1,5 kg carne macra, o ceapa, 2-3 catei usturoi, 1 morcov potrivit de mare, 1 paharel vin, 2 linguri ulei, sare, piper, o lingurita bulion.
Se rumeneste putin carnea în ulei, întorcând-o pe toate partile. Se adauga un morcov curatat si taiat în jumatate, o ceapa, sare, usturoiul, piper, un paharel de vin si apa calda cât sa acopere friptura. Se pune capacul si se lasa sa fiarba pâna când carnea este frageda si ramân numai 2-3 linguri de zeama. Se scot morcovul, ceapa si usturoiul, se dau prin sita, se pun din nou în cratita cu friptura, se adauga o lingura de bulion, 2-3 linguri de apa si se lasa sa mai dea un clocot, întorcând carnea pe toate partile. Când se serveste, se taie friptura felii si se toarna sosul deasupra.
Marmelada de dovleac
1,6 kg dovleac copt, 350 g zahar, 200 ml suc portocale, 1/2 lamâie, scortisoara.
Se coace dovleacul, se lasa sa se racoreasca, apoi se ia toata pulpa de pe coaja si se cântareste, apoi se pune in robotul de bucatarie. Se adauga zaharul, sucul de portocale, sucul de lamâie si se mixeaza timp de 1 minut, pâna se obtine un piure super fin. Acum se poate potrivi si gustul de zahar, iar daca simtiti nevoia, se mai adauga. Piureul rezultat se intinde intr-o tava adânca, sa fie un strat cât mai egal. Se da tava la cuptor, la foc mic si se lasa sa se coaca timp de 2,5 ore, amestecând la fiecare 30 minute. Dupa fiecare amestecare se niveleaza egal piureul. Când este gata, se umplu borcanele sterilizate cu marmelada si apoi se fierb in apa 30 minute, apoi se lasa sa se raceasca incet.
Comentarii