sunt si produsele chimice folosite la curatenie. Pentru a va proteja, purtati manusi, când mergeti prin frig, dar si când rezolvati problemele gospodaresti, folositi manusi pentru menaj. In plus, aplicati in fiecare seara o crema bogata in vitaminele A si B5, esentiale in regenerarea epidermei.
In privinta picioarelor, una dintre cauzele majore ale aparitiei bataturilor o reprezinta incaltamintea cu tocuri prea inalte. Aceasta, purtata pe termen lung, modifica presiunea plantara si cauzeaza ingrosarea pielii, in anumite zone si aparitia bataturilor. O piele excesiv de uscata si purtatul permanent al unor papuci „tari” provoaca ingrosarea pielii calcâielor. Solutia? Purtatul alternativ de incaltaminte cu toc de inaltimi diferite si efectuarea, frecvent, o data sau de doua ori pe saptamâna, a unui gomaj cu tarâte de grâu. Si, mai ales, masarea picioarelor, in fiecare seara, cu o crema hidratanta.
Umflarea gleznelor semnifica un prost drenaj cauzat de circulatia sangvina periferica, apa si „deseurile” acumulându-se la nivelul membrelor inferioare si formând un edem. Printre cauzele posibile figureaza sedentarismul, o vascularitate deficitara, ereditara, oscilatii hormonale, dar si o incaltaminte neadecvata: ori prea strâmta, ori cu tocuri prea inalte, ori plate. Câteva sfaturi utile: când stati pe scaun, evitati pozitia „picior peste picior”; dormiti cu picioarele sprijinite pe câteva perne; alegeti incaltaminte cu un toc nu mai mare de 3-4 cm; beti lichide suficiente; seara, masati-va in jurul maleolelor.
Aparitia unor mici cosuri pe partea superioara a spatelui este suparatoare. Ca si acneea fetei, aceste eruptii cutanate sunt provocate de o hipersensibilitate a glandelor sebacee fata de hormonii barbatesti, androgeni. Frecventa la barbati, de aceasta neplacere se plâng si foarte multe femei. Atunci când acest fenomen apare la vârsta adulta, evoluând in pusee, adesea este legat de stres. In consecinta, alaturi de aplicatiile locale de antiacneice, de mare importanta este „gestionarea” stresului. O cura de magneziu poate rezolva situatia, dar nu trebuie ignorata importanta exercitiilor fizice, alternarea activitatii cotidiene cu activitati de relaxare.
Dupa 40 de ani, numeroase riduri fine invadeaza gâtul, pieptul si sânii. Este ecoul intârziat al unei supradoze de raze ultraviolete A, acumulate in timp. Pentru ca, sa recunoastem, la 25 de ani, când „uitam” sa plecam de pe plaja, in special la orele prânzului, când soarele „ne mângâie” cu cele mai nocive raze, nu ne gândim la ridurile ce vor aparea peste… 15 ani. De fapt, razele UVA patrund profund in piele, deteriorând fibrele de sustinere si provocând aparitia precoce a ridurilor. Zona decolteului fiind de o extrema finete, cedeaza rapid. Ce ar fi de facut? In primul rând, sa ne protejam eficient de soare. Atunci când ridurile s-au instalat deja, faceti o data sau de doua ori pe saptamâna un gomaj, folosind o formula speciala pentru fata. Zilnic, aplicati un lapte sau o crema hranitoare, hidratanta, pentru a reda pielii aspectul catifelat.
Pe solduri si pe coapse, celulele grase sunt mai numeroase si tind sa stocheze grasimea. Nu este de vina numai alimentatia. Si alcoolul favorizeaza formarea rezervelor de grasimi. De asemenea, tot mai multe cercetari spun ca pilulele contraceptive prost dozate in estrogeni pot agrava situatia. In aceste conditii, primul pas ce trebuie facut il reprezinta consultarea ginecologului, in privinta dozei de contraceptive. Consumati fructe si legume. Faceti cu regularitate un sport de rezistenta. De 2-3 ori pe saptamâna, 30 de minute de mars ar fi ideale. Daca va place inotul, este la fel de eficient.
Când apar, dupa o nastere sau la pubertate, vergeturile, acele linii sidefii-violacee ce invadeaza soldurile, fesele, pieptul sau sânii, sunt datorate unei supraproductii de hormoni, care perturba productia de fibre menita sa asigure elasticitatea pielii. De fapt, in aceste perioade, o proasta calitate a pielii, concretizata in pierderea hidratarii si a elasticitatii, asociata cu fluctuatii ale greutatii, favorizeaza aparitia acestor striatii violacee, care vor deveni alb-sidefii. Sfatul specialistilor indeamna la prudenta in privinta regimurilor de slabit severe, ce conduc la fluctuatii de greutate, nefaste pentru elasticitatea pielii. Nu trebuie sa uitati de laptele hidratant ce trebuie folosit cu regularitate, pentru a reface elasticitatea epidermei, iar in perioadele critice apelati la un produs corector al vergeturilor.
Comentarii