O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci, 50 g unt, 70 ml vin alb, sare, piper, o legatura patrunjel verde.
Pentru sos: o lingurita faina, 2 galbenusuri, 3 linguri smantana, zeama de lamaie.
Se curata stiuca si se pune intr-o cratita cu ceapa si morcovul taiate felii, sare, piper, ciupercile intregi, untul si vinul. Se fierbe 15 minute acoperit la foc potrivit. Se scoate pestele cu ciupercile, iar zeama se strecoara si se lasa sa mai scada. Preparam sosul de smantana, adaugand peste zeama oprita faina, galbenusurile, smantana si zeama de lamaie. Se bat bine pe foc apoi se trece sosul prin sita peste stiuca si ciuperci. La final se presara putin patrunjel verde.
Budinca de piscoturi
150 g piscoturi, 50 g stafide, 3 linguri fructe zaharisite, 500 ml lapte, 120 g zahar, zahar vanilat, 3 oua, unt pentru uns forma.
Intr-o forma rotunda cu peretii drepti, bine unsa cu unt, se asaza piscoturile, in randuri incrucisate, iar intre rinduri se pun stafide si bucatele mici de fructe zaharisite. Ultimul rand de piscoturi trebuie sa fie ceva mai jos decat marginea formei. Separat se face o crema de vanilie din laptele fierbinte a-mestecat cu zahar si zaharul vanilat. Se tine la foc pana se topeste zaharul. Separat, se bat ouale intr-un castron si se toarna incet laptele, amestecand mereu. Se strecoara crema si se toarna putin cate putin peste piscoturile din forma. Se lasa sa stea 10 minute, ca sa fie bine patrunse de crema. Se acopera si se pun sa fiarba 40 de minute, la cuptor, in baie de apa. Cand budinca este gata se lasa 10 minute sa se mai racoreasca in forma. Se rastoarna si se serveste cu sos de zahar ars.
Comentarii