4-5 legaturi de loboda, 1 litru apa, 1/2 litru bors, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 pastârnac, 1 radacina de patrunjel, 2-3 linguri ulei sau 60-70 g unt, 2-3 rosii sau suc de rosii, sare, 1 ou, 2 linguri smântâna.
Se aleg frunzele de loboda înlaturând cotoarele, se spala bine, apoi se taie în suvite. Se curata zarzavatul si se taie subtire. Se calesc în grasime întâi morcovii, se amesteca de câteva ori, urmeaza ceapa, când începe sa se înmoaie ceapa, se pune si celalalt zarzavat, iar la sfârsit loboda. Se amesteca bine, se acopera vasul si se lasa sa se înabuse. Se adauga apa, rosiile curatate si taiate felii sau sucul de rosii, se asaza oala acoperita la foc potrivit, lasând-o sa clocoteasca pâna când zarzavatul este bine fiert. Într-un vas se fierbe separat borsul, se ia spuma, apoi se toarna peste zarzavat si se lasa sa mai dea câteva clocote. Când este gata se retrage oala de pe foc, se presara leustean tocat marunt si se pune capacul. Dupa 5 minute, se poate drege cu galbenus si smântâna. Se serveste la masa cu crutoane sau saleuri drept garnitura.
Comentarii