• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 25 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 25 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Mici secrete – 2

Mici secrete – 2

7 iunie 2006
in Retete culinare
A A

Continuam descifrarea altor secrete legate de servirea corecta a vinurilor, cu ajutorul renumitului specialist in oenologie, domnul dr. ing. ec. ION PUSCA. Mesele traditionale, cu multe feluri de mâncare pun uneori in dificultate gazda in privinta momentului servirii vinurilor.

– Vinurile albe si roze seci se servesc cu mâncaruri pe baza de peste, raci, scoici, fructe de mare. De asemenea, se pot consuma si cu aperitive usoare.
 – Vinurile albe si roze demiseci si demidulci se consuma cu pateuri, ficat gras si cu deserturi.
 – Vinurile rosii seci, usoare, merg cu mâncarurile pe baza de carne (de pasare, de vita, de miel) si cu brânzeturi usoare.
 – Vinurile rosii seci, intens colorate, se servesc cu mâncaruri din carne de porc, batal, vânat si cu brânzeturi fermentate.
 – Vinurile dulci se servesc cu fructe si cu deserturi.

 Diferite categorii de vinuri se servesc si in functie de anotimp. Daca primavara, vara si toamna se consuma mai mult vinuri albe tinere, mai usoare, iarna sunt preferate vinurile mai grele, in special cele rosii.

 In privinta ordinii prezentarii vinurilor, ca regula generala trebuie spus ca acestea se servesc intr-o scara calitativa ascendenta, respectându-se principiul "un vin pe care il bem nu trebuie sa ne faca sa il regretam pe cel pe care l-am baut". In privinta temperaturii optime de servire, vinurile albe (seci, demiseci, dulci, demidulci) si cele roze se servesc la 8-10 grade C, uneori 12 grade C, dar mai reci.

 Vinurile rosii usoare se servesc la temperaturi cuprinse intre 12 si 15 grade C, iar cele rosii grele, intre 16 si 18 grade C.
 Nu ignorati alte câteva reguli:
 – pentru fraparea vinurilor, niciodata nu se va utiliza congelatorul;
 – pentru racire (4-12 grade C) nu se recomanda punerea cuburilor de gheata in paharele cu vin;
 – aducerea vinurilor la temperatura optima de consum trebuie sa se faca in mod lent, nu brusc;
 – intotdeauna vinurile tinere se vor servi la o temperatura mai mica decât cele vechi.

 Sticlele cu vin pe care dorim sa le pastram mai mult timp se tin obligatoriu culcate. Locul unde se pastreaza sticlele trebuie sa asigure o atmosfera sanatoasa, aerata si usor umeda. De asemenea, sticlele trebuie tinute la adapost de lumina, departe de caldura si trepidatii.
Autor: ECATERINA BATRANEANU

ShareTweet
Articolul precedent

Berea si puterea

Urmatorul Articol

Ingrijirea pielii

Articole Similare

Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Femina Club

Creveti la tigaie

2 iunie 2025

250 g creveti, o ceapa, 3 catei usturoi, 1 ardei kapia, 400...

Femina Club

Supa de mazare cu creveti

26 mai 2025

400 g mazare, o ceapa, 2 linguri unt, 150 ml vin alb,...

Femina Club

Supa de cuscus cu legume

19 mai 2025

O ceapa, 1 morcov, 1 fir telina apio, 1/2 pastârnac, 1 ardei...

Urmatorul Articol

Ingrijirea pielii

Bors de loboda

Cotlete la cuptor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 23-29 iunie 2025

23 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Sunteti pregatiti sa luati initiativa si sa mergeti dupa ce...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.